Annonce
Klumme

Skomagerbutikken der altid har ligget her

Hæle- Nøglebar & Låsemeden i Istedgade rummer en historie om to passionerede butiksejere, og deres kærlighed til et helt specielt håndværk. Foto: Githa Schultz.
Annonce

I Istedgade ligger en skomagerbutik. Den ligger ikke langt fra min første arbejdsplads, Erlings Hælebar, der lå på Enghavevej. Her har den ligget de sidste 39 år.

Oprindeligt lå skomagerbutikken i Istedgade tættere på Hovedbanegården. men i slutningen af 1980’erne flyttede Oluf Blomskov og Christian Christensen butikken, til lokalerne i Istedgade 126. Her åbnede butikken som Hæle- Nøglebar & Låsemed, og sådan eksisterer den stadigvæk.

I dag er det Christian Christensen, der ejer butikken. I 1982 indgik Christian et samarbejde med Oluf Blomskov, og fik et lille starthjørne i butikken med låsesmed-og nøglebar. Han hjalp også til i Olufs skomagerafdeling, og lærte sig at forsåle sko.

Samarbejdet fortsatte, men på grund af huslejestigninger måtte Oluf og Christian, i omkring 1989, flytte til deres nuværende lokaler i Istedgade 126.

Christian overtog driften 1. januar 1996, men Oluf fortsatte dog som ansat. Og gik først på pension i 2014.

Nogle Vesterbroere kan måske huske, at Oluf Blomskov havde en tvillingebror som nogle gange afløste Oluf. Og når man skulle hente sine nyforsålede sko i butikken, vidste man ikke om det var Oluf eller Aage, der ekspederede.

Egentlig er Christian uddannet maskinarbejder, og har arbejdet i sammenhænge der intet har med skoforsåling, nøgler eller låse at gøre. Derimod har han blandt andet arbejdet med biler, der gerne har været af mærket MG.

Da Christians kæreste i 1980’erne havde låst sig ude af lejligheden i Flensborggade, kom låsesmeden. Og Christian tænkte, at det da lige var et fag for ham. Ikke længe efter opstod samarbejdet med skomageren Oluf i Istedgade.

Christian kan huske en tid, før alt huslejebetaling blev indbetalt på girokort, betalingsservice eller netbank.


Christian tager aldrig forudbetaling, men nænner alligevel ikke at smide folks sko ud. Selvom der kan gå måneder, måske et år, før ejermanden- eller kvinden dukker op.

Githa Schultz


Dengang satte ejeren af ejendommen, en fin lille ældre hattedame i Flensborggade, en kasse og en stol op. Og så kunne beboerne betale huslejen direkte kontant til hende. Christian var dengang også en glad MG sportsvognsejer, og dem holdt der heller ikke mange af i gaderne på Vesterbro, i 1980’erne.

Skomager, låsesmed og nøgleforretning er faktisk ikke et uddøende erhverv.  Men det er en god niche. Måske ovenikøbet et erhverv med en stigende indtægt siden 1980’erne. I dag har Christian både Martin som fuldtidsansat, og en anden medarbejder på deltid.

Umiddelbart skulle man tro, at det var et hårdt håndværk i limlugt og larm. Men Christian, der også har arbejdet som smed og mekaniker gennem livet, ligner ikke en der er en dag over 60.  Selvom han runder de 70 næste år. Og tvillingerne Oluf og Åge Blomskov, som er omkring de 80 år, lever i bedste velgående.

”Jeg kan lide mine kunder, er stolt af mit håndværk og veludført arbejde er vigtigt. Tingene skal gøres ordentligt, det holder mig måske ung.” siger den flinke låsesmed og humørfyldte autodidakte skomager, Christian.

Han fortæller også: ”Det er et hyggeligt naboskab med de andre butikker i Istedgade. Og alt lige fra gadens piger til politikere, kommer for at få sat hæle og såler på skoene. ”

Der er mange sko til reparation her i november 2020. Der er folk der ikke får hentet deres sko, og det opdager Christian først, når papirslippen med kundenummeret er falmet. Christian tager aldrig forudbetaling, men nænner alligevel ikke at smide folks sko ud. Selvom der kan gå måneder, måske et år, før ejermanden- eller kvinden dukker op.

På et tidspunkt skal Christian også på pension. Men det er ude i fremtiden, og når den tid kommer vil han dyrke sin store hobby, fotografi.

Der er et udtryk, der hedder ”Skomager, bliv ved din læst.” Læst er egentlig et skomagerværktøj, der er beregnet til at forarbejde fodtøj på. I overført betydning- noget med at man skal holde sig til det, man forstår sig på. Og det kan man ikke påstå andet, end, at Oluf og Christian har holdt sig til- med stor succes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

På Enghave Plads med flashback til DDR

Klumme

Frisør 'NO' på Vesterbro

Vesterbro

Kæmpe Galleri: Kødbyen i billeder

Annonce