Annonce
Ugeavisen Varde

Kend tegnene: Hjerteanfald overses oftere hos kvinder

- Vores undersøgelse antyder en kønsforskel i den første evaluering af brystsmerter - med en øget sandsynlighed for, at hjerteanfald bliver undervurderet hos kvinder, udtager læge og Gemma Martinez-Nadal, som står bag et nyt studie af hjerteanfald. Både kvinder og mænd med brystsmerter bør søge lægehjælp straks, tilføjer hun. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Både kvinderne selv og lægen mistænker sjældnere, at der er tale om et hjerteanfald, end hvis det gælder en mand.

Du har sikkert set det på film: En person får pludselige smerter, tager sig til brystet og er ved at kollapse. Et tydeligt tegn på et hjerteanfald.

Men helt sådan tager det sig altså ikke nødvendigvis ud i virkeligheden. For et hjerteanfald kan se ud på forskellig vis.

Og faktisk er det en diagnose, der bliver overset lidt oftere hos kvinder. Det understreger en ny undersøgelse fra Hospital Clinic of Barcelona.

- Hjerteanfald har traditionelt været anset som en mandesygdom og har været understuderet, underdiagnosticeret og underbehandlet hos kvinder, som muligvis tilskriver symptomerne til stress eller angst, udtaler læge og hovedforfatter på studiet Gemma Martinez-Nadal fra Hospital Clinic of Barcelona i en pressemeddelelse.

Forskerne har undersøgt kønsforskelle i præsentation, diagnose og behandling af patienter indlagt med brystsmerter på en akutafdeling i årene mellem 2008 og 2019.

I alt var der tale om 41.828 patienter med brystsmerter, herunder var 42 procent kvinder.

Studiet viser, at der er flere kvinder, der er lang tid om at komme på skadestuen.

Og flere kvinder får i første omgang en anden - forkert - diagnose. Det gælder for fem procent af kvinderne og tre procent af mændene i undersøgelsen.


Man skal være opmærksom på symptomer som strammen for brystet. Det er lidt fejlagtigt, at man siger brystsmerter, for oftest er det en fornemmelse af, at det strammer for brystet.

Eva PrescottDen lavere mistanke om hjerteanfald ses både hos kvinderne selv og hos lægerne, hvilket fører til højere risiko for en sen diagnose og fejldiagnose.

Annonce

Kvinder overses mere

Eva Prescott er overlæge og forskningsansvarlig i Hjerteafdelingen på Bispebjerg Hospital. Og hun genkender resultatet fra flere internationale undersøgelser.

- Det er kendt, at både patienterne selv og vi læger og systemet har mere tendens til at "overse" hjertesygdom hos kvinder. Men altså ikke så ofte som i denne undersøgelse, hvor man havde en anden primær diagnose hos fem procent af kvinderne og tre procent af mændene, siger Eva Prescott.

Hun pointerer, at forskellene er relativt små, og at det ikke er så tit i det hele taget, at hjertesygdom overses. Men det overses altså oftere hos kvinder.

Der er dog et andet aspekt end køn, der også spiller ind. Og det er alder. Symptomerne er nemlig ofte mere diffuse, jo ældre patienten er.

- Kvinder kan have mere diffuse symptomer, også fordi de ofte er ældre end mænd, når de får hjertesygdom, forklarer Eva Prescott.

Det understøtter den nye undersøgelse. Medianalderen for patienterne var 65 år for kvinder og 59 år for mænd.

Annonce

Ikke nødvendigvis brystsmerter

Uanset køn og alder skal man reagere på symptomerne. Og så er det vigtigt at vide, at definitionen af brystsmerter kan være lidt misforstået.

- Man skal være opmærksom på symptomer som strammen for brystet. Det er lidt fejlagtigt, at man siger brystsmerter, for oftest er det en fornemmelse af, at det strammer for brystet - eventuelt med udstråling til arm eller hals, mave eller ryg. Men også hurtigt indsættende åndenød kan være en advarsel.

- Det gælder også alle symptomer, som kommer eller bliver værre ved aktivitet. Og især hvis man selv har nogle risikofaktorer eksempelvis diabetes, behandling for forhøjet blodtryk, er ryger, overvægtig, eller har meget hjertesygdom i familien, siger Eva Prescott.

/ritzau fokus/

Hvad er et hjerteanfald

Et hjerteanfald skyldes en blodprop, der helt eller delvist aflukker en kranspulsåre, som forsyner hjertemusklen med blod.

Der opstår typisk pludselige brystsmerter, som kan føles sammensnørende. Der kan være udstråling til venstre arm, kæbe og hals. Ofte - men ikke altid - kommer smerterne uden forvarsel

Anfaldet kan følges af uro, åndenød og kvælningsfornemmelse. Man kan have kvalme og være klamtsvedende. Man kan også opleve nærbesvimelse, besvimelse og hjertestop.

Oplever man svære brystsmerter, der ikke svinder efter 15 minutter i hvile, skal man straks ringe 112.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Endelig kommer cykelstien

Annonce