Annonce
Ugeavisen Varde

Lav madpakken med kærlighed og tanke på dit barns trivsel

Når Heidi Foldager smører madpakker til sine piger, bliver de ret forskellige. Den ene spiser ikke særlig meget i skolen, til gengæld får hun et godt måltid, når hun kommer hjem. Og sådan skal man se på, at der kan være forskellige spise-mønstre. Bare man husker, at børnene får nok og får det rigtige. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Børns madpakker skal helst være rigtigt sammensat, så de kan fungere godt hele dagen. Men husk, der er flere måltider i døgnet, hvis det kniber med at få alt med.
Annonce

Varde: Man har brug for en god og nærende madpakke for at være en god kammerat og være i stand til at tage læring til sig.

Så enkelt kan det egentlig siges, mener kostvejleder Heidi Foldager.

Sammensætningen af en ernæringsmæssigt set god madpakke til børn og teenagere er, at en tredjedel af den skal bestå af frugt og grønt, en tredjedel af gode kulhydrater i form af rugbrød eller boller med godt med kerner og fibre, og en tredjedel skal bestå af protein og fedt i form af æg og pålæg.

- Og så er fedtstof vigtigt. Det er der mange, der glemmer, men hjernen har brug for fedtstof, og det giver et stabilt blodsukker, forklarer Heidi Foldager.

Desværre er fedtstoffet også noget af det, der er sværest at få i madpakken på appetitlig vis. Det er nemlig noget, der for eksempel er i fiskepålæg, og det er der mange, der ikke vil have i en madpakke.


Vi spiser jo både med munden, men også med øjnene. Derfor er det vigtigt, det er lækkert og indbydende.

Heidi Foldager


- Men så giv gerne nødder eller mandler med som en snack, eller en avocado. Smør kærnet smør eller pesto på rugbrødet og giv gerne lidt hummus med til at dyppe nogle grøntsagsstænger i, lyder rådet fra kostvejlederen.

Annonce

Spiser med mund og øjne

Helt grundlæggende råder Heidi Foldager forældre til at stille sig selv spørgsmålet: Ville jeg selv spise den madpakke, jeg lige har stået og smurt.

- Vi spiser jo både med munden, men også med øjnene. Derfor er det vigtigt, det er lækkert og indbydende. Det kan være en god ide at bruge madkasser, der er inddelt i mindre rum, så tingene ikke bliver væltet sammen. Det betyder meget for børn, siger Heidi Foldager, som selv skal sende to madpakker med sine to døtre,12-årige Alberte og 15-årige, Emma hver dag.

- De er ret forskellige med hensyn til, hvad de har lyst til, og hvor meget de spiser. Derfor ser deres madpakker også forskellige ud, og det skal man huske som forælder. Til gengæld behøver madpakken måske ikke variere så meget fra dag til dag for det enkelte barn, siger hun.

Annonce

Husk der er flere måltider

Hvis der er nogle elementer, der er svære at få givet barnet med på madpakken, råder Heidi Foldager til, at man er opmærksom på at få de ting ind i de andre måltider, barnet får.

- Gem eventuelt fiskepålægget til weekenden, hvor man er hjemme. Men hold et generelt fokus på maden i hverdagen, så du er sikker på, dine børn får en god kost i løbet af dagen, og vær opmærksom på, at børn simpelthen ikke kan spise nær så meget som en voksen til hvert måltid. Derfor er det vigtigt med flere mindre måltider i løbet af dagen, så giv dem endelig en rugbrødsmad, når de kommer hjem fra skole om eftermiddagen, opfordrer kostvejlederen.

Et eksempel på, hvordan man kunne sammensætte en sund madpakke ifølge Heidi Foldager. Foto: Heidi Foldager

Sådan skaber du en god madpakke-kultur

Sæt madpakken korrekt sammen. En tredjedel frugt og grønt, en tredjedel protein/fedt og en tredjedel kulhydrater i form af fiberrigt brød. Køb eller bag det gerne med speltmel, grahamsmel, havregryn og forskellige kerner.

Forbered dig, så du ikke skal starte forfra ved hver madpakke. Skræl for eksempel en hel pose gulerødder ad gangen og læg dem i vand. Skifter du vandet, kan de sagtens holde sig i tre-fire dage. Køb ind og lav mad, så du ved, du har de ting, du skal bruge.

Lav madpakken med kærlighed og tænk på, at en god madpakke hjælper dit barn til at lære og være en god ven, fordi den giver energi og overskud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce