Annonce
Ugeavisen Varde

Fem fleksjobbere deler halvanden fuldtidsstilling: Nu har de fire uger til at redde virksomheden fra at lukke

Kvinderne i Petit Amour er alle glade for arbejdspladsen og håber, at den efter 30. november stadig eksisterer. Foto: Martin Jørgensen
Fem fleksjobbere har skabt Petit Amour, som syr tøj for private og erhvervsdrivende. Men inden længe står de uden en passiv virksomhedsejer og dermed hele eksistensgrundlaget.

Varde: Fem kvinder arbejder i en systue på Håndværkervej. Sammen har de skabt en arbejdsplads, hvor der tages hensyn. Og hvis der er noget, der er nødvendigt for dem, er det hensyn.

For de har det tilfælles, at de er fleksjobbere. De har vidt forskellige baggrunde - både arbejdsmæssigt og personligt - men fællesnævneren er, at de ikke længere kan bestride et fuldtidsarbejde på 37 timer.

Derfor har de været ovenud lykkelige over, at de omsider har fundet et sted, hvor de selv kan planlægge en arbejdsuge, der tilgodeser alle. Alt i alt dækker de halvanden fuldtidsstilling.

Annonce

Vi er ærgerlige over, at vi er endt i denne situation. Vi gør alt for at bidrage til samfundet. Vi kalder os ikke for fleksjobbere, men fleksible jobbere. Vi har skabt en arbejdsplads, som fungerer for os. Og det er så frustrerende, at vi nu står til at lukke, fordi vi har en lovgivning, som forhindrer os i at have egen virksomhed

Anna-Sophie Brinch

Hos Petit Amour, som virksomheden hedder, skal man ikke undskylde for, at man ikke kan det samme som sine kollegaer, fortæller de. Her er der højt til loftet og en fælles forståelse for hinandens udfordringer.

Lidt endnu.

Problemet er nemlig, at de inden længe står i den situation, at de skal forlade lokalerne i industrikvarteret i Varde. Ikke fordi de skal flytte, men fordi de står til at skulle lukke permanent.

Som fleksjobber må du nemlig ikke have egen virksomhed, og derfor har en tredjemand haft virksomhedens CVR-nummer. Vedkommende har af private årsager valgt at trække sig, og det betyder nu, at medarbejderne i Petit Amour står til at lukke og slukke ultimo november.

- Vi er ærgerlige over, at vi er endt i denne situation. Vi gør alt for at bidrage til samfundet. Vi kalder os ikke for fleksjobbere, men fleksible jobbere. Vi har skabt en arbejdsplads, som fungerer for os. Og det er så frustrerende, at vi nu står til at lukke, fordi vi har en lovgivning, som forhindrer os i at have egen virksomhed, fortæller 45-årige Anna-Sophie Brinch fra Mejls.

Om fleksjob

Disse betingelser skal være opfyldt, for at kommunen kan bevilge dig et fleksjob:

Du skal være under folkepensionsalderen.

Kommunen skal vurdere, at din arbejdsevne er væsentligt og varigt nedsat.

Alle muligheder for at opnå en almindelig ansættelse, eksempelvis gennem omplacering, skal være undersøgt.

Hvad skal vi nu?

Det har givet mange søvnløse nætter, fortæller tre af de fem kvinder, som Ugeavisen Varde møder i Varde-systuen.

- Man sidder jo og tænker "hvad skal vi nu?". Her i virksomheden er der tryghed, rummelighed, forståelse, og det står vi snart til at miste. Vi har været en stabil arbejdskraft i mange år. Det er vi ikke længere af forskellige årsager, men det er irriterende, at det hele står til at lukke på denne måde, forklarer Anna-Sophie Brinch videre og slår i samme ombæring fast, at opråbet ikke skal ses, som om at folk skal have ondt af dem. Tværtimod.

Arbejdspladsen har alt det, de har brug for, fortæller Anna-Sophie Brinch. Foto: Martin Jørgensen

- Vi har ikke lyst til at indtage en offerrolle. Vi ved bare, at der er andre, som er i samme situation som os. Det eneste, vi beder om, er, at vi får lov til at arbejde. Selvom vi ikke tjener alverden hver især, så betaler vi også skat, og det betyder noget for os, at vi kan få lov til at bidrage til samfundet, siger hun.

