Annonce
Jernbanebyen

Stærke kræfter bag nyt 'Narnia' på Vesterbro, der skal være hele byens lille nye fremtidsplanet

Stærke kræfter, som blandt andre Søren Ejlersen fra Aarstiderne, står bag Banegaarden der på de gamle DSB-arealer ved Otto Busses Vej har skabt et 'Narnia', hvor bæredygtighed, sanselighed, vild natur og gensidig inspiration skal være med til at skabe et fællesskab omkring en bæredygtig fremtid. Foto: René Mølskov
På det gamle DSB-areal ved Otto Busses Vej er der længe blevet arbejdet på ny en lille planet på knap halvanden hektar. Den skal udvikle og tegne fremtidens bæredygtige, sjove og involverende verden. Mens man hygger sig. Og de åbner til weekenden.

- Den her scene, den er for eksempel lavet af engangs-fustager. Det er et claim mod de fustager, der siges at være sustainable, fordi de er lavet ud af 30 procent genbrugsplast. Men de kan jo kun bruges én gang. Det synes jeg jo ikke er bæredygtighed.

Sådan siger Søren Ejlersen, den ene af de to mænd bag Aarstiderne, som sammen med sin ven og kollega fra Aarstiderne Thomas Harttung, også står bag Banegaarden, som de 9 gamle trælader på 1,2 hektar land ved Otto Busses Vej kaldes.

En drøm om Narnia

Søren Ejlersen fortæller, at ideen blev født af ham og Thomas Harttung og at de hurtigt fik Janne Axelsen og Thomas Nordahl med i projektet, fordi de har helt særlige evner inden for byggeriet. Og sammen har de en drøm:

- Herinde på den her nye meget lille planet, der fylder 1,2 hektar, næsten som Rådhuspladsen, der vil vi gerne vise fremtiden. Vi inviterer ind i fremtiden. Og det er klart, at vi ikke er perfekte. Der kommer sikkert stadig en enkelt gulerod ind i en plastikpose. Men på det her sted har vi nogle dogmer og principper, så vi måske kan være med til at inspirere og hjælpe til med en ny fremtid, med nye løsninger. Særligt for Vesterbro naturligvis, men også for Danmark og i international sammenhæng, siger Søren Ejlersen.


Herinde på den her nye meget lille planet, der fylder 1,2 hektar, næsten som Rådhuspladsen, der vil vi gerne vise fremtiden. Vi inviterer ind i fremtiden. Og det er klart, at vi ikke er perfekte. Der kommer sikkert stadig en enkelt gulerod ind i en plastikpose. Men på det her sted har vi nogle dogmer og principper, så vi måske kan være med til at inspirere og hjælpe til med en ny fremtid, med nye løsninger.

Søren Ejlersen, Banegaarden og Aarstiderne


Det er både løsninger til, hvad man skal spise for at gøre verden mere bæredygtig.

Vesterbroer, vinmand og restauratør Kenn Husted er en del af det stærke team, der skal få liv i 'Banegaarden', som de drømmer om vil vise, hvordan man spiser og hygger sig sammen, mens man også skaber en mere bæredygtig fremtid. Foto: René Mølskov

- Men det er også et spørgsmål om, hvordan man for eksempel gør det grønne så greasy, at når du vågner med tømmermænd lørdag morgen, så tænker du straks på Banegaarden. Selvom det er grønt, siger han.

Annonce

Krydsbestøvning mellem mennesker

De 70.000 bier summer, mens Søren Ejlersen åbner deres vandrette stade, som også fungerer som undervisning for både børn og voksne. Bierne har en afgørende betydning for at bestøve planterne og fra den verden har han ladet sig inspirere til udtrykket 'kryds-bestøvning.

- Hele Banegaarden skal emme af det, jeg kalder kryds-bestøvning. Når Karl-Ejner han står og brygger øl på sit minibryg, der kan brygge 60 liter. Så har han solgt 10 billetter - og det er helt bevidst, at han ikke har solgt alle 20. De går i gang, og når der kommer nogen forbi og ser det, og bliver nysgerrige, så inviterer han dem med. Jamen, vi samler lige lidt op, og for 300 kroner får I en tienedel af brygget. Og andre står og spørger, hvornår brygger I igen? Hele tiden, siger han og fortsætter:

- Imens laver børnene laver pizzaer i pizzabageriet derude bagved. Blå kartoffelpizzaer med grøn topping, mens folk sidder i væksthusene og lytter til noget om sorte huller eller rører i den biodynamiske trylledrik i tønden.

Stærke kræfter, som blandt andre Søren Ejlersen fra Aarstiderne, står bag Banegaarden der på de gamle DSB-arealer ved Otto Busses Vej har skabt et 'Narnia', hvor bæredygtighed, sanselighed, vild natur og gensidig inspiration skal være med til at skabe et fællesskab omkring en bæredygtig fremtid. Foto: René Mølskov
Annonce

Tømte lommer

Alt i alt er der gang i rigtig meget på den lille nye planet på Vesterbro. Og der er ingen tvivl om, at folkene bag virkelig håber på en udvikling i retning af en bedre verden. Men økonomien skal alligevel gerne hænge sammen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi virkelig er i gang med at tømme vores private lommer. Vi er tre private partnere, der tømmer lommerne og investerer voldsomt. Vi har fået stor hjælp fra Realdania, og DSB er også en solid partner. Men vi betaler en hel del, og de investeringer skulle helst komme hjem igen, siger han og uddbyber:

- Harttung og jeg er jo skaleringstosser. Jeg kan godt lide, at det gode, det kan nå mange. Og hvis det skal det, så er man nødt til at tænke kommercielt og have købmandsskabet med. De ting, der giver underskud, de har en udløbsdato.

Han forventer, at Banegaarden giver et mærkbart og solidt overskud om to år

Annonce

Vesterbroer dybt involveret

De fleste vesterbroere kender - eller kender til - Kenn Husted. Manden bag Bibendum, Falernum, Paté Paté i Kødbyen, Paté Paté Winebar & Tapas i lufthavnen og Wakha i Tivoli Food Hall.

Lige nu bruger han de fleste timer på Otto Busses Vej, hvor han er en del af ejerkredsen i det selskab, der står for restaurationerne i Banegaarden.

For ham er det nøjagtigt lige så idealistisk, og han er dybt forelsket i ideen om bæredygtighed i brancen.

- De her lader har jo stået her siden 1906 og det var her, man tørrede træ til jernbanen. Det var ikke til svellerne, men til selve togvognene. Da vi gik i gang herude, fandt vi i bunden af laderne det her gamle cement. I stedet for at tage det op og lægge noget nyt, så har vi bare fået slebet det ned. Så får vi pludselig et helt andet CO2-aftryk end hvis vi havde fjernet det, siger han og fortsætter:

Stærke kræfter, som blandt andre Søren Ejlersen fra Aarstiderne, står bag Banegaarden der på de gamle DSB-arealer ved Otto Busses Vej har skabt et 'Narnia', hvor bæredygtighed, sanselighed, vild natur og gensidig inspiration skal være med til at skabe et fællesskab omkring en bæredygtig fremtid. Foto: René Mølskov

- Alt er gjort med tanke på sustainability. Vi har fået nogle Navere herinde og arbejde for at lave ting og sager med mejsel og hammer. Alle møbler og køkkenudstyret vi har er taget fra mine og Sørens steder i stedet for at købe nyt. Så det hele handler på den måde om bæredygtighed.

I alt er der 9 lader, der allesammen er på omkring 200 kvadratmeter. Og hvad skal der ske her? Jo det skal ikke bare være et spisested eller et musiksted. Det skal et sted med plads til alle og plads til læring og ro og sjov.

- Det skal være involverende og vi tænker bålplads til børnene. Spejdere måske. Børnene kan måske komme lidt væk fra peperoni-pizzaerne ved selv at lave dem herude i naturen. Og lige nu er der fem-seks steder med alt fra tacos til durom og fisk og økologisk røgede varer. Og det udvikler sig, siger Kenn Husted og fortæller, at de gerne vil have nye med.

Bare de er økologiske i deres udgangspunkt.

- Alt handler om en bedre verden. Hvordan hjælper vi hinanden med at skabe en bedre jord. Og lærer at forstå den, vi har. Derfor skal det også være oplevelsesrigt for børn. Så de kan male mel og bage brød, siger Kenn Husted.

Annonce

Fra bier til rigmænd

Søren Ejlersen uddyber, at der på listen over gæster står de fleste mennesker i landet.

- Vi skal have alt fra enkeltpersoner uden særligt mange midler. Børn, der kan blive draget ind i det her Narnia og tage nogle af de læringer med hjem. Om det er om bier, fravær af plastik eller lidt grønnere spisevaner. Men derudover har vi også en stærk plan for at inddrage nogle af landets mest formuende. Nogen, der måske kunne dreje deres økonomiske formåen i en grønnere retning. Det har vi en meget stærk plan for. Men vigtigst af alt, så er Banegaarden et sted for alle. Og et sted, man helst skal lære af hinanden. Yderpolerne skal krydsbestøve hinanden. Sådan lærer vi.

Banegaarden på Otto Busses Vej åbner torsdag 20. august. Adressen er Otto Bussesvej 45.

Se mere på banegaarden.com

Annonce
Annonce
Alarm112

En person er anholdt efter dødelig togpåkørsel i København

Annonce
Annonce
Alarm112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Erstatter Gasværksvejens Skole: Ny skole klar til skolestart 2024

REGIONSRÅDSVALG

Lars Gaardhøj fortsætter som formand i Region Hovedstaden

Politik

Socialdemokratiet tager overborgmesterposten i København

Vesterbro

BonderøvenVesterbro: Sammen tager vi naturen tilbage

Alarm112

Købte en pistol og 50 patroner i København: 24-årig får ti års fængsel og udvises for terrorforsøg

#72timer

Center for Seksuelle Overgreb på Rigshospitalet afviser hjemløse kvinder: En ond cirkel

Alarm112

Mand stukket med kniv i lår og skulder i København

Erhverv

Nordmand sælger københavnsk hotel for 600 millioner kroner

Byudvikling

Ny kæmpe-bydel: Her er planerne for Otto Busses Vej

Vesterbro

Rådhuset sætter skub i bilfrie søndage

Alarm112

15 FCK-fans tiltalt for voldsomt overfald på 16-årig

Vesterbro

Månedens Buket: Marianne har altid et smil til resten af verden

Alarm112

Politiet efterlyser 33-årig mand efter fængselsflugt

Bilfri søndag

Kampen om den bilfrie søndag

Indland

Mere natteliv og farvel til mundbind om lidt: De fleste restriktioner er udfaset i september

#72timer

Frivillig hjemløs: Jeg reagerer instinktivt, når jeg ser nogen i nød

IKEA

Næsager: IKEA vandt og København tabte

#72timer

Grotesk behandling af hjemløse: Når det er håbløst besværligt at hæve sine egne penge

Vesterbro

Springvandet pibler igen

Byliv

Nu sker der endelig noget: Fælles indsats skal stoppe organiseret cykeltyveri

Vesterbro

Udvider åbningstiden for udsatte kvinder på Café Klare

Annonce