Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Janie Steffens: Punktum, punktum, komma streg…

Ugens klummeskribent, Janie Lykke Steffens har en prik med kommaer og tegnsætning. Arkivfoto Chresten Bergh
Annonce

Tilgiv mig for at lade min lille verden af bagateller trænge sig på her i bedste læsetid. Humlen er, at jeg forleden modtog en 100 ord lang besked fra et af mine kære familiemedlemmer. Uden kommaer og uden punktummer. Udstyret med smileyer og forkortelser, jeg knapt nok ved, hvad betyder.

Nok er jeg ikke udstyret med verdens bedste kondi, men lettere forpustet måtte jeg læse beskeden igen og efter lynhurtig analyse indsætte de, for mig, fornødne pauser – læs komma og punktummer - og så derefter slutte mig til beskedens betydning.

Jeg skal absolut ikke bryste mig af at være hverken retskrivningsnørd eller et sprogligt geni for den sags skyld, men i og med, at mit yndlingsfag i skolen ubetinget var dansk med alle dertilhørende finesser såsom sætningsanalyser og grammatik, så synes jeg faktisk, det betyder en hel del, at man gør sig en smule umage, når man skriver.

Alt det der nymodens pjat med, at man blot kan sætte et komma, når man synes, der skal være en pause, eller endnu værre slet ikke bruger tegnsætning, er i min optik det rene anarki.

I disse tider, hvor der sendes mange, mange tusinde beskeder på sms, messenger og i mails, er det for mig endnu vigtigere, at man får sig formuleret rigtigt og brugt den fornødne tid på rent faktisk at læse, hvad man har skrevet.

Ét kan være det meningsforstyrrende i en sætning uden tegn – noget helt andet, at man jo ikke er i den anden ende til at se modtagerens reaktion og kunne forklare meningen, hvis den går tabt.

For ikke at tale om den populære "krydring", der kan tilsættes en sætning med diverse emoji (jo jo, jeg har slået det op i ordbogen. Der er ikke flertals ’s’ på emoji). De abstrakte forkortelser og et-bogstavs-ord.

Bevares. Jeg ved godt, det måske ikke betyder så meget. Jeg takker dog mine gamle undervisere, d’herrer Lauridsen og Østergaard, for at have udstyret mig med en rimelig sans for det trykte sprog og glæder mig, når jeg møder en velskrevet tekst. Med kommaer…

,,,,,,,,,,,,,,………… ( Til fri afbenyttelse, dersom man ønsker)

Alt det der nymodens pjat med, at man blot kan sætte et komma, når man synes, der skal være en pause, eller endnu værre slet ikke bruger tegnsætning, er i min optik det rene anarki.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce