Annonce
Ugeavisen Varde

Mette Duus fra Varde: Det er en voldsom udfordring at bo 10.000 kilometer fra sin mand

Fakta:Shahzaib Ali23 år, født i storbyen Faisalabad i Pakistan. Det er Pakistans tredje største by, og den ligger cirka 300 kilometer syd for hovedstaden Islamabad.Rejste som 18-årig til Kuala Lumpur i Malaysia for at blive bestyrer af caféen Biryani House, som hans onkel ejer. Mulighederne for at få arbejde i Malaysia er bedre end i Pakistan.Ali, er den ældste i en søskendeflok på fire.Fakta: Mette Duus24 år, født og opvokset i VardeBlev i 2015 færdig med HHX. Har været au pair hos tre familier: I Texas, USA, i København og i Kuala Lumpur, Malaysia.Har været rejseguide og Kids Club Host på Mallorca for Tui RejserEr speditørelev hos shippingfirmaet Strait Air i Esbjerg og forventer at være færdiguddannet i december 2020.Privatfoto fra bryllupsrejsen hvor Mette og Ali blandt andet kørte på scooter på den thailandske ø Phi Phi.
Den 15. oktober 2017 mødte Mette Duus fra Varde pakistanske Shahzaib Ali i et storcenter i Kuala Lumpur. Dengang arbejdede Mette som au pair hos en vestjysk familie. Nu er parret blevet gift, men de bor indtil videre i hver deres land.
Annonce

Varde: Savnet er tydeligt. Kærligheden gør ondt. Hvornår nygifte Mette Duus får sin mand at se igen, ved hun ikke. Foreløbig har Shahzaib Ali fået afslag på et turistvisum til Danmark to gange.

Man siger, at julen er hjerternes fest, men for Mette skal denne jul bare overstås, for hendes hjerte tilhører en 23-årig pakistansk mand, der lige nu befinder sig 10.000 kilometer i vestlig retning.

- Jeg har ikke mødt én eneste, der har sagt: "Feedt Mette – tillykke med din nye kæreste, hvor er det dejligt for dig". Det er et tillykke med stort forbehold. Det første, folk hæfter sig ved, er nemlig, at Shahzaib er fra Pakistan, og at han er muslim. Før jeg får lov til at fortælle om, hvor dejlig han er, hvorfor jeg elsker ham, og hvordan vi mødtes, så bliver jeg bombarderet med er-du-godt-klar-over-spørgsmålene. Det er ikke bare én gang. Det er hver gang, siger Mette Duus, der nu også kan tilføje Ali til sit efternavn.

Faktisk kalder alle Shahzaib for Ali, det er lidt lettere at udtale.

Man behøver ikke forstå eller acceptere mit valg af kærlighed, jeg beder blot folk respektere det

Mette Duus Ali

Annonce

Savner respekt

Mette kan godt kan forstå, at folk har mange spørgsmål. Det er fair nok. Det, der er mest anstrengende, er, at hun hele tiden skal forklare og i særdeleshed forsvare, hvordan hun kunne falde for en muslimsk mand.

- Jeg savner, at folk respekterer mit valg og glæder sig på mine vegne. Jeg står frem og fortæller om min kærlighed i håb om, at andre i min situation kommer lettere gennem processen. Den skepsis, jeg har mødt, har været meget massiv, og det gør ondt, fortæller hun.

Annonce

Tilfældig møde

Sammen med sin familie har Mette Duus været vant til at rejse. Og da voksenlivet bankede på, anede hun ikke, hvad hun ville uddanne sig til. For at udskyde beslutningen valgte hun at rejse ud som au pair og rejseguide. Hun har været både i USA, i København, på Mallorca og senest i Malaysia.

- Den 15. oktober 2017 faldt jeg i snak med Ali og hans kammerat. Vi sad tilfældigvis ved samme bord i et storcenter i Kuala Lumpur og drak en kop kaffe. Dengang arbejdede jeg som au pair hos en vestjysk familie, der boede i Kuala Lumpur, fortæller Mette om et venskab, der over tid udviklede sig til den store kærlighed.

- Jeg fortalte om Ali til min tætte veninde. Hun skulle også lige fordøje, at jeg havde fået en muslimsk kæreste. Og der gik fire måneder, før jeg fortalte det til min familie hjemme Danmark. Og så var jeg igennem alle spørgsmålene igen, fortæller Mette, der i december 2018 rejste tilbage til Danmark. Hun var færdig med sit job som au pair og havde fået en læreplads som speditørelev ved shippingfirmaet Strait Air i Esbjerg.

Med sig i bagagen havde hun et forelsket hjerte.

Det unge par skyper med hinanden hver eneste dag. Tidsforskellen mellem Malaysia og Danmark er syv timer. Foto: Martin Ravn
Annonce

Tæt på at opgive

For Mette Duus fungerede dagligdagen i Danmark uden Ali slet ikke.

- På en skala fra 1 til 10 var jeg 9,8 på at give pokker i det hele. Mor kunne se, at jeg slet ikke trivedes, at jeg savnede Ali og var vildt frustreret over, at han ikke kunne få turistvisa til Danmark. "Så rejser vi ud til ham, så vi kan møde ham", sagde hun. Og det vil jeg aldrig glemme hende for. Jeg havde en fantastisk tur med mor og mors kæreste, som bandt os alle endnu tættere sammen, tilføjer Mette, der indrømmer, at opbakningen blandt veninder og i flere i familien har været lidt blandet.

- Mor er faktisk den eneste, jeg kan takke for, at jeg stadig har en læreplads, og at jeg ikke bare stak af. Jeg er utrolig glad for min arbejdsplads, mit job og mine kollegaer. Jeg kan sagtens se fornuften i at gøre min uddannelse færdig, men jeg var bare så frustreret og ulykkelig. I dag er det stadig hårdt, men nu, hvor vi er blevet gift, så er fornemmelsen af at høre sammen, selvom vi er på afstand af hinanden, ikke helt så slem, siger Mette, med tårer der presser sig på.

I Pakistan er bruden traditionelt klædt i rødt. Det var Mette også til den ene bryllupsceremoni, ved den anden ceremoni var hun i hvid brudekjole. Brylluppet blev fejret over tre-fire dage. Affotografering fra brudebog af Martin Ravn
Annonce

Bryllup

Det unge par skyper med hinanden på særlige aftalte tidspunkter hver eneste dag. Tidsforskellen mellem Malaysia og Danmark er syv timer. Udsprunget af savnet til hinanden opstod tanken om et bryllup.

- Med et ja til hinanden vælger vi at vise hele verden, at vi mener det. Nu har vi jo kun talt om mig og de fordomme, jeg møder. For Ali gælder det samme. Han har fundet en kæreste, der afviger fra normerne ved at være både hvid og kristen, så han har også måttet kæmpe for mig, fortæller Mette, der sammen med sin mor, mors kæreste og en rigtig god veninde rejste til Pakistan for at blive gift i november i år.

Ali havde ikke være hjemme i Pakistan i de fem år, han havde arbejdet i Malaysia. Mette havde aldrig før mødt sin nye svigerfamilie, så det var for Mettes vedkommende med sommerfugle i maven, hun rejste til Faisalabad i Pakistan, hvor Ali, med hjælp fra sin familie, havde arrangeret et overdådigt bryllup med et væld af helt særlige traditioner og 100 mennesker, der festede i tre dage.

I den store billedbog, som blev lavet i anledning af brylluppet, er der utrolig mange flotte fotos. På billedet nederst til højre ses fra venstre Mettes veninde Rikkeline Bjerrum, Mette selv i hvid brudekkole, Ali, Rie (Mettes mor) og Søren (Ries kæreste) De tre var foruden bruden, de eneste danske gæster ved brylluppet. Affotografering : Martin Ravn
Annonce

1001 nats eventyr

- Jeg blev godt modtaget og er fuldt ud blevet accepteret af Alis familie. Bryllupsfesten var som 1001-nats eventyr. Vildt og ubeskriveligt. Efter en uge med forberedelser og bryllup, og en uges bryllupsrejse i Thailand, så måtte vi atter tage afsked med hinanden. Det var hårdt, tilføjer hun stille.

Hvad fremtiden bringer for to unge mennesker som Ali og Mette må tiden vise. Mette er i fuld gang med at finde ud af, om parrets ægteskab er med til at øge chancerne for en fælles fremtid i Danmark. Alternativt vil parret bosætte sig i Tyskland, hvor reglerne for indrejse af pakistanske borgere ikke er så restriktive som i Danmark.

- I december 2020 er jeg færdig som speditør. Ali vil meget gerne i gang med en uddannelse til mekaniker eller tømrer. Vi skal nok finde et sted, hvor vi kan være sammen, så for mig vil 2020 være én stor nedtælling til en fælles fremtid sammen med Ali, og jeg glæder mig for vildt, siger Mette Duus Ali.

For at spare penge bor Mette hjemme hos sin mor og Søren. Foto: Martin Ravn
Hurrra for mobiltelefonen og gratis skype-telefoni. Ali arbejder i Malaysia, og Mette er i Danmark, men via mobilen ser de hinanden hver dag. Foto: Martin Ravn
Mette Duus er født og opvokset i Varde. Hun er i fuld gang med en speditøruddannelse ved shippingfirmaet Strait Air i Esbjerg. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce