Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Christina Jørgensen: Husk humoren

Christina Jørgensen klummeskribent Ugeavisen Varde: Foto: Malene Wonsbek

Opfattelse af humor er afhængig af hvem, man spørger, hvordan man har det, og hvor man kommer fra. Humor kan være forløsende, men humor kan også skabe utryghed, f.eks. overfor børn og andre helt rene sjæle. For humor kan give usikkerhed om, hvorvidt det er rigtigt eller ”bare for sjov”. Humor skal benyttes med omtanke.

Det er dog udfordrende. For danskere, er verdensmestre i ironi og sarkasme. Jeg selv synes også, det kan være vanvittig morsomt, når nogle eksempelvis siger: ”Nå, det går da virkelig godt for dig hvad?” selvom det er tydeligt, at der er noget, der volder mig problemer. Det kan nærmest være befriende, at nogen laver sjov med mig. Og jeg har for det meste overskud til at blive grinet med og af. Men det har ikke altid været sådan.

Da jeg var nybagt mor til mit første barn i 1990, havde jeg slet ikke overskud til humor. Jeg var usikker ikke mindst hvad angik min nyfødte søn. Da min daværende svigerfar bemærkede det jordbærmærke min baby havde på det forreste af issen, og sagde med et grin: ”Nårh goddag lille Gorba” (Mikhail Gorbatjov tidligere Sovjetisk president), så synes jeg overhovedet ikke, det var sjovt. Men jeg skriver dette med et fnis, for NU er det sjovt. For nu er jeg en selvsikker mor til tre. Jeg vurderer dog stadig humor overfor børn benhårdt. Jeg er nemlig stærkt opmærksom på mobberi. Mere om det i en anden klumme.

Annonce


Da min daværende svigerfar bemærkede det jordbærmærke min baby havde på det forreste af issen, og sagde med et grin: ”Nårh goddag lille Gorba” (Mikhail Gorbatjov tidligere Sovjetisk president), så synes jeg overhovedet ikke, det var sjovt.


Når ironi eller humor er rettet mod os selv, er det ofte for at signalere, at vi ikke tager os selv alt for højtideligt. At udvise selvironi, at kunne grine af sig selv, kan også signalere overskud.

Men ironi kan også være slet skjult passiv-aggressive udbrud. Strategiske og kyniske. For eksempel: ”Det er ikke studenterhuen, der trykker”? Desværre er der mennesker, der finder en vis fornøjelse ved at gøre andre opmærksomme på deres svagheder. Det er særligt ubehageligt, for det er ganske enkelt umuligt at give genmægle. Medmennesker bliver gjort til grin og kan ikke gøre noget ved det.

Mit bud på et svar er: ”Hvad skal jeg bruge sådan en bemærkning til”? Min egen grundregel for kommunikation er at spørge mig selv, er det jeg siger venligt, sandt, nødvendigt? Humor ER efter min mening nødvendig og vidunderligt. Men lad den være opløftende, glædelig, hyggelig, skæg, forløsende og frem for alt venlig, så de involverede er intakte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maren sagde sit faste lærerjob op for at blive kunstner på fuld tid: - Jeg kniber mig selv i armen – er det virkelig sandt?

Ugeavisen Varde

Ro på

Annonce