Annonce
Ugeavisen Varde

Mørke måneder forude: Fødevarestyrelsen har ét råd til alle

D-vitamin er nødvendigt for at kunne optage calcium. Et nyt dansk studie viser, at tilskud med D-vitamin om vinteren kan øge børns knoglevækst, og at børnene hellere skal spise almindelig yoghurt fremfor skyr, når det handler om knoglerne. Arkivfoto: Arno Burgi/Ritzau Scanpix
Sørg for, at både du og ungerne får D-vitamin nok. Nu anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle tager et tilskud her til vinter.

Hvis du mangler D-vitamin, kan det svække både knogler og muskler. Og for børn er det også helt afgørende for at kunne opbygge knogler. D-vitamin sikrer nemlig, at det nødvendige calcium kan optages.

Den største kilde til vitaminet er solen, men i vinterhalvåret står solen for lavt til, at vi kan danne D-vitamin.

Og knap hver femte dansker, der ikke tager et tilskud, har decideret D-vitaminmangel, når vi når til foråret. Derfor har Fødevarestyrelsen besluttet at anbefale alle at tage et tilskud med D-vitamin fra oktober til april.

Annonce

- Det er rigtig vanskeligt at spise sig til nok D-vitamin gennem kosten, siger Anne Scott, som er specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen og fortsætter:

- Normalt siger vi jo ellers, at kosttilskud ikke kan træde i stedet for en sund og varieret kost. Men i det her tilfælde ser vi, at så mange danskere mangler D-vitamin om foråret, at vi går ud med en anbefaling om at tage tilskud.

Tjek dåsen

For at leve op til anbefalingen skal du kigge på bøtten med tilskud og tjekke, at det indeholder 5-10 mikrogram D-vitamin per anbefalet daglig dosis, fastslår Anne Scott.

Vi får primært D-vitamin fra solen, og det kan være svært at spise sig til et højt nok niveau, når solen leger gemmeleg og står lavere på himlen om vinteren. - Der er ikke så mange muligheder i kosten ud over fed fisk. Men det er jo også makrel i tomat, laks eller en sildemad. Vi har også vist, at hvis børn spiser fed fisk flere gange om ugen til både frokost og aftensmad, så kan de opretholde tilstrækkelige D-vitamin-niveauer om vinteren uden tilskud, siger Camilla Trab Damsgaard, som er lektor i Børne- og international ernæring på Københavns Universitet. Arkivfoto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Tager du allerede et multivitamintilskud, der indeholder den anbefalede mængde, skal du dog ikke spise en pille med yderligere D-vitamin.

D-vitamin er nemlig et fedtopløseligt vitamin. Og det vil sige, at det - modsat vandopløselige vitaminer - ikke bare bliver tisset ud, hvis du får for meget.

Derfor er "jo mere, jo bedre" ikke rigtigt. Man skal holde sig til anbefalingen. Det fortæller Camilla Trab Damsgaard, som er lektor i Børne- og international ernæring på Københavns Universitet.

Hun har netop været involveret i et studie, der er blevet publiceret i "The American Journal of Clinical Nutrition", hvor forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har set nærmere på børns knogleudvikling.

Annonce

Effekt på knoglevæksten

I forsøget fik en gruppe børn D-vitamintilskud, mens en anden gruppe fik placebo. Og resultatet bakker op om Fødevarestyrelsens anbefaling om at tage tilskud med D-vitamin.

- Det særlige ved vores studie er, at vi kan udelukke D-vitamin fra solen, fordi forsøget er kørt om vinteren, og børnene, vi har rekrutteret, har ikke taget tilskud eller været på solferie.

- Og vi kan se, at tilskuddet har en effekt på børnenes knoglevækst.

Ud over D-vitamin undersøgte forskerne, om protein fra mælk kunne øge knoglevæksten. Derfor skulle en del af gruppen, der fik D-vitamintilskud, også spise yoghurt, mens en anden del skulle spise skyr, som indeholder langt mere mælkeprotein.

Her viste det sig, at der ikke er nogen grund til at fylde mere mælkeprotein i børnene. Det skyldes nok, at de fleste børn i Danmark allerede får mælkeprodukter, vurderer Camilla Trab Damsgaard.

Men forskerne kunne faktisk se, at der var større gevinst ved at spise yoghurt end den mere proteinrige skyr.

- Hvis vi tænker på knoglerne, så ville jeg bare give børnene almindelig yoghurt. Der er ikke nogen grund til at give dem skyr. De fleste danske børn får også rigeligt med protein, siger hun.

Det anbefaler fødevarestyrelsen

  • Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle over fire år tager et tilskud af D-vitamin på 5-10 mikrogram dagligt fra oktober til april.
  • Nogle grupper anbefales at tage tilskud på 10 mikrogram D-vitamin dagligt hele året. Det gælder gravide, børn og voksne med mørk hud, personer, som bærer tildækkende påklædning om sommeren, eller som ikke kommer udendørs til daglig eller undgår sollys.
  • Det anbefales at tage et tilskud på 20 mikrogram kombineret med 800-1000 mikrogram calcium året rundt, hvis man er er over 70 år, bor i plejebolig og hjemmepleje - uanset alder - eller hvis man har øget risiko for knogleskørhed - uanset alder.
  • Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler derudover, at forældre giver D-vitamin til deres små børn hele året, indtil barnet fylder fire år. Tidligere var det kun til to år.
/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Farvel til Varde: Heidi flytter sin kjolebutik til Esbjerg, så snart lokalerne er klar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Sølv- og guldmedalje til vardensere i ungdoms-DM i cykelcross

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Sådan fremstiller du en ekstraordinært god gløgg til alle

Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Ugeavisen Varde

Fredslyset fra Betlehem kommer til Varde

Ugeavisen Varde

Advokat vil mane myte i jorden: Vi hjælper fra årsskiftet almindelige borgere uden at opkræve salær

Ugeavisen Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Ugeavisen Varde

Jul på Barbados, en brugt rød pigecykel og Mette Frederiksen til bords: Helge Engelbrecht svarer på julespørgsmål

Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Ugeavisen Varde

Tove fra Varde vil holde jul for alle: Nu har de fundet nye lokaler, så de bedre kan ramme målgruppen

Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Annonce