Annonce
Vesterbro

DEBAT: Giftige fodboldbaner

Sig nej til miljøfremmede stoffer på kunstgræsbaner, mener Lars Vestergaard (DF). - Foto: PR.
Annonce

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Lars Vestergaard (DF), opstillingskandidat til kommunalvalget november 2021.

Et eternittag med asbest er stærkt og vandtæt. Det støver lidt, når man saver i det, men ellers er det effektivt og billigt. Så gik der 40 år og nej tak. Det var farligt. Nu er det forbudt. Eternit indeholder ikke længere asbest. Forestil dig så følgende:

Københavns Kommune anlægger kunstgræsbaner, som ifølge miljøkonsekvensrapporten, der snart kommer i offentlig høring, indeholder flammehæmmere, plastblødgørere (Ftalater), tungmetaller, gummigranulat (mere ftalat) fra kasserede bildæk, PAH-forbindelser, mikroplast med mere.

Dine børn og unge mennesker i Københavns Kommune fra skoler og idrætsforeninger vil blive udsat for disse mange miljøfremmede stoffer, som de unge mennesker vil indånde og indtage, når de spiller på kunstgræsbanen. De vil også via sportstøj slæbe gummigranulat og mikroplast ud fra området, og så kan det blive udvasket i det større vandmiljø - også fra din vaskemaskine derhjemme.

I bibemærkning citeres fra miljøkonsekvensrapporten side 16: »Udvaskning fra kunstgræstæpper er ikke undersøgt siden Miljøstyrelsens udgivelse om emnet i 2008«.

Vidensgrundlaget er simpelthen for ringe. Her må et forsigtighedsprincip råde. Hvordan synes du, det lyder med de ovenstående kemiske stoffer?

Der bør indhentes miljøundersøgelser fra andre kunstgræsanlæg, og brugerne bør lige tjekkes. Jeg synes, det er bekymrende uansvarligt at udsætte børn og unge for alt det kemi, når de skal dyrke sport.

Hvad kan det få af betydning for disse børn og unges generelle sundhedsforhold senere i livet herunder fertilitetsforhold, åndedræt og meget mere.

Det er særligt tungmetaller, som udvaskes fra granulatet. Tungmetallerne bindes ved udvaskning til det øverste jordlag under kunstgræsbanen. Miljøfremmede stoffer fra kunstgræstæppe og granulat vurderes i miljøkonsekvensrapporten til at være i mindre koncentrationer. Men det var asbest jo også.

Undersøgelser på dyr har vist, at flere af PAH-forbindelserne kan skade arveanlæg, påvirke immunsystemet, påvirke forplantningsevnen og er ligefrem kræftfremkaldende. Det får jo ingen ende.

Lav et høringssvar til miljøkonsekvensrapporten. Sig nej til miljøfremmede stoffer for dine børns skyld.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Der er lort i buret på Boulevarden

Klumme

På Enghave Plads med flashback til DDR

Klumme

Frisør 'NO' på Vesterbro

Vesterbro

Kæmpe Galleri: Kødbyen i billeder

Annonce