Annonce
Ugeavisen Varde

Hans har haft 3000 faldskærmsudspring og været til DM og VM: - Jeg synes ikke, at det er meget farligere end at spille fodbold eller gå til ridning

Hans Linding Oksen er født op opvokset i Starup-Tofterup, og i dag er han faldskærmsinstruktør og tandemmaster hos Varde Faldskærmsklub, der, ifølge Hans, har i omegnen af 500 medlemmer. Foto: Martin Jørgensen
Hans Linding Oksen har brug for adrenalinen og de mange oplevelser i luften, for at han kan fungere i sin hverdag. Men hvad får en 44-årig familiefar til at sætte sig i flyet uge efter uge?

Varde: Et gavekort på sin 30-års fødselsdag til et tandemspring var døren ind til et helt nyt liv for Hans Linding Oksen. Et liv med adrenalin og kæmpe oplevelser i ind- og udland.

Den mulighed vekslede han til et solospring, der lige krævede lidt mere teori og praksis, inden han kunne hoppe ombord på flyveren.

- Jeg husker faktisk ikke så meget fra det første spring. Jeg var selvfølgelig nervøs, og det gik ikke helt så godt, som jeg havde håbet på, fordi jeg var helt ny i det og ikke havde den store kontrol. Så jeg tænkte, at det måtte jeg da kunne gøre bedre, husker Hans Linding Oksen tilbage om oplevelsen.

Annonce

Herefter blev han suget ind i faldskærmsmiljøet og livet omkring Varde Faldskærmsklub.

- Jeg blev fanget med det samme. Der er tusind aspekter i faldskærmsudspring, og der er meget mere i det, end mange går og forestiller sig. Det er en sport for alle, og det er de vildeste oplevelser, man kan forestille sig. Det er den største legeplads for voksne mennesker, og der er en kæmpe frihed forbundet med det, fortæller Hans Linding Oksen, der efter sin første tur begyndte at springe mere og uddanne sig inden for sporten, så han den dag i dag er instruktør og tandemmaster hos den populære forening i Varde.

- Jeg har virkelig fundet mig til rette herude. Jeg bruger alle mine weekender på det, og hele min omgangskreds er en del af klubben. Vi har et fantastisk fællesskab, hvor der er plads til alle.

Jeg blev fanget med det samme. Der er tusind aspekter i faldskærmsudspring, og der er meget mere i det, end mange folk udefra går og forestiller sig. Det er en sport for alle, og det er de vildeste oplevelser, man kan forestille sig. Det er den største legeplads for voksne mennesker, der er en kæmpe frihed forbundet med det, og det er en en mulighed for at få kammeratskaber for livet

Hans Linding Oksen

Sikkert eller ej?

Dagens interview finder sted på Hans' egen hjemmebane. I klubhuset ved Varde Faldskærmsklub.  Der er nostalgiske billeder på væggene fra hele foreningens levetid og hver en ting har sin helt egen historie.

Historier, som Hans fortæller om med stor glæde. Munden står ikke stille på den karismatiske springentusiast, når han skal fortælle om sporten, han elsker. Det sidder så dybt i ham.

Han har prøvet mange sportsgrene. Fodbold, da han var barn, og boksning, da han kom i 20'erne. Kitesurfing og triatlon ligeså.

Nu er det faldskærmsudspring. Hele tiden.

- Min kone siger nogle gange, at jeg bare skal "fise ud i klubben", for hun kan godt se, at jeg har brug for det. Minimum én gang i ugen, og hvis der går længere tid, så går jeg bare og tripper, fortæller Hans Linding Oksen.

De fleste vil kalde faldskærmsudspring en ekstremsport. En aktivitet, hvor du kan komme slemt til skade. Blive lam eller endda miste livet, hvis det går galt. En brækket hofte er da også Hans' eget bevis på, at man kan komme til skade, hvis man ikke passer på.

Alligevel går han ikke og frygter, hvad der kan ske, når han sidder på kanten af det lille fly i fire kilometers højde, kigger ned og kaster sig ud i frit fald.

- Jeg har det sådan, at du kan altid gøre det farligt, hvis det er du, du vil. Men hvis du forbereder dig ordentligt og har styr på dine ting, så skal det nok gå. Vi har meget få alvorlige skader her i klubben i Varde, fordi vi går så meget op i sikkerheden, siger han og tilføjer:

- Jeg synes ikke, at faldskærmsudspring er meget farligere end at gå til fodbold eller ridning. Vi har helt sikkert færre skader end folk, der går til fodbold eksempelvis. I fodbold kan du forstuve en fod, brække et ben eller det, der er værre, som man har set med folk, der falder om på banen. I ridning kan du falde ned fra en hest og komme slemt til skade. Det handler om at stole på sig selv og sit grej i faldskærmsudspring. Man skal have ro og ikke prøve alt muligt af på én gang, for så er det, at der kan ske uforudsete ting, der i værste fald kan føre til alvorlige ulykker.

For Hans Linding Oksen handler det især om at aflæse situationer og være bedst muligt forberedt på ting, der kan ske.

Medaljer og diplomerne er et tydeligt bevis på, at Hans Linding Oksen er blandt bedste til formationsspring i Danmark. Varde Faldskærmsklub er én af de mest vindende klubber i hele landet nogensinde. Foto: Martin Jørgensen
Annonce

Elite-springer

Han er god til det, han laver. Faktisk så god, at han er en del af landsholdet i formationsudspring og flerdobbelt danmarksmester sammen med sit hold. Turen gik får år tilbage til VM i Chicago, og næste år hedder det VM i Eloy i Arizona.

