Annonce
Ugeavisen Vejen

Museumsleders drivkraft for kunst og historie blev grundlagt i barndommen

Teresa Nielsen blev ansat som museumsleder på Vejen Kunstmuseum i 1994 og har nu arbejdet på stedet i 27 år. Foto: Jacob Schultz
Teresa Nielsen er blevet introduceret til kunst, kultur og historie lige siden barndommen. I de seneste 27 år har hun som museumsleder på Vejen Kunstmuseum forsøgt at formidle sin passion og en masse ny viden videre til gæsterne.

Vejen: Hun havde to små børn, boede ikke i byen og var stadig i gang med sit studie som kunsthistoriker. Alligevel valgte Teresa Nielsen at søge stillingen som museumsleder på Vejen Kunstmuseum tilbage i 1994. Det var der én altoverskyggende årsag til. Niels Hansen Jacobsen. Billedhuggeren, der også er omdrejningspunktet på Vejen Kunstmuseum, og som skabte Troldespringvandet, der forsat pryder museumspladsen.

- Han har været fuldstændig ligeglad med, at han ikke har haft nogle købere. Han har lavet tingene af en indre nødvendighed, og han har virkelig haft nogle ting på hjertet, forklarer Teresa Nielsen.


Man kan godt sige, at jobbet var et kald for mig. Det var lige netop det sted, jeg gerne ville hen. Det gav mening for mig, og så var det et sted, hvor der kunne udrettes noget.

Teresa Nielsen


Det var et enstemmigt ansættelsesudvalg, der ansatte Teresa Nielsen dengang. Ansættelsen skete dog under forudsætning af, at hun i løbet af et år fik færdiggjort sin uddannelse. Det blev starten på en sjov og spændende tid, slår Teresa Nielsen fast. Barnevognen blev læsset med bøger, computer og grej til børnene, når hun skulle afsted på en af de mange ture fra Vejen Station til København, hvor hun studerede.

- Man kan godt sige, at jobbet var et kald for mig. Det var lige netop det sted, jeg gerne ville hen. Det gav mening for mig, og så var det et sted, hvor der kunne udrettes noget, siger Teresa Nielsen.

Rejserne i barndommen gav inspiration

Kærligheden til kunst og historie blev for Teresa Nielsens vedkommende grundlagt helt fra barnsben af. Hun voksede op med en engelsk mor og en dansk far, som tog hende med overalt. Familien tilbragte store dele af Teresa Nielsens barndom i udlandet, og i tre år havde de base i Libanon. Det var i særdeleshed rejserne rundt i Mellemøsten, som nåede at gøre et stort indtryk på den unge pige.

- Oplevelsen af den rigdom, der var i ruinerne, og det her med at få lov til at gå på opdagelse i fortidens fantastiske kreationer. Det var stort, forklarer Teresa Nielsen.

Teresa Nielsen

Født den 25. april 1964.

Blev fransksproglig student i 1983 fra Frederiksborg Statsskole i Hillerød.

Tog en magisterkonferenseksamen i 1995 ved Institut for Kunsthistorie, Københavns Universitet. 

Konsulent/museumsfaglig leder af Rudolph Tegners Museum 1990-95.

Leder af Vejen Kunstmuseum fra 1994 og frem til i dag. 

Familien rykkede dog tilbage til Danmark i 1975, da borgerkrigen brød ud i Libanon, og siden da har Teresa Nielsen været bosat her i landet.

- Da de begyndte at skyde tæt ved huset, og der var gasdepoter, som kunne springe i luften, så synes min mor, at det var på tide, at vi kom hjem, forklarer Teresa Nielsen.

Oplevelserne fra udlandsopholdene havde dog sat sine spor og var med til at præge Teresa Nielsens drømme om fremtiden. Først ville hun være arkæolog, senere ønskede hun at blive konservator, og det var de overvejelser, der gjorde, at hun begyndte at læse kunsthistorie på universitet.

- Og så endte jeg jo lige der, hvor jeg skulle være, viste det sig, slår Teresa Nielsen fast.

Annonce

Vil frembringe ny viden

Teresa Nielsen har nu været museumsleder for Vejen Kunstmuseum i 27 år. I løbet af den tid har hun for alvor fået lov til at nørde rundt, som hun selv kalder det.

- Der går jo noget tid, før man er i stand til at kunne leve sig ind i stedet og mærke dets ånd. Det er den der evige nørden, som jeg elsker. Jo mere nørdet, jo bedre, siger Teresa Nielsen.

Samtidig har hun altid haft et klart ønske om at inddrage børnene, der kommer på museet. Derfor har hun blandt andet lavet en årlig julekalenderudstilling rettet mod netop det segment.

- Der er bare ting, som går på tværs af generationer, og ligeså snart børnene er optaget af noget, så er forældre og bedsteforældre også engageret, forklarer hun.

På trods af at Teresa Nielsen har været museumsleder i efterhånden flere årtier, så er drivkraften hos hende forsat stor. Hun har nemlig stadig mange visioner for Vejen Kunstmuseum og for sig selv som museumsleder i fremtiden.

- For mig handler det rigtig meget om at få belyst bredden i den periode, som Niels Hansen Jacobsen hører til. Og hele tiden få lov til at bringe ny viden ind, afslutter Teresa Nielsen.

Teresa Nielsen, som arbejder for Vejen Kunstmuseum, er ny klummeskribent i avisen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Linda P kommer til Vejen

Annonce