Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme Nelli Arnth: Din mand tjener jo pengene til dig…

"Det usynlige kvindearbejde" er lige så meget værd som mandens lønchek, lyder budskabet i ugens klumme, der er skrevet af Nelli Arnth Andersen. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

”Du kan jo kun leve, som du gør, fordi du har en mand, der tjener pengene til dig”.

Konstateringer som denne har jeg hørt direkte og indirekte utallige gange. Der hentydes til, at jeg er selvstændig og ”delvis hjemmegående”, mens min mand har en fast indtægt, der er større end min. Der lægges op til, at jeg skal føle en stor ydmyghed overfor hans bidrag til familien.

Og hey – min mand er fantastisk, og han bidrager med langt mere end økonomisk stabilitet til vores lille familie. Han har aldrig insinueret, at han giver mere til familien, end jeg gør. Nok tværtimod.

Det der provokerer mig er, at han aldrig får lignende kommentarer. Ikke en eneste gang har nogen konstateret overfor ham, at ”du jo kun kan arbejde, som du gør, fordi du har en kone, der sørger for hjemmet og familien”. Han arbejder de fleste dage fra 06-18, og vi har i fællesskab valgt, at jeg varetager de fleste opgaver i forhold til hjemmet og vores datter.

De hverdagsopgaver jeg udfører, der har med familien og husholdningen at gøre, kaldes ”det usynlige kvindearbejde”. Andre kalder det ulønnet omsorgsarbejde. Det er et stykke arbejde, der bliver negligeret i vores samfund. Og det er grunden til, at hans bidrag sættes op på en piedestal.

For vi hylder det synlige. Et ”rigtigt” arbejde med en løn, der tikker ind på bankkontoen. Hurra.

Men jeg vil ikke finde mig i at blive tiltalt på en måde, der nedgør min plads og mit bidrag i vores familie, og som samtidig ophøjer min mands.

Jeg vil ikke finde mig i at få skudt i skoene, at jeg skal føle mig ekstraordinær heldig med at have en mand, der søger for økonomisk stabilitet. For ved I hvad? Vi er heldige med at have fundet hinanden, og vi er heldige med, at vi supplerer hinanden. Vi er som familie en enhed, der lever i et ligeværdigt forhold, hvor hans 37 timers stilling ikke er et gram mere eller mindre værd end det, at hente og bringe vores datter i vuggestuen eller smøre hendes madpakke.

Og jeg vil ikke finde mig i at mit bidrag, der blandt andet har indebåret graviditet, fødsel, barsel, sygedage, enorme hormonelle forandringer og følelsesmæssig involvering bliver negligeret. Aldrig har jeg bidraget med noget, der har været så krævende, så udfordrende – og samtidig så meningsfyldt!

Jeg vil ikke finde mig i, at blive tiltalt på en måde, der nedgør min plads og mit bidrag i vores familie
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce