Annonce
Ugeavisen Varde

Psykolog: Jul i skilsmisseland kræver balancekunst

- Julen handler om, hvordan vi kan skabe rammer for at kunne nyde det, som det nu er, siger psykolog Mette Cathrine Rasmussen. Foto: Malene Wonsbek
De store følelser er i spil, nostalgi og traditioner splittes op, men ved at bevare overblikket og skabe ro for børnene, så er man godt på vej til en vellykket skilsmissejul. Sådan lyder rådet fra psykolog Mette Cathrine Rasmussen.
Annonce

Varde: For skilsmissefamilier kan julen være et følelsesmæssigt minefelt. Når vi den 24. december går omkring træet, så er tiden i den grad løbet fra verset i Peter Fabers salme anno 1848 ”rør blot ikke ved min gamle jul” (red. Sikken voldsom trængsel og alarm).

Uanset årstiden så trænger spørgsmålet ”Hvad så med julen?” sig hurtigt på, når psykolog Mette Cathrine Rasmussen har skilsmisseforældre i rådgivning. Og på det spørgsmål er der lige så mange svar, som dem der spørger, for ikke to familier er ens. Nogle familier kan samarbejde, andre slet ikke. Men vi kan som forældre hver især tænke over, hvad stridigheder gør ved vores børn, og måske alligevel finde et kompromis med ekspartneren.

- Jeg har to drenge på 9 og 12 år, og jeg er selv i skilsmisseland. Skilsmisseland er som et nyt land, med et nyt sprog, ny kultur, ny talemåde, og nye normer på godt og ondt. I forbindelse med julen er det vigtigste for børnene, at der er ro omkring juledagene, så de ved, hvor de skal være på hvilke juledage. Lav derfor klare aftaler hurtigst muligt, lyder opfordringen fra Mette Cathrine Rasmussen, der har Psykologklinikken Mette Cathrine på Frisvadvej i Varde.

Gode råd

Skilsmissejul kan være en særlig svær disciplin. Psykolog Mette Cathrine Rasmussen har følgende generelle råd til forældre.

1

Skab ro og overblik for børnene. Lav klare aftaler for, hvor de er i juledagene.

2

Tag forventningspresset ud af familiesituationen. Jul som skilsmissefamilie er helt nyt for alle. Gør op med, hvad du ”plejer” og ”burde” gøre. Tænk i stedet på, hvad du som forælder har overskud til.

3

Glæd dig på børnenes vegne, også når de fortæller om det, de skal hos den anden forælder.

4.

Fyld dine børnefrie juledage ud med noget, du selv synes, er meningsfyldt.

5.

Hvis I har en igangværende konflikt, så lad den ligge i julen over.

6.

Bevar fokus på det du gør, når du har børnene. Øv dig i at give slip på de ting, du alligevel ikke kan ændre på.

Psykolog Mette Cathrine Rasmussen, der er uddannet psykolog fra Aarhus Universitet i 2012. Hun er også uddannet yogainstruktør, så hun kan koble sit arbejde som psykolog med viden og forståelse for sammenhængene mellem krop, sind, tanker, følelser og adfærd.

Annonce

Ingen børn - ingen jul?

Når en familie splittes, bliver man ofte nødt til at skabe nye traditioner og derved ”røre” ved den gamle jul. Dermed ikke sagt, at julen bliver dårligere. Den bliver bare anderledes.

- Jeg mener, at vi som forældre har et kæmpe ansvar for at vise vores børn, at de voksne har styr på julen. Min fornemmelse er, at nærvær, kærlighed og tid er mindst lige så vigtigt som gaverne. Fjern forventningspresset til julen. Giv lidt slip på ”burde” og ”plejer”. Hvis man formår at skabe rolige og hyggelige dage for børnene, så bliver det en god jul. Det nytter ikke noget at kaste sig ud i stressende juleprojekter, man alligevel ikke har overskud til, fortæller den 38-årige psykolog, der sagtens kan huske sin egen første jul uden drengene. Den var hård.

- For mig er julen børnenes fest. Ingen børn ingen jul. Det var utrolig hårdt at skulle finde ud af, hvad jeg selv skulle stille op med en jul uden børn, men nu har jeg fundet min måde. Jeg skal lave noget, der giver mig energi og glæde. I mit tilfælde er det yoga, meditation og oplevelser i naturen. For andre noget helt andet. Det vigtigste er bare, at vi formår at omstille os og glæde os over, at børnene får en god jul, der hvor de er. Og hvis det er nogen trøst, så bliver processen med din-og-min jul lettere for hver eneste år, tilføjer psykologen med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce