Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af kunstmaler Agnete Brinch: Hvem er heksen? Heksen er en kvinde. Hov, hvorfor det?

klummeskribent Agnete Brinch Varde Ugeavis - kunstmaler og foredragsholder. Foto: Malene Wonsbek

Som taget ud af et ønske om at forstå, fra jeg som helt lille pige for første gang hørte om hekse, der blev brændt på bålet, så er jeg i det kommende forår inviteret til at lave en særudstilling på HEX, Museum of Witchhunt, i Ribe.

Museet åbnede i 2020 og fortæller den uhyggelige historie om heksefrygten, som for alvor ramte Danmark i 1500-1600-tallet. Den førte til hekseprocesserne, og Ribe stod i hjertet af disse.

Man kan kalde det, jeg arbejder med: fra genstandsliggørelse til menneskeliggørelse af kvinden.

Kvindens rolle har ændret sig siden dengang, og det har givet os alle en stor frihed til at bestemme over eget liv. Alligevel kan jeg blive ked af det og tænke: Hvordan kan det være, at der igen er aktuelle diskussioner omkring kvinder og deres ret? #MeToo bidrager til at afdække et utiltalende billede af, hvordan vi ser på kvinder – et syn, der har rødder langt tilbage i historien.


Jeg vil rykke ved vores alles syn på kvinden i verden i dag.


Debatten har afsløret, at synet på kvinder selv i dag er farvet af historiske forestillinger om kvindens rolle og karakter. Forandring til en ny verden, mener jeg, begynder med, at vi – mænd som kvinder - er bevidste om vores handlinger. Som billedkunstner arbejder jeg via billedsproget med at synliggøre og bevidstgøre, hvordan vi har set på og ser på kvinder. Jeg vil rykke ved vores alles syn på kvinden i verden i dag.

Jeg undersøger kvindesynet, som sexobjekt, statusobjekt, religiøst objekt, kønsobjekt og romantisk objekt. Jeg vil anspore til, at vi reflekterer over kvindens værd, som en grundlæggende værdi, for at vi kan løfte vores alles værdi. Løfter vi pigers og kvinders vilkår, løfter vi verden.

Helle Thorning-Schmidt ændrede i 2014 ved traditionerne omkring Sankt Hans bålet på Marienborg og fik sat både en trold og en heks på bålet, og udtalte samtidig: ”Så er der balance i regnskabet!”. Vi spørger begge: Hvorfor en kvinde? Med en ny fortælling ved min båltale i 2019 ved Ho Bugt – Billum, arrangerede vi, at heksen blev reddet af tre riddere. For hvorfor ikke hylde hinanden og fejre lyset blot med et bål traditionen tro, som vi gjorde det indtil omkring 1900, hvor tøjheksen første gang kom til. Vi glædede os med hinanden. Sikke en symbolsk handling, som børn og voksne så på, med åbne og nysgerrige øjne. Jeg følte glæden og fællesskabet leve om denne symbolske handling, og at vi omfavnede det at være os bevidst om vores handlinger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce