Annonce
Samfund

Beboere på Mændenes Hjem er faldet godt til i Valby

Mændenes hjem holder midlertidigt til på Solterrasserne, mens bygningen på Vesterbro bliver renoveret. Foto. Chili Djurhuus
18. januar flyttede beboerne på Mændenes Hjem til midlertidige lokaler på Johan Krohns Vej i Valby. Flytningen er gået godt, fortæller den daglige leder.

Flytningen er gået rigtig godt, og vores naboer har taget godt imod os.

Sådan lyder det fra daglig leder Tummas Olsen fra Mændenes Hjem, der midlertidigt er rykket fra Lille Istedgade på Vesterbro til Solterrasserne i Valby.

- Det har været vores bekymring, hvordan vores brugere ville komme ind til Vesterbro. Derfor gjorde vi os tanker om, hvordan vi kunne støtte dem i at komme frem og tilbage, siger Tummas der fortæller, at de derfor besluttede at investere i en lille syv personers minibus.

Annonce

- Det er sådan lidt som en shuttlebus, siger Tummas og smiler. Han fortsætter.

- Vi tænkte, det ville blive svært at få dem herud, når de først var inde på Vesterbro, men den tanke blev hurtigt gjort til skamme, og bussen har mere eller mindre stået stille.

Rutinerne er nulstillet

- Vores beboere er meget på deres værelser, hvor de har deres eget bad, toilet og endda en altan. Noget de ikke havde på Vestebro, fortæller Tummas og giver udtryk for, at han glæder sig til, at de kan benytte fællesarealerne. Blandt andet en dejlig stor spisesal, hvortil der også er en projektor.

- Og så må vi se, om de vil tilbage, når renoveringen på Vesterbro er slut om cirka to år, siger han og smiler.

Er der noget, beboerne savner ved Vesterbro?

- Når jeg har spurgt dem, hvad de savner, så svarer de, at de savner at være i et miljø, som de er trygge ved. På Vesterbro havde deres hverdag og rutiner. Der kunne de bare gå af døren, og så havde de et socialt netværk. Alt det er, på en eller anden måde, blevet nulstillet.

Har det haft nogle positive konsekvenser at flytte?

- Der er beboere, der er stabiliseret på metadon hvilket betyder, at nogen af dem indtager færre stoffer.

På Mændenes hjem i Valby har beboerne hver deres værelse med toilet og altan, hvilket de, ifølge daglig leder af Mændenes Hjem, Tummas Olsen, er meget glade for. Foto. Chili Djurhuus

Hvad tror du det skyldes?

- Rammerne. Når de træder ud ad døren her i Valby, så er det ikke det samme miljø som på Vesterbro. De går ikke direkte lige ud i på en stofscene. I Valby møder de Hr. og Fru Danmark, som lever deres liv. Og selvom vores naboer ikke er vant til vores målgruppe, så har de taget godt imod beboerne. Vi har nærmest udelukkende fået positive kommentarer, og folk har doneret gaver og tøj. Ja endda smøger. Og der er nogle, der taler om at arrangere en gadefest, noget a la den som, de plejer at holde på Vesterbro, og det smitter selvfølgelig af på beboerne, svarer Tummas og fortæller, at beboerne har taget Valby godt til sig, hvilket smitter af på resten af deres livssituation.


Her har de deres egne værelser med toilet, hvilket giver dem en tiltrængt værdighed.

Tummas Olsen


- Derudover kommer vi mere i kontakt med dem, hvilket jeg tror skyldes omgivelserne. Her har de deres egne værelser med toilet, hvilket giver dem en tiltrængt værdighed.

Annonce

Coronaudbrud under kontrol

I havde et udbrud i januar. Hvordan går det med det?

- Da vi flyttede herud 18. januar, var smittetallene i Danmark på sit højeste, og der var der otte beboere, der blev testet positive for covid-19, samt otte der havde været i nærkontakt med de smittede. De smittede kom i isolation på deres værelser, og efterfølgende har vi ikke haft flere smittede, svarer Tummas, der håber at deres beboere får den første vaccine indenfor 14 dage.

Hvordan kan en beboer, der bruger alkohol eller stoffer holde sig isoleret?

Tummas smiler, inden han svarer.

- Ja, hvis man ikke kan få til sit misbrug, så er der jo heldigvis alternativer, og vi har et rigtig godt samarbejde med det udkørende behandlerteam, som er kommet med substitut midler til vores beboere, såsom metadon, så de kunne få deres abstinenser dækket. Nogle få har brudt isolationen, men i det store hele har de været gode til at isolere sig.

Hvad gør corona ved jeres beboere?

- Vores, i forvejen ensomme målgruppe, føler sig ekstra udsatte, fordi de ikke må samles i store grupper, og det tager på deres energi. Men de er også mere hjemme, hvilket gør at vi har en anden og mere tæt kontakt med dem, siger Tummas og siger afsluttende, at personalet i den forbindelse har ydet en ekstra indsats for at være der for beboerne.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Springvandet pibler igen

Annonce