Annonce
Vesterbro

Galleri & Café Rigas far i Istedgade, Bent Albert Jespersen fylder 80 år

Bent Albert Jespersen, skabte Galleri & Café Riga. Nu fylder han 80 år. Foto: Githa Schultz

Bent A. Jespersen begyndte sit arbejdsliv som 13-årig ved at tjene bønder omkring Slagelse og allerførste gang han kom til Vesterbro, var med sin far. En krejler fra Limfjorden der solgte tørv og landbrugsvarer på Halmtorvet i stedet for fisk. Krejlere er ifølge Bent mennesker, der ikke lyver og stjæler og leverer varen til aftalte pris og til tiden. Bent gik sin far i bedene og solgte flitsbuer og slangebøsser på Halmtorvet allerede som barn.

Bent er ud af en søskendeflok på syv, hvoraf han er den tredje yngste, men sidste i live. Selvom hans familie mener at han egentlig burde have været den første der døde, med det liv han har levet. Bent er dog både far, bedstefar og oldefar.

Bent er uddannet teknikumingeniør og sociolog og har blandt andet arbejdet i Esbjerg som driftsleder og som bygningsingeniør i Sovjetunionen, USA og Mellemøsten.

Annonce

I 1970`erne ejede Bent to huse i kartoffelrækkerne i Humleby, hvor der boede en del kunstnere som Bent var mæcen for, udover at undervise på Kofoeds Træningsskole (TAMU).

I slutningen af samme årti solgte Bent begge huse og brugte pengene til at stifte Humlens Fond, der gav misbrugere mulighed for at komme i pleje.

Måske er Bents udtalte hjælpe-gen for marginaliserede mennesker, utilpassede eller kunstnere opstået, da Bent var indlagt fire måneder på Rigshospitalets lukkede afdeling i 1968.

Han fandt dengang et forrygende fællesskab og trøst med nogle af de andre patienter. Og hvor de mellem elektrochok og behandlinger førte dybe samtaler eller spillede skak. Patienterne i de andre eneværelser hed blandt andet Tove Ditlevsen og Simon Spies.

I 1995 og med sin kunstforening Galleri Riga lejede Bent sig ind i stuen i Istedgade 98 som erhvervsandel via Københavns Kommune og overtog første salen i 1999 som Yvonne (indehaver af Yvonnes Video i Istedgade) havde indrettet med videokabiner.

Herfra har Bent siden drevet Galleri Riga og firmaet LearningLab som virksomhedsudvikler, med kunst og kultur som døråbner til virksomhedsudviking og jobskabelse.

Bent var også ejer af den omstridte, men populære kunstcafe `Café Riga` i Istedgade 79. Det var en blomstrende kunstosase og Café Riga var et hipt og tiltrækkende sted for DJs at spille. Men efter syv år med nabo-og støjklager og byretssager og til trods for støtteindsamling der finansierede en lydisolering, sluttede festen i Østre Landsret, der lukkede og slukkede Café Riga i 2007. Café Riga-sagen fik meget spalteplads i diverse medier og mange sympatitilkendegivelser under diverse retssager.

Bent er for øvrigt selv musiker og har spillet trommer i bands som ung. På et tidspunkt i Istedgade møder Bent en engelsktalende soldat gemt under en kasket, klædt i en hvid lidt snavset uniform med en guitar om skulderen.

De kommer i snak og begge har lidt kærestesorger, så det kan de sludre lidt om i den lettere nattebrandert. Da Bent spørger soldaten hvad han hedder, svarer han ” Jeg hedder Elvis og er soldat i Tyskland.” Det ender med at Elvis forærer Bent sin guitar. Og jo den er god nok, det var Elvis Presley der forærede Bent sin guitar.

Vi sidder ved et smukt bord nyligt snedkereret af Bent med kunst på stafeliet malet af Bent. Bent er en mand med mange talenter, en selvopholdelsesdrift der er ret udtalt og en igangsætter uden lige.

Man glemmer helt at Bent for længst har passeret folkepensionsalderen, det lyder nemlig så gammelt. Når man sidder overfor et menneske med en hjerne evigt i omdrejninger med nye friske ideer og projekter.

- Vi mennesker er forpligtigede til dagligt at bruge alle de ressourcer vi har, for fællesskabets skyld, siger Bent.

Bent fejrer sin 80-års dag fredag 26. februar med åbent hus fra kl.14 i Istedgade 98.

Hjemmesider:

learninglab.dk

_

Annonce

Mest læste

Annonce
Alarm112

Politiet efterlyser 33-årig mand efter fængselsflugt

Annonce

Seneste nyt

Annonce
Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

Mest læste

Seneste nyt

Annonce