Annonce
Nytårshilsen

Mere frihed til naturen i 2021

- Jeg håber, at vi mennesker i 2021 vil passe bedre på hinanden, værdierne, naturen og den biologiske mangfoldighed, skriver Lars Vestergaard i denne nytårshilsen.
Annonce

Kære 2020. Tak for ingenting og tak for alt. Vi kom på afstand af hinanden og kom alligevel hinanden nærmere med mere tid og fællessang. 2020 gav tid til nærhed og eftertanke. Jeg håber, at det nære kommer med over i 2021. Samfundet og mennesker er sårbare; både for nye sygdomme, nye og gamle ideer, som udbredes af mennesker med andre værdier, og som vil noget andet med samfundet. Vi blev prøvet på værdier og frihed. Må klarsyn og indsigt lede 2021.

Og selvom 2020 på mange områder har været et stille år, så har der været fuld knald på naturprojekter. De nære ting, som bl.a. blomster og sommerfugle med spændende TV-udsendelser, satte noget i gang hos mange.

Naturen fik også en lille pose penge fra Regeringen. Havmiljøet blev dog nærmest overset, og derfor må vi for 2020 glædes ekstra meget over de private kystnære projekter som Køge Bugt Stenrev og Hunderevet ved Hundested.


Farvel 2020. Tak for lidt og tak for alt. Tak for den nye nærhed. I det nære ligger naturligvis både naturen og dine naboer, genboere, dem du deler karré og kvartér med – og dem ude på gaden. Husk at være dér, hvor dit liv er

Lars Vestergaard


Hvad skal København ha’ i 2021? Jeg ønsker mig, at København får en artsspecifik handleplan for biodiversitet (biologisk mangfoldighed) både til lands, til vands og i luften. Det haster mere med naturen og biodiversitet end med el-biler og underlige indskrænkende politiske afgifter. Klima er okay, men natur og biodiversitet er et bedre virkemiddel – også for klimaet.

For naturen i København ønsker jeg mig, at København skal STOPPE udledning af urenset spildevand i Øresund. Den nye miljøorganisation ’Rent Øresund’ har fokus på urenset spildevand, som Københavns Kommune / HOFOR med Enhedslisten og Socialdemokratiet i årevis har ledt direkte i havet. Det er en skjult, dybt forurenende handling. Men nu er det afsløret, og det skal naturligvis stoppes.

Og i forlængelse af et fuldstændigt stop for udledning af urenset spildevand i Øresund, skal de mange ødelagte levesteder for havets fisk og skaldyr genetableres; det gælder stenrev, ålegræs, muslingebanker osv. Faktisk binder ålegræs fire gange så meget kulstof som en skov – og kulstoffet BLIVER i havet.

Når Regeringen fejler STORT i sit arbejde for den vilde natur til havs, så er det godt, at der er private, engagerede ildsjæle, som har igangsat de skønneste projekter. Det nærmeste projekt er ledet af miljøorganisationen Køge Bugt Stenrev, som du snart kan besøge med S-toget. De arbejder for stenrev, ålegræs, muslingebanker m.m. Og så er der nordpå miljøorganisationen Hunderevet ved Hundested, som arbejder med genetablering af stenrev med betydning for hele Nordkysten. I Københavns Havn skal vi naturligvis have mange små og større stenrev. By & Havn har allerede lavet et fint lille stenrev ved Skuespilhuset. Tag hen og se det.

Inde i byen, i villahaverne og i de få åbne landskaber i København skal den nye handlingsplan for biologisk mangfoldighed sikre naturoplevelser for Københavnerne. Vi skal med artsspecifikke planter sikre levesteder for insekterne og fuglene. Derfor vil jeg helt gratis give dig et tørstetræ, som citronsommerugl og skovblåfugl lægger æg på. Vilde bier besøger blomsterne. Send mail for afhentningssted, hvis du har altan, baggård eller kolonihave.

(larsvestergaarddf@gmail.com)

Farvel 2020. Tak for lidt og tak for alt. Tak for den nye nærhed. I det nære ligger naturligvis både naturen og dine naboer, genboere, dem du deler karré og kvartér med – og dem ude på gaden. Husk at være dér, hvor dit liv er. Jeg håber, at vi mennesker i 2021 vil passe bedre på hinanden, værdierne, naturen og den biologiske mangfoldighed.

Godt nytår!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Der er lort i buret på Boulevarden

Klumme

På Enghave Plads med flashback til DDR

Klumme

Frisør 'NO' på Vesterbro

Vesterbro

Kæmpe Galleri: Kødbyen i billeder

Annonce