Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme Tanja Jul-Hansen: Hvem fra fortiden vil du takke og dele en god vin med?

Hvis Tanja kunne rejse tilbage til 1885, så ville hun sige tak til Andreas Sophus Schack Steensberg, der gjorde biblioteket tilgængelig for alle. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

FORLEDEN BLEV JEG SPURGT af en bekendt: Hvem vil du møde fra fortiden, som har haft en stor indflydelse på dit liv? Det måtte ikke være familie eller venner, men en person som har kæmpet for noget, som jeg har haft gavn af. Selvom jeg syntes, at det var et fjollet spørgsmål, så satte det alligevel de små grå i højeste gear.

FØRST TÆNKTE JEG PÅ KONGER og politikere. Der var ingen som dukkede op. Christian den fjerde stod for smukke bygninger, men jeg ville dybere i betydningen. Ikke noget med materielle opfindelser og luksus, med undtagelse af at møde den person som opfandt vækkeuret! Den person vil jeg gerne rejse tilbage og gi et tikkende gok i urskiven! Det må jeg skrive en anden klumme om.

Et par dage senere blev jeg spurgt, hvad årsagen var til, at jeg havde været i stand til at bryde den sociale arv. Biblioteket, fløj det ud af mig! Jeg lærte hurtigt at læse som lille og udviklede mig med læsehastige skridt til en biblioteksbogsluger. Det var en helt ny verden, som åbenbarede sig for mig.

JEG FANDT UD AF, at jeg kunne lære, alt hvad jeg havde lyst til. Jeg skulle bare finde en bog om emnet. Jeg læste mig til viden, erfaringer og andre verdener. I mange år lå jeg på gulvet i den yderste afkrog, mellem de ældste bøger og læste, hver dag efter skole. På grund af for mange bøder, måtte jeg ikke låne bøgerne med hjem, så jeg gemte bogen bag de mest støvede bøger til næste dag, hvor jeg læste videre.

Hvis jeg ku rejse tilbage til 1885 og sige tak, så vil jeg tage til Horsens og møde Andreas Sophus Schack Steensberg. Han var professor og forkæmper. Han fik åbnet op for at fattige og almindelige mennesker kunne låne de samme bøger på folkebiblioteket, som de velhavende på latinskolerne kun havde adgang til. Det gav fattige mulighed for at finde viden, som før havde været skjult for dem.

ANDREAS BANEDE VEJEN for mig. Jeg er en af dem, som "uddannede" mig selv gennem bibliotekets materialesamlinger. Selv da jeg læste på lærerseminariet, stod Varde Bibliotek klar med studiebøger, som jeg ikke havde råd til at købe. Godt nok betød det, at jeg skulle læse hurtigt og meget på månedsudlån, men jeg fik muligheden, og den er jeg taknemmelig for. Man kan lære ALT, hvis man kan læse og har evnen til at omsætte ny viden til praksis selv. - Skål

På grund af for mange bøder, måtte jeg ikke låne bøgerne med hjem, så jeg gemte bogen bag de mest støvede bøger til næste dag, hvor jeg læste videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce