Annonce
Ugeavisen Vejen

Vild i Vejen: Vild med ukrudt

Mange sommerfugle lever af nektaren i blomsterne og larverne lever af bladene.

Ukrudt er et ord, som har fået en al for stor plads i vores ordforråd, når vi taler om haven. Ordet er ubetinget negativt ladet, lige som ”uvelkommen” og ”uønsket”, og er blevet en betegnelse for alle planter, som ikke er indkøbt fra planteskolen, og som ikke er plantet efter nøje overvejelse og med vilje. Nej den har selv fundet vej ind i haven af sig selv – ved en fejl!

Af en - eller flere mærkelige grunde - så er de vilde planter alle over en kam blevet til ukrudt og altså uønsket i haven. Ukrudt er blevet lig med vilde planter, og dermed er vilde planter blevet lig med uønsket. Desværre!

Det værste ved den mistolkning, er at det er en meget indgroet og fast forestilling hos mange af os om, hvad en rigtig og pæn have er. En pæn have kan sagtens rumme vilde blomster. F.eks. kan et hjørne af haven få lov at vokse vildt, selvom resten af haven er mere plejet. I virkeligheden rummer mange af vores haver planter af vild oprindelse, som nu er tæmmet ukrudt.

Annonce

De lidt for vilde - vilde blomster: Visse arter kan dog brede sig lidt for villigt, og komme til at overtage pladsen fra andre blomster. Det er især de blomster, som elsker næring. Skvalderkål er en af dem. Den spreder sig især med rodskud, og kan derfor holdes i skak med plæneklipperen. Man lader den vokse et sted, hvor man kan køre rundt om med plæneklipperen. Skvalderkål er en fantastisk nektarplante, som svirrefluer elsker. Og svirrefluer elsker også bladlus. Så.. skvalderkål = svirrefluer = ingen bladlus.

En historie om ”ukrudt”: Jeg underviser børn i naturfag. Og sidste sommer arbejdede vi med sommerfugle. På skolens område er der en skråning, hvor græsset ikke slås, og her er der mange tidsler. Det absolut sjoveste og mest lærerige var selvfølgelig, når vi gik ud på en solrig dag og kiggede på rigtige sommerfugle. Og dem var der mange af ved tidslerne.

Mange sommerfugle lever af nektaren i blomsterne og larverne lever af bladene. Tidslen er dermed ikke uønsket og ikke ukrudt. Hvis du tør lade et par tidsler vokse i din have, så kommer der med garanti også sommerfugle. Senere på året, når blomsten sætter frø, kan man være heldig at den smukke Stilist kommer forbi, en fugl, som spiser frøene.


Annonce
Ugeavisen Vejen

Aldi har kig på tidligere møbelbutik: Beliggenheden er perfekt

Annonce
Ugeavisen Vejen

Dyrevenner vil have kommunen til at hoste op: - Det er rimeligt, at Vejen Kommune betaler foderet for os

Annonce
Ugeavisen Vejen

Boligåret 2021 blev en super årgang

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejen

Corona satte skub i Mariannes salg på nettet: - Det har sikret fremgangen i min julehandel

Ugeavisen Vejen

Julehandel overraskede: - I fremtiden er det ikke nok kun at holde den fysiske dør åben

Ugeavisen Vejen

Nyt stort uddannelsescenter kan stå klar om to år: Men det kræver salg af handelsskolens domicil

Ugeavisen Vejen

Kendt ansigt er tilbage i køkkenet: Nu overtager Linda delikatessen fra Inger

Ugeavisen Vejen

Nytårsforsæt eller ej

Ugeavisen Vejen

Kur uden ord - badet i lyd

Ugeavisen Vejen

Vejen Frem: Fællesskabsfølelsen er udeblevet

Annonce