Annonce
Socialt Frikort

Vesterbro-virksomheder i kamp for det Sociale Frikort: 1-årig forlængelse er alt for lidt

Heidi har været stofmisbruger siden hun var 14 år. Hun har fået soialt frikort og nedsat sit stofbrug fra 50 fix i døgnet til at fixe 3-4 gange om dagen.
33 virksomheder på Vesterbro retter en hård kritik af regeringens forslag om at forlænge det Sociale Frikort i et år. Regeringen har lyttet til protesterne mod en lukning af Det Sociale Frikort og taget det med på Finansloven. Men den 1-årig forlængelse er nærmest umulig at arbejde med, lyder kritikken

- Beslutningen betyder dybest set, at de lader det gå ud over dem, der har det allerdårligst, siger Henrik Smedegaard Mortensen, der sammen med sin fætter driver den socialøkonomiske virksomhed Baisikeli.

Baisikeli har fra fødslen af været en virksomhed med fokus på det sociale ansvar. Både lokalt på Vesterbro og i Mozambique, hvor de sender aflagte cykler ned for at hjælpe små selvstændige i gang med en forretning.

De har ligesom mange andre vesterbro-virksomheder set ideen i at hjælpe nogle af de mest udsatte medborgere gennem Det Sociale Frikort. Derfor er frustrationerne også åbenlyse og voldsomme, som et punkteret dæk på en grusvej.

Annonce

-  For at være ærlig, så gør en 1-årig løsning det rigtig svært at engagere sig i det. For os, der bruger rigtig meget tid på at ansætte og engagere frijobbere, så er det frustrerende, at man ikke ved, om det lever videre om 12 måneder, siger Henrik Smedegaard Mortensen.

Vesterbro-kritik

Da det i sidste uge kom frem at regeringen - efter et voldsomt pres fra blandt andet københavnske rådhuspolitikere, ngo'er på Vesterbro, lokale virksomheder, og politikere fra en bred vifte af folketingets partier - ønskede at tilføje Det Sociale Frikort til finansloven, burde det vække jubel og begejstring.

Men det gjorde det ikke. Det faktum, at regeringen lægger op til en blot 1-årig forlængelse, er de mange virksomheder på Vesterbro stærkt utilfredse med.

Henrik Smedegaard Mortensen fra Baisikeli er frustreret over at regeringen ikke har intentioner om at gøre det Sociale Frikort permanent eller som minimum forlænge det i fire år. Han har brugt hundredevis af arbejdstimer og en del penge på at skabe de rette rammer for de stofmisbrugere og hjemløse, han gerne vil ansætte gennem socialt frikort. Men hvis det 'kun' forlænges i et år, skaber det usikkerhed både for ham, hans virksomhed og de frijobbere, han ansætter. Foto: René Mølskov

I et brev sendt til samtlige erhvervsordførere på Christiansborg samt til Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skriver de blandt andet:

- At forlænge frikortet med et enkelt år, er det samme som at give det dødsstødet. Vi kan som travle erhvervsdrivende ikke kaste kræfter og investeringer efter noget, der er så uholdbart og kortsigtet.

Når de alligevel har taget sig tiden til at kontakte de mange Christiansborg-politikere, så handler det om, at de mange Vesterbro-virksomheder ønsker at gøre en social forskel lokalt. Og de tror på, at Det Sociale Frikort er vejen frem.

- De fleste virksomheder har prøvet at have mennesker i praktikker og arbejdsprøvninger og alle mulige andre slags forløb. Men der må vi bare sige, at det sociale frikort er ganske anderledes. Et job på Det Sociale Frikort er netop frit – og det er nødvendigt for at inkludere de allermest udsatte, lyder det blandt andet i brevet, der er underskrevet af en lang række fremtrædende virksomhedsejere på Vesterbro.


Et job på Det Sociale Frikort er netop frit – og det er nødvendigt for at inkludere de allermest udsatte.

33 Vesterbro-virksomheder i brev til Christiansborg


Annonce

Stadig en mulighed

Finanslovsforhandlingerne blev skudt i gang for godt en måned siden, og forhandlingerne slutter typisk først en gang i december. Det er også derfor, at virksomhederne fortsat ønsker at råbe politikerne op og fortælle, hvor vigtig en mulighed det er, hvis de som virksomheder skal have en reel mulighed for at bidrage meget konkret til de sociale indsatser for de allermest udsatte.

- I skrivende stund er der allerede mange af os underskrivere, der har ansat udsatte mennesker som frijobbere på det sociale frikort. (...) Andre af os vil gerne i gang med at afprøve det sociale frikort i vores virksomhed – men tøver, fordi I politikere har trukket beslutningen om frikortets fremtid i langdrag, skriver de.

De har skrevet under på brevet

Søren Ejlersen, Banegaarden og Årstiderne * Lotte Lyngsted Jepsen, Kirk, Hatch and Bloom * Klaus Rix,Kødbyens Arbejdsfællesskab, H15 BioBy og Scene ApS, Spisehuset 5c ApS

Lars Gadegaard Hansen, Kødbyens Høker * Lars Agersted Carlsen, People Like Us * Malte Ystrøm Madsen - uKirke / Folkekirken Vesterbro * Simon Sand, Kihoskh *Kenneth A. Balfelt, Kenneth Balfelt Team

Jonas Demant, Pakkeriet, Brugernes Akademi * Louise Bedsted Heinesen, Butik Butik * Roy Bruhn-Petersen, Pant-for-Pant * Jeanette Duus, JunkFood * Henrik Olsen, Frivilligcenter SR-Bistand

Frederik Plum, Den Sidste Dråbe * Nicolai Philippe Bendezu-Pedersen, Hos Husted * Rasmus Wexøe Kristensen, Hus Forbi * Chili Filippa Degn Flex, Oh Ah Studio * Ida Emilie Bergkvist, Ida Dakar

Miechael Stian Hansen, Kaffe Karma * My Ravn, Gadens Stemmer * Keld Pedersen, Brød * Frederik Birket-Smith, Strøm S/I * Tine Heinze Engsted, Donn Ya Doll * Rita Christina Biza, Rita Blå’s Lopper

Claus Skytt, Merkur Andelskasse * Andreas Moi Boros, We Do Greens * Karen-Inger Thorsen, FødevareBanken * Jakob Lewin Rukov, Bugging Denmark * Ingerfairs støtte, Frederik C. Boll

Marlene Skov, Plan E * Niels Henrik Breum, Je t’aim * Lasse Lindeborg Johansen, Kaffe * Henrik Smedegaard Mortensen, Baisikeli

Læs mere på side 4, hvor Henrik Smedegaard Mortensen fra Baisikeli fortæller om deres erfaringer og planer med brugen af Det Sociale Frikort.

På vesterbroliv.dk kan du finde mange flere artikler, der går bag om Det Sociale Frikort

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vesterbro

Springvandet pibler igen

Annonce