Annonce
Ugeavisen Vejen

Plus på mig-kontoen er vigtigt: - Hvis du aldrig får ladet op, skaber det stress

Vi skal begynde at se på mig-tid som værende lige så vigtigt som søvn og motion. Mig-tid har nemlig en stor effekt på vores mentale sundhed, og man skal derfor huske at prioritere det. Sådan lyder det fra psykologen Anna Bjerre. Foto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier
Næsten hver anden kvinde får skyldfølelse, når hun prioriterer tid til sig selv. Men mig-tiden er ifølge psykologen Anna Bjerre lige så vigtig som søvn og motion.

Tid: - Det hele flyder jo hurtigt sammen, når vi er derhjemme hele tiden. Udover at passe sit arbejde skal man pludselig også passe alt muligt andet.

Sådan lyder det fra Anna Bjerre, der er psykolog og stifter af NGO'en GirlTalk, i forbindelse med en ny undersøgelse. Det er analyseinstituttet YouGov, der har foretaget undersøgelsen for Club Matas Plus blandt mere end 1000 kvinder i alderen 15-65 år, hvor der er stillet skarpt på kvindernes tid til sig selv - den såkaldte "mig-tid."

Alderen er her en særlig vigtig faktor. Kigger man på de 35- til 44-årige, er mig-tid for eksempel ikke-eksisterende, mens kvinderne i de andre aldersgrupper bruger langt flere timer på sig selv om ugen.

Annonce

For de 35- til 44-årige kan den manglende mig-tid måske skyldes, at børn også er en væsentlig faktor. Ifølge Anna Bjerre er der ingen tvivl om, at børn betyder, at du er nødt til at tilsidesætte dig selv og dine egne behov, og det kan give andledning til stress.Hvis du aldrig får ladet op eller ladet af, så skaber det stress. De fleste med børn kender nok til at flygte ud på badeværelset for lige at tænke to tanker, eller man venter på, at børnene er lagt, så man kan få bare et øjebliks ro, uden at nogen vil eller skal noget.

Anna Bjerre, psykolog- Hvis du aldrig får ladet op eller ladet af, så skaber det stress. De fleste med børn kender nok til at flygte ud på badeværelset for lige at tænke to tanker, eller man venter på, at børnene er lagt, så man kan få bare et øjebliks ro, uden at nogen vil eller skal noget, siger hun.

Netop følelsen af afslapning og ro er ifølge undersøgelsen det, som flest kvinder opnår ved mig-tid, mens fire ud af ti kvinder fremhæver overskud og glæde.

Mig-tid er lig med skyld

Men for knap hver anden kvinde giver mig-tid anledning til skyldfølelse. Noget der ikke undrer Anna Bjerre.

- Vi har alle behov for "mig-tid," nogle mere end andre, men det kan være svært at italesætte det behov, især hvis du har børn, for det betyder jo tid væk fra familien. Og det passer ikke med, hvilken slags mor eller far vi gerne vil være. Derfor kan det være forbundet med dårlig samvittighed at prioritere vores egne behov, for så rammes vi af, at vi jo også kunne gøre noget mere med børnene, siger hun.

Derfor er det i hendes øjne nødvendigt, at vi begynder at anerkende, at det er vigtigt at prioritere tid til sig selv.

- Ligesom vi taler om, at man skal sove syv-otte timer om natten, spise grøntsager, drikke vand og dyrke motion, så skal vi også til at tale mere om behovet for tid til os selv, fordi det øger vores mentale trivsel, siger Anna Bjerre.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejen

Hjem – kære hjem

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

70 år

Annonce