Annonce
Ugeavisen Vejen

Hjælp dit barn gennem pollensæsonen

Det er vigtigt at behandle høfeber, da situationen gør det sværere at indlære, og fordi ubehandlet høfeber kan udvikle sig til astma,” lyder det fra professor og overlæge dr.med. ved Rigshospitalet Vibeke Backer. Foto: ALK
For de fleste danske børn har det været en lang vinter med nedlukning, hjemmeskole og alt for lidt leg med vennerne. Af den grund ser mange af dem også frem til forår og sommer, hvor der er bedre mulighed for at have det sjovt udendørs. En omgang rundbold på græsplænen er dog ikke den rene leg for de børn, der hvert år rammes af pollenallergi.

Alene i Region Syddanmark lider over 200.000 personer af luftvejsallergi - også kendt som høfeber - og børnene er heller ikke fritaget fra allergiens gener.

- De fleste udvikler høfeber, når de er børn eller unge, og symptomerne er de samme som hos voksne. Selvom piger og kvinder også udvikler høfeber, er overvægten klart hos drengebørn. Sådan lyder det fra professor og overlæge dr.med. ved Rigshospitalet Vibeke Backer.

I en undersøgelse fra 2019 foretaget af Nordstat for medicinalvirksomheden ALK svarede 53 procent af de voksne pollenallergikere i Region Syddanmark, at de oplever en del eller mange gener i forbindelse med deres pollenallergi, og det samme gælder også for mange børn. Symptomer på pollenallergi er mange, men for de fleste består de af kløende næse og øjne, stoppet næse og mange nys – alt sammen noget der minder om en slem forkølelse. For nogle kan allergien også resultere i hovedpine, svimmelhed og astmaanfald. Alt sammen noget der kan få både en fodboldkamp og en tur i haven til at blive en udfordring i sig selv.

Annonce

Behandling af pollenallergi

Hvis dit barn har kraftige symptomer på pollenallergi og lider under dem, så kan lægen måske hjælpe. Lægen vil spørge ind til symptomer og derefter enten tage en blodprøve eller lave en priktest – ingen af de to test tager lang tid eller er farlige. De laves for at lægen kan se, om dit barn lider af pollenallergi.

At blive diagnosticeret som pollenallergiker gør det muligt for lægen at hjælpe dit barn med at finde den rigtige behandling, så både forår og sommer ikke behøver at indeholde snot, træthed og andre allergiske symptomer. Men det er også vigtigt, fordi ubehandlet allergi er en af de hyppigste årsager til astma.

- Et barn med høfeber vil opleve en næse, der er lukket til, tunge bihuler og koncentrationsbesvær. Det er vigtigt at behandle høfeber, da situationen gør det sværere at indlære, og fordi ubehandlet høfeber kan udvikle sig til astma, forklarer Vibeke Backer.

Børn kan i dag modtage meget af den samme behandling for pollenallergi som voksne. Det gælder både i forhold til at behandle symptomerne og i forhold til længere behandlingsforløb som en egentlig vaccination.

Symptombehandling kan ikke fjerne din pollenallergi, men den kan reducere følgerne som snottet næse, ubehag og følelsen af at være syg. Behandling kommer ofte i form af tabletter eller dråber, som du kan købe på apoteket.

Immunterapi, også kaldet allergivaccination, behandler årsagen til allergien ved at omstille immunforsvaret, så det ikke længere reagerer på ufarlige stoffer som f.eks. pollen. Behandlingen består i, at du med jævne mellemrum får enten en sprøjte hos din læge i tre til fem år eller dagligt tager en hurtigopløst smeltetablet derhjemme i tre år. Modsat symptombehandling kan allergivaccinationen afhjælpe din pollenallergi, også efter behandlingen er afsluttet.


Et barn med høfeber vil opleve en næse, der er lukket til, tunge bihuler og koncentrationsbesvær. Det er vigtigt at behandle høfeber, da situationen gør det sværere at indlære, og fordi ubehandlet høfeber kan udvikle sig til astma.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Jubilar: Økonomichefen er familiemenneske med stort F

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Tennis på et skævt bord i Glejbjerg

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Gå en tur i digternes fodspor

Ugeavisen Vejen

Sommerferie: Familier drog på lejr med Dansk Folkehjælp

Ugeavisen Vejen

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Ugeavisen Vejen

Vejen Kommune i charmeoffensiv: Mangel på dagplejere får kommunen til at holde åbent hus

Ugeavisen Vejen

Guide til en svalende dukkert: Her kan du bade i trygge omgivelser

Ugeavisen Vejen

Anbefalinger fra biblioteket: Det ydre betyder meget

Ugeavisen Vejen

Guide: Her kan du nyde nattehimlen

Ugeavisen Vejen

På lejr: KFUM-spejderne havde en herlig sommerlejr

Ugeavisen Vejen

Kolbøtte: Sportshandleren er blevet livredder

Ugeavisen Vejen

Flere doser er klar: Mange ledige tider til vaccination i Vejen fra uge 29

Ugeavisen Vejen

Ny afsøgning på havnen: Politiet lånte vandsøgshund i eftersøgning af forsvunden Gesten-borger

Ugeavisen Vejen

Jobpatruljen besøgte 50 virksomheder: 14-årig arbejdede alene om aftenen

Ugeavisen Vejen

Shelters kom hurtig i brug: Flyveklub har fået 30.000 kroner fra Friluftsrådet

Ugeavisen Vejen

Tip til sommerlæsning: Tre danske historiske romaner man bliver klogere af

Ugeavisen Vejen

Aldi hjælper Red Barnet med at sende børn på sommerferie

Ugeavisen Vejen

Lokal landmand: Gesten-afdelingen skaber aktivitet og liv i området

Ugeavisen Vejen

Vejen Billedskole gør klar til efteråret

Ugeavisen Vejen

Ny terapeut: - Min passion er at hjælpe børn og unge, der er i mistrivsel

Ugeavisen Vejen

Lakserytteren kigger forbi Vejen

Ugeavisen Vejen

Sødmefyldt sommerlæsning: Tre tip til lette kærlighedsfortællinger

Ugeavisen Vejen

Sommerferie: Her er 8 gode legepladser i Vejen Kommune

Annonce