- Det har været nogle vilde oplevelser, som jeg vil huske for altid. Jeg har altid haft et behov for lidt mere end bare at være instruktør og hjælpe folk med deres tandemspring. Det behov har jeg fået stillet, når jeg har sprunget på konkurrence-niveau, når jeg har siddet i samme fly som nogle, der er blandt verdens bedste og lever af at springe til konkurrencer.

Her er det nationer, som Belgien, USA, Frankrig, Qatar og Dubai, der er blandt de førende inden for sporten, mens Hans Linding Oksens danske hold er "best of the rest", som han selv beskriver det.

Her er han fanebærer til VM i 2016, som blev afholdt i Chicago. Privatfoto

Formationsspring

Hans Linding Oksen dyrker formationsspring, når han er til konkurrencer.

Det er en af de mest kendte discipliner. Det betegnes ved at flere faldskærms-springere mødes i fritfald.

Disciplinen sætter krav til motorik og bevægelsesfærdigheder i alle typer af formationsspring som læres undervejs både i opnåelse af c certifikat (grundfaldskærms uddannelse) og ikke mindst i din videre udvikling som faldskærmsspringer.

Godkendelse til at springe formationsspring sker ved en FS udtjekker som kontrollerer, at man kan flyve frem, tilbage, op, ned og dreje samt har fokus på højde og sikkerhed især i forhold til de andre springere i fritfald.

Når man både vil være en del af faldskærmsklubben i Varde og også rejse rundt til et utal af konkurrencer, så tager det tid og penge. Men der er fuld opbakning hjemmefra.

- Jeg har været så heldig, at jeg har fundet min kone i sporten, så hun har en god forståelse for, hvad jeg laver. Selvfølgelig bruger jeg meget tid - og mange penge - på det, men når alt kommer til alt, så er min familie det allervigtigste, siger Hans Linding Oksen, der, sammen med konen Tine Linding Oksen, har to døtre på henholdsvis ét og tre år.

Hans Linding Oksen elsker at dyrke formationsspring på højeste plan. Her er han i luften nederst til venstre. Privatfoto

Selvom livet med den lille familie er det altoverskyggende, så får det ham ikke til at lægge faldskærmen på hylden.

- Jeg fortsætter, indtil jeg ikke kan mere. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skulle gøre uden faldskærmsudspring. Jeg ved, at det bliver svært, når det er ved at være slut. Man har hørt om andre, der har svært ved at finde en ny identitet, når de er færdige med en sport, de har brugt meget tid på. Nu må vi se, hvad fremtiden bringer. Jeg håber, at jeg kan blive ved i mange år endnu. Adrenalinen, de mange oplevelser og fællesskabet i klubben er bare helt unikt.

Varde Faldskærmsklub, hvor Hans Linding Oksen er bestyrelsesmedlem, er Danmarks største faldskærmsklub, som er drevet af dets frivillige instruktører, piloter og medlemmer. Klubben råder over egen flyver, hyggelige faciliteter med mindre legeplads og trampolin til de små.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Politisk plat at tage et boligområde ud

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Jonna vil rive viadukten i Agerbæk ned

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Grethe blev ramt af uhelbredelig kræft, da hun var 51 år: Jeg overvejer aldrig det værst tænkelige

Ugeavisen Varde

Stem på partier der vil bevare naturen i Blåvand

Ugeavisen Varde

Mine dage er talte…..

Ugeavisen Varde

11-årige Oliver fra Agerbæk samler pant i den gode sags tjeneste: Har du en flaske til overs?

Ugeavisen Varde

Gør noget godt for både din økonomi og klimaet

Ugeavisen Varde

Venstre går ikke ind for at samle børn i særlige klasser

Ugeavisen Varde

E-Borgergruppen: Fjern hjælpemidler og medicin fra plejehjemmene

Ugeavisen Varde

At kun  de samme hoveder dukker op til valgmøder er dræbende for den demokratiske proces

Ugeavisen Varde

Jimmi skrifter Kvickly i Varde ud med SuperBrugsen i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Årets frivillig i Varde Kommune går til kamp mod kræft: - Jeg kunne ikke have gjort det uden Tina

Ugeavisen Varde

Børnehaven Smørhullet fylder 25 år

Ugeavisen Varde

Ny ledelse i søsterlogen i Varde

Ugeavisen Varde

Spil Dansk koncert med swing i

Ugeavisen Varde

Tjek for farligt legetøj: Denne type trækkes tilbage på stribe

Ugeavisen Varde

Tal om pension med din partner før I får børn

Ugeavisen Varde

Mørke måneder forude: Fødevarestyrelsen har ét råd til alle

Ugeavisen Varde

Flere begår fejl: Sådan skal du lufte ud i vinterhalvåret

Ugeavisen Varde

Sådan planlægger du en stressfri jul allerede i oktober

Ugeavisen Varde

Der mangler aflastningspladser i kommunen

Ugeavisen Varde

Realistiske valgløfter ønskes: Hverdagen er ikke fyldt med guld og grønne skove

Ugeavisen Varde

Busforbindelse fra de mindre byer er en mangel

Annonce