Den samme frustrerende følelse sidder Janni Sørensen med. Hun er 43 år gammel og bor privat i Bork. Tidligere har hun arbejdet i butik og på andre systuer.

- Ingen er mindre værd end andre her hos os. Alle er ens, og vi yder det, vi kan. Sammen er vi stærke, og vi kan hjælpe hinanden med at få en hverdag til at hænge sammen, og det er det, jeg godt kan lide ved Petit Amour, fortæller hun.

Petit Amour

Systue beliggende på Håndværkervej 11 i Varde.

I maj 2019 etablerede Anna-Sophie Brinch systuen hjemme hos sig selv i Mejls. Nu er de vokset så meget, at de i oktober 2019 flyttede ind i større lokaler.

Laver flere former for sy-arbejde. Både for virksomheder og private.

Annonce

Vigtig arbejdskraft

Men hvorfor får de fem syersker ikke bare en kærester eller ægtemand til at hjælpe?

Svaret er, at det ville de gerne, men det må de ikke.

I dag er det nemlig ikke muligt for en fleksjobber at opstarte egen virksomhed eller være ansat i ægtefælle/samlevers nyopstartede virksomhed. Det kræves, at virksomheden eksisterer, når der tilkendes fleksjob, og at man har drevet den selvstændige virksomhed i minimum 30 timer pr. uge i 12 af de 24 foregående måneder.

Da Petit Amour er et projekt, der er startet, efter kvinderne er blevet fleksjobbere, er dette ikke en mulighed.

Det ærgrer dem, men slår dem ikke ud. De håber, at der bliver fundet en løsning på kort sigt i form af en ny passiv virksomhedsejer.

- Vi er en vigtig arbejdskraft, og vi har mange lokale kunder her i Varde Kommune, som vi gerne vil fortsætte med at hjælpe, fortæller Anna-Sophie Brinch og tilføjer:

- Vi driver jo det hele selv, og vi betaler selv alle udgifter. Vi skylder ikke nogen penge, og vi kommer heller ikke til at låne nogle.

Der bliver knoklet løs. Der er nok at lave i systuen. Foto: Martin Jørgensen
Annonce

Drømmescenariet

Da Petit Amour fandt ud af, at de ikke længere havde en passiv virksomhedsejer, lænede kvinderne sig ikke tilbage.

De kontaktede straks Varde Kommune, som henviste til Beskæftigelsesministeriet, som igen henviste tilbage til Varde Kommune.

- Vi synes, at det er en svævende lovgivning, og vi bliver straffet for den. Forhåbentligt kommer der en løsning, men nu må vi se, fortæller Anna-Sophie Brinch.

Drømmescenariet er, at de kan få lov til at blive i Varde. Gerne i de nuværende lokaler, hvor det hele er samlet, og de kan sparre med hinanden på kryds og tværs.

Mange virksomheder drømmer om at udvide, blive større og tjene flere penge. Hvad er jeres ambitioner med Petit Amour?

- Sådan ser vi slet ikke på det. Det er ikke noget, vi stiler efter. Vi har, hvad vi skal bruge her hos os. Når alt kommer til alt, vil vi gerne bare have lov til at arbejde. Forhåbentligt får vi lov til det mange år endnu, fortæller Anna-Sophie Brinch.

Da interviewet er slut, går de straks direkte tilbage til deres symaskiner. Der er et arbejde, der skal passes. I hvert fald indtil 30. november.

Virksomheden har alle de værktøjer, der skal til for at køre videre i samme spor, som de har gjort indtil videre. Men fremtiden er stadig uvis. Foto: Martin Jørgensen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Farvel til Varde: Heidi flytter sin kjolebutik til Esbjerg, så snart lokalerne er klar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Sølv- og guldmedalje til vardensere i ungdoms-DM i cykelcross

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Sådan fremstiller du en ekstraordinært god gløgg til alle

Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Ugeavisen Varde

Fredslyset fra Betlehem kommer til Varde

Ugeavisen Varde

Advokat vil mane myte i jorden: Vi hjælper fra årsskiftet almindelige borgere uden at opkræve salær

Ugeavisen Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Ugeavisen Varde

Jul på Barbados, en brugt rød pigecykel og Mette Frederiksen til bords: Helge Engelbrecht svarer på julespørgsmål

Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Ugeavisen Varde

Tove fra Varde vil holde jul for alle: Nu har de fundet nye lokaler, så de bedre kan ramme målgruppen

Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Annonce