Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme Nelli:Hvad jeg ønsker mig til jul...

Ugens klummeskribent, Nelli Arnth Andersen, stiller skarp på julen - hvad er det egentlig hun ønsker sig? Arkivfoto: Chresten Bergh

Overforbrug, julestress, tidspres, juleindkøb, julebag, julemad, julegaver, julepynt, juleræs! Jeg bliver helt forpustet. Når vi nu det hele?

I år vil jeg skrue ned for det materielle julecirkus og for de mange af julens gøremål. Jeg vil have en juleferie med tid til ro og nærvær. For når jeg mærker efter er det, det vigtigste. Tid med familien og tid til at fundere over året der gik. Tid til at falde i staver foran brændeovnen med min lille datter i min favn. Den slags tid.

Men tid kan kun bruges en gang. Så hvis jeg prioriterer at lade julemorgenerne være langsomme, på den der sove-længe-og-drikke-morgenkaffe-under-dynen-i-pyjamas måde. Så kan jeg ikke også nå i fitness, vaske tøj, gøre rent og rydde op. Jeg kan ikke få det hele.

Så hjemme hos mig bliver der lidt julerodet. Håret uglet, tøjet afslappet og det er lige som det skal være. Til gengæld er her hjerterum og julehygge med de mennesker jeg holder allermest af. Pebernødderne er ikke hjemmebagte men hjemmebragte. Juledekorationen købt. Jeg holder fast i de traditioner der giver mening for mig og giver slip på dem som ikke gør. Uden dårlig samvittighed.

I stedet for materiel luksus, vil jeg måle luksus på anden vis. Måske vi skulle kalde det mental luksus. For eksempel ved at fordybe mig i strikketøjet eller en god bog. Eller ved at tage en tur i skoven. Dufte mos og nyde stilheden. Mærke taknemmeligheden over alt hvad jeg er blevet givet i dette år.

Jeg vil vinke farvel til forbrugsfesten og i stedet lade min ønskeseddel bestå af frugttræer og spændende frø til køkkenhaven. For "all we need is less" og det materielle julecirkus med julegaver, pakkekalendere, mandelgaver, pakkelegsgaver og adventsgaver tror jeg ikke vi bliver lykkeligere af. Og kloden har heller ikke spor godt af det.

I stedet vil jeg kigge på de gamle julekugler på træet og mindes barndommens juleglæde. Putte mig i sofaen med uldtæppet over benene og lytte til vinden ruske udenfor. Jeg vil kysse min lille datter på hendes bløde babyhoved. Indånde hendes duft og bare lade julefreden sænke sig. Det er hvad julen handler om for mig og det kan ikke købes for penge. For de smukkeste ting i livet er gratis. De kræver "kun" vores tid. Så brug den hellere rigtigt.

Glædelig jul derude og pas nu godt på hinanden.

I stedet for materiel luksus, vil jeg måle luksus på anden vis. Måske vi skulle kalde det mental luksus

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce