Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Linda Uhre: Drivkraften bag et godt arbejdsliv

Klummeskribent Linda Uhre Langvad
Annonce

Jeg læste fornylig om arketypeteorien. Ret interessant, hvis man vil lidt i dybden med, hvad der er drivkraften for motivation til vores arbejde. Hvad giver os det ekstra gear? Hvornår keder vi os? Hvornår er opgaven for svær? Ret vigtige spørgsmål, fordi hvis opgaverne bliver for lette, svære eller for kedelige, så ender det med, at man kun går på arbejde for lønnens skyld.

Der er fire arketyper, som jeg har afprøvet den seneste uges tid. Primadonnaen, den introverte præstationstripper, den ekstroverte præstationstripper og pragmatikeren. Alt efter hvilken arketype, man har som primærdrivkraft, er det indikator for, hvilken aktivitet der er motiverende eller demotiverende.

Er jeg den strukturerede pragmatiker, som gerne vil udføre et ordentligt stykke arbejde indenfor klare rammer, og som betragter mit arbejde som et arbejde og skelner skarpt mellem arbejde og fritid? Nej. Struktureret arbejde er en SKAL-opgave for mig, som hurtigt skal overstås, og det er i min fritid, de bedste arbejdsstrategier bliver født.

Er jeg den ekstroverte præstationstripper, der vil være den bedste og forsøger at overgå alle i konkurrencen om at være den klogeste? Nej, har ikke det konkurrencegen, og synes faktisk, det er ret klogt at spørge de klogeste til råds uden at skulle fordybe mig i stof, hvor min hjerne står af, inden jeg har lært de første afsnit udenad.


Er jeg den ekstroverte præstationstripper, der vil være den bedste og forsøger at overgå alle i konkurrencen om at være den klogeste?

Linda Uhre Langvad


Er jeg den introverte præstationstripper, der nørder lidt i min søgen efter at overgå mig selv for at knække den nød, der er til gavn for helheden? Hm. Måske lidt og nogle gange alt for meget. Så meget at jeg kan fordybe mig grænseløst og endeløst i en kompliceret problemstilling for til slut at må erkende, at den nød kun kan knækkes i samarbejde med andre.

Er jeg primadonnaen, der ser mit arbejde som et kald og vil gøre en forskel for sagen? Hm. Ja, det er nok der, min drivkraft primært ligger. Når det handler om at skabe rammerne for, at mennesker kan samarbejde om at få udfordringer løst til gavn for alle. Jeg får det ekstra gear, når udfordringerne er så tilpas svære, at vi indimellem spørger hinanden, om det mon lykkes. Som udgangspunkt vil vi lykkes. I det mindstes indtil det modsatte er bevist.

Kald mig bare introvert primadonna. Det er min drivkraft. Men vi er heldigvis forskellige, og alle arketyperne er nødvendige for at få helheden til at fungere optimalt. Det vigtigste er blot, at man er bevidst om, hvad der er drivkraften bag, så man ikke ender som en simpel lønslave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce