Annonce
Ugeavisen Varde

Outrup-komet med landsholdsdebut og ungdomskontrakt: - Jeg fik kuldegysninger, da jeg sang nationalmelodien

Nikolaj Lund er ét af de helt store talenter i EfB, som man forventer sig meget af. Han er stadig ung, men allerede nu træner han med spillere, der er ældre end sig selv, så han kan få bedst mulig modstand. Foto: Martin Jørgensen
Nikolaj Lund har som blot 16-årig prøvet en del. I august var han for første gang med U17-landsholdet, der mødte Sverige i to omgange, og i begge opgør var Outrups nye stjerneskud på grønsværen.

Outrup: "Der er et yndigt land. Det står med brede bøge (...)"

Mange danskere har sunget med på nationalmelodien i løbet af sommeren til både EM-slutrunden i fodbold, men også til OL, hvor flere danske atleter har været i aktion.

En anden, der også har sunget med på melodien - og endda selv forsvaret Dannebrogs farver - er den kun 16-årige Nikolaj Lund fra Outrup.

Annonce

Han var i begyndelsen af august udtaget til Danmarks U17-landshold, som mødte Sverige i to opgør. I første kamp fik han en times spilletid, mens han måtte nøjes med 10 minutter i returopgøret.

- Det var en kæmpe oplevelse for mig og et stort skulderklap, at jeg blev udtaget. Jeg fik kuldegysninger, da vi stod og skulle synge nationalmelodien, og det var bare fedt at være med og opleve det helt tæt på.

Selve udtagelsen blev han bekendt med et par uger før selve kampene fandt sted, da EfB's akademichef Lars Vind fik et opkald fra Kenneth Weber, der er U17-landstræner. Nikolaj Lund blev en del af bruttotruppen, men blev efterfølgende indlemmet i kamptruppen grundet skader.

- Det kom som en stor overraskelse for mig. Jeg havde slet ikke regnet med det, så jeg blev rigtig glad. Jeg kender nogle af spillerne i forvejen, så det var nemt at komme ind på holdet.

Herefter fulgte en tur til Hvidovre, hvor holdet blev indlogeret to og to på Scandic Hotel. Værelseskammeraten blev Magnus Munck fra FC Nordsjælland, som han lynhurtigt fik et godt forhold til.

Egentlig var spillerne - for at sikre sig i tilfælde af corona-udbrud - blevet inddelt på værelserne efter hvilken klub, man tilhørte. Men eftersom Nikolaj Lund var den eneste Esbjerg-spiller på turen, fik han nordsjællandsk selskab på hotelværelset til kampen mod nabolandet.

Nikolaj Lund var i begyndelsen af U17-tiden ikke med omkring førsteholdet og var i stedet henvist til U16-holdet. Her hjalp hans forældre ham meget ved at minde ham om, at han stadig var en dygtig fodboldspiller, og at han bare skulle fortsætte. Det råd tog han til sig og kæmpede for sin plads, og i dag er han fast mand og spiller ofte med U19-holdet, hvor spillerne er ældre. Privatfoto

Blandt Danmarks bedste

Det er et minimalt nåleøje, du skal slippe igennem for at blive udtaget til det danske. 20 spillere udtages til hele holdet, hvoraf syv af disse er midtbanespillere, hvis man kigger på den seneste udtagelse.

- Jeg har arbejdet hårdt for at nå hertil. Men jeg skal bare arbejde videre og gøre de ting, jeg er god til. Det er stort at være med landsholdet, og det, håber jeg, at jeg kan komme til igen, fortæller Nikolaj Lund, som ikke var med i begyndelsen af september, da holdet mødte Østrig i to venskabskampe, hvilket han selvfølgelig ærgrer sig over.

- Det er træls, men der var nogle dygtige spillere på min position, som var kommet tilbage fra skader. Men jeg tager det ikke så tungt. Det giver mig bare mod på at bevise, at det var et forkert valg af træneren.

Nikolaj Lund fortæller om landsholdstræningen, at den især består af styrkelse af fællesskabet, da spillerne kommer fra vidt forskellige klubber, og dermed skal lære hinanden bedre at kende for at kunne præstere bedst muligt.

Det er faktisk ikke første gang, at han har fået en smag på landsholdsfodbolden. Han har førhen været udtaget til futurelandsholdet. Et hold, der tager hånd om de spillere, der kommer i vækstspurt senere end deres jævnaldrende. Et kendt eksempel på dette er Mikkel Damsgaard, som tog EM med storm.

Nikolaj Lund

16 år gammel.

Født i Outrup, hvor han stadig bor sammen med sine forældre Tina og Kjeld. Han har to søskende, Mathilde og Mads, der er 14 og 11 år.

Til daglig går han på HHX, hvor han lige nu er i gang med grundforløbet, men han regner med at tage en økonomisk studieretning. I folkeskolen var det Outrup Skole til og med 6. klasse, hvorefter han tog på Vitaskolen i Esbjerg.

Har spillet i Outrup Boldklub i de helt unge år, hvorefter han skiftede til Varde IF i et par år, inden han tog skridtet videre til EfB.

På banen er Nikolaj Lund central midtbanespiller, og han er meget målfarlig. Han lavede i sidste sæson 11 mål i 21 kampe.

Annonce

Træner med de ældre

Langt fra Hvidovre i det blæsende Vestjylland har Nikolaj dog sin daglige gang. Hverdagen i Esbjerg klager han ikke over. Især træningsfaciliteterne og holdkammeraterne fremhæves, men endnu har han ikke valgt at flytte permanent til byen og bor dermed stadig hos sine forældre i Outrup.

- Jeg har snakket med mine forældre om at flytte. Vi har aftalt, at jeg lige skulle i gang på gymnasiet og falde til dér, inden jeg tog skridtet. Måske slutningen af dette år eller næste år, men det afhænger også af, om der er pladser, fortæller han.

Det ville på mange måder gøre hverdagen nemmere. Lige nu står Nikolaj Lund tidligt op, fordi han først skal køres til Varde af sin far. Herfra får han så et lift videre til Esbjerg af en kammerats onkel, hvorfra han cykler det sidste stykke af vejen.

Sådan er det, hvis man virkelig vil det. Og det vil Nikolaj Lund. Fodbold er hans liv, og alt drejer sig om netop denne sport.

Talentet er da også uomtvisteligt. Faktisk er det så stort, at han træner opad med spillere, der er ét og to år ældre end ham selv.

Det er ikke, fordi det er for nemt på U17, men der er bare højere forventninger til en på U19. Med- og modspillerne er markant bedre, så jeg føler helt klart, at jeg udvikler mig meget

Nikolaj Lund

- Jeg får meget ud af at træne med dem. Det er større spillere med bedre fysik, og det er dér, jeg skal bygge på for at blive endnu bedre, siger Nikolaj Lund, der fortæller, at årsagen til, at han træner med de ældre spillere er, at han skal udfordres noget mere.

Det er dog ikke kun til træning, at han spillere med ældre spillere. Det er allerede blevet til flere kampe for U19-holdet, selvom han kun lige er fyldt 16 år i sidste måned.

Også reserveholdet har haft fornøjelsen af den unge komet. Altså de seniorspillere, der ikke får nok spilletid for EfB's førstehold.

- Det er ikke, fordi det er for nemt på U17, men der er bare højere forventninger til en på U19. Med- og modspillerne er markant bedre, så jeg føler helt klart, at jeg udvikler mig meget af at spille med og mod ældre spiller end mig selv.

- Nikolaj er en teknisk virkelig stærk fodboldspiller, som er god til at læse spillet. Han har et godt drev med bolden, og han er god til at lugte, hvornår der kan opstå chancer i feltet. Han er en type, der over tid skal stilles krav til at score x-antal mål over en sæson, fordi han er dygtig til at komme med i feltet. Nu skal han arbejde i styrketræningslokalet og have mere sul på kroppen i form af muskler, så han kan få en krop, der kan blive ved med at konkurrere på højeste niveau med landsholdet og ældre spillere, siger akademichef i EfB, Lars Vind. Pr-foto
Annonce

Potentiale og "future"

Defensive dueller, kommunikation på banen og noget mere fysik.

Nikolaj lister de forskellige fokuspunkter op. Han ved udmærket godt, hvor han skal blive bedre for at kunne tage det næste skridt.

Han er ikke født med en bold mellem fødderne. Faktisk gad han slet ikke spille fodbold efter sin første træning som bare fem-årig. Året efter gav han det så et skud igen i Outrup, hvor han blev fanget af den populære sport.

Herefter gik turen til Varde IF som U11-spiller i et par år, inden destinationen hed EfB.

Mange andre på din alder går med de samme drømme som dig, så hvorfor tror du, at det lige er dig, der ender med at blive professionel en dag?

- Jeg har et godt potentiale, og så vil jeg det hundrede procent. Jeg arbejder hårdt hver eneste dag. Og så har jeg bevist, at jeg kan tackle modgang, hvis den skulle dukke op, siger Nikolaj Lund, der håber at kunne snuse til førsteholdet inden for den nærmeste fremtid.

- Det kunne være fedt at komme til at træne lidt med dem på et tidspunkt og om et par år få min debut. Det ville være en drengedrøm. Det er svært at sige, hvad der skal ske derefter, men det kunne være fedt at tage endnu et skridt til en større klub derefter.

Selvom det ikke blev en "rigtig" landsholdsudtagelse i begyndelsen af september, så var Nikolaj Lund en del af futurelandsholdet, som var samlet for en uge siden i Nyborg.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Louis Nielsen holder åbningsfest til Late Night

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Konfirmationskjoler og inspirationsmesse i Smedeværkstedet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kirsten og Anna vil hjælpe børn i hele Varde Kommune: Men de mangler frivillige hjælpere, der vil gøre en forskel

Ugeavisen Varde

Små halloweenkunstnere har pyntet butikkerne

Ugeavisen Varde

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Ugeavisen Varde

Kæmpe halloween-arrangement i Varde Sommerland: Tag familien med ud i mørket og bliv skræmt for livet

Ugeavisen Varde

Halloween bliver fejret i Varde: Politikerløb, livemusik og sene åbningstider

Ugeavisen Varde

Nu står det nye lægehus i Varde Syd klar til brug: Nu kan du få tid ved lægen, samme dag, du ringer

Ugeavisen Varde

Nybolig Nr. Nebel får lokalansigt som ny leder

Ugeavisen Varde

Lad os styrke og værne om vores ungdom

Ugeavisen Varde

Kæmpe Outrup-græskar er blandt landets største: Sådan bar folkene bag sig ad

Ugeavisen Varde

Der er besparelsespotentiale i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Vi skal genoplive livet på plejehjemmene

Ugeavisen Varde

Lad os investere mere i oldekoller og andre bofællesskaber for seniorer

Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Ugeavisen Varde

Borgere med handicap - og deres familier - skal ikke kæmpe for at få hjælp

Ugeavisen Varde

Udstyk flere byggegrunde i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Der bliver flere og flere huller i sikkerhedsnettet

Ugeavisen Varde

I Varde Kommune bør vi tage ved lære af Anker: - Har vi mon alle med?

Ugeavisen Varde

Derfor er en bedre politisk balance i Varde Kommune vigtig

Ugeavisen Varde

Jobcenter Varde koster alt for mange penge

Ugeavisen Varde

Så er der ræs i Blåbjerg: Lokal cykelklub forventer op mod 500 deltagere

Annonce