Annonce
Ugeavisen Varde

Røskva Maiya er privat jordemor: - Tryghed og oplyste valg er det vigtigste

"Birth and Beyond" hedder Røskva Maiya Snebjørk Kipkers nystartede firma. Her tilbyder hun blandt andet private jordemorkonsultationer og doulaydelser i Varde, Esbjerg og omegn. Foto: Christine Aagaard-Kragh
28-årige Røskva Maiya Snebjørk Kipker har altid vidst, hun ville være privat jordemor. Det er hun nu med firmaet "Birth and Beyond".

Alslev: Det vigtigste og mest sundhedsfremmende, man kan tilbyde til en fødende i dagens Danmark, er tryghed. Det mener 28-årige Røskva Maiya Snebjørk Kipker.

Hun er jordemor og har netop åbnet en privat jordemorpraksis, hvor hun kører ud i Varde, Esbjerg og omegn og tilbyder graviditetskonsultationer, forløb og doulabistand ved fødsler. Hun kalder sig selv for en naturlogisk jordemor med en dyb forankring i evidens, og hun kæmper for at gøre tingene på sin egen måde. Det handler om, at det skal føles godt, og der skal være plads til at træffe måske utraditionelle, men oplyste, valg.


Annonce

Man skal også have ret til at sige nej til det etablerede sundhedsvæsens måder at gøre tingene på. Men det er svært, fordi man ikke får præsenteret de muligheder, der også er.

Røskva Maiya Snebjørk Kipker


For eksempel har hun og manden Rene valgt, at børnene Andrea og Emil på fire og to år ikke alene er født ved planlagte hjemmefødsler. De bliver også passet derhjemme, og der er også lagt i kakkelovnen til hjemmeskole, når den tid kommer.

- Jeg har altid vidst, at jeg ville være privat jordemor. Efter min mening er der slet ikke nok tid til den enkelte kvinde hverken i konsultationerne under graviditeten eller på fødegangen. Det har været min oplevelse lige siden min praktiktid, fortæller Røskva Maiya og kommer med et eksempel:

- Jeg oplevede, at der kun var sat 20 minutter af til at tale med en gravid. Men det er virkelig ikke ret lang tid, når det både omfatter samtale og en fysisk undersøgelse af den gravide og barnet. Mange kvinder havde traumer med fra tidligere oplevelser, og dem kunne jeg slet ikke nå at spørge ind til i en almindelig graviditetskonsultation. Hvilket er ufordelagtigt efter min mening. Dels for den enkelte fødende, men også for samfundet, hvis vi skal se sådan på det, for der er masser af undersøgelser, der viser, at jo mere tryg en fødende er i situationen, jo færre indgreb er nødvendige at foretage. Det vil give bedre fødselsoplevelser samtidigt med, at det måske endda vil spare samfundet nogle ressourcer, hvis vi blot investerede i fødeområdet, siger Røskva Maiya.

Kvindens hjælper

Røskva Maiya har arbejdet som jordemor på Thisted Sygehus og på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, inden hun besluttede sig for at holde en pause fra arbejdsmarkedet for at blive hjemme ved sin førstefødte Andrea. Siden kom også Emil til, og Røskva Maiya blev skarp på, at der skulle tænkes utraditionelt, hvis hun skulle forene sine ambitioner om at være mor på egne præmisser og arbejde med jordemorfaget på de betingelser, hun ønskede allermest.

Derfor er planerne om at blive privatpraktiserende jordemor nu ført ud i livet. Med firmaet "Birth and Beyond" tilbyder hun en række klassiske jordemorydelser med tilskud fra Danmark – men på andre betingelser end i det offentlige.


Jeg har prøvet at løbe fra kvinde til kvinde på fødegangen og bare håbe på, jeg nåede at være hos dem, når barnet kom. Det var ikke i orden.

Røskva Maiya Snebjørk Kipker


- Hos mig er der ingen tidsbegrænsning på en konsultation. Den tager, den tid, den tager, fortæller Røskva Maiya, som både tilbyder at være der i forbindelse med en hjemmefødsel, men også at tage med ind til en fødsel på sygehuset.

- Ved fødslerne er jeg helt med på, at så er jeg ikke længere den ansvarlige jordemor. Så er er min rolle en anden. Så er jeg doula under fødslen, men med en jordemorfaglig baggrund, siger Røskva Maiya og understreger, at hun ikke er imod det etablerede system.

- Slet ikke! Jeg elsker, at vi har muligheden for at blive behandlet i et sundhedsvæsen som det danske, og hvor er det fantastisk, at man kan lave kejsersnit og redde liv på alle mulige måder, der før ikke var muligt. Det, jeg savner, og som jeg tilbyder, er dels tid, dels respekt for den enkelte kvinde og hendes ønsker, forklarer Røskva Maiya.

- For eksempel synes jeg, det er vigtigt, at man får talt om igangsættelse i uge 41, men også alternativet, inden situationen opstår. Den snak skal man ikke have ugen forinden, og man skal ikke have den ensidigt præsenteret som om, der ikke er et alternativ til igangsættelse. For det er der jo. Man kan jo lade være. Det kan måske have nogle konsekvenser, ja. Men det kan igangsættelsen jo også. Min pointe er, at det skal være den fødendes valg, og det valg skal foretages på et oplyst grundlag, siger hun.

Røskva Maiyas fem gode råd til dig, der er gravid

1) Det er din fødsel. Alle tiltag fra både sygehus og læge er til enhver tid et tilbud, også selvom det ikke altid virker sådan. Du må altid sige nej eller bede om mere information.

2) Tag ejerskab over din graviditet, fødsel og barsel. Der er en lang række standard-tilbud, som kan være gode at tage stilling til. Spørg ind til fordele og ulemper hvis du er i tvivl.

3) Skab tryghed. Hvad gør dig tryg? Det gælder både i graviditet, fødsel og barselsperiode. Tryghed skaber gode hormoner, som hjælper både veer og tilknytning på vej.

4) Lav en fødsels- og efterfødselsplan. Ikke en ønskeliste, men en reel plan - det er faktisk okay, at du har nogle krav til din fødsel.

5) Lyt til - og stol på - din kloge krop og din intuition. Ofte kan du finde svaret på dine spørgsmål inde i dig selv.


Annonce

Er med gennem det hele

I forbindelse med sine egne fødsler, havde Røskva Maiya booket en privat doula. Begge fødsler foregik derhjemme og var nøje planlagt.

- Det gav mig en ro at være i mine egne opgivelser. Selvfølgelig har jeg min jordemoruddannelse, men jeg var jo først og fremmest fødende i den situation. Det at have en person, der kun var der for mig og for at varetage mine interesser, det betød meget. Og så at vide, at den person blev ved mig, gennem hele forløbet. Hun skulle ikke hjem fra vagt eller løbe ind til en anden fødende midt i det hele, og det gav ro omkring hele oplevelsen, fortæller Røskva Maiya.

For Røskva Maiya er tryghed og tid til den gravide nogle ekstremt vigtige faktorer i tilgangen til jordemoderjobbet. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Netop denne effekt, doulaeffekten, der giver ro til den fødende og gør hendes tro på egne evner i forbindelse med fødslen større, er undersøgt i både videnskabelige og uvidenskabelige studier. Blandt andet kan man læse om, at doulaeffekten indebærer færre komplikationer og indgreb, reducerer brugen af medicin, fremmer amningen og giver en større tilfredshed for hele familien efter fødslen.

- Tryghed er afgørende for en fødsel, og at man ved, at man bliver set og hørt. At der er en, der er der for en gennem hele forløbet, har en stor betydning. Det er min baggrund for at starte som selvstændig jordemor. Jeg vil gerne være den gravides støtte hele vejen. Det, mener jeg faktisk, alle fødende burde tilbydes, siger Røskva Maiya.

Blå bog

  • Røskva Maiya Snebjørk Kipker, 28 år.
  • Kommer fra Varde og bor i Alslev sammen med sin mand Rene, 28, og børnene Andrea, 4, og Emil, 2. Familien flytter til Varde lige om lidt.
  • Røskva Maiya er uddannet jordemor og er indehaver af ”Birth and Beyond”.
  • Her tilbyder hun private jordemorkonsultationer, forløb, tilstedeværelse ved fødsler både hjemme og på hospitalet samt rådgivning og tilstedeværelse i forbindelse med senaborter. Hun er desuden ved at uddanne sig til livsdoula.
  • Se mere på hjemmesiden roeskvamaiya.dk.
Annonce
Ugeavisen Varde

Mere liv i Borgen - nu med Hjerterum og fokus på ro og velvære

Annonce
Ugeavisen Varde

Snart får vi kongeligt besøg til indvielsen af internationalt museum

Annonce
Ugeavisen Varde

Varde IF er blandt Danmarks bedste talentudviklingsmiljøer i pigefodbold

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Ugeavisen Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Ugeavisen Varde

Veteranindsatsen haster – nu skal byrådet tage ansvar

Ugeavisen Varde

Pølsesnak...

Ugeavisen Varde

Danske Bank donerer 25.000 kroner til udvikling af Varde Sommerland

Ugeavisen Varde

Soroptimist International Varde støtter god sag med koncert

Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Ugeavisen Varde

Driller vægten dig?

Annonce