Annonce
Vesterhavsposten

Bruger millioner på renovering: Nymindegab Kro gør klar til generationsskifte

På Nymindegab Kro har man brugt coronanedlukningen til at gennemføre en gennemgribende renovering, men ejerne Finn og Lone Steffensen er også ved at fremtidssikre deres livsværk i form af et generationsskifte, som omfatter ”svigersønnen” Mike Brinch Stage, der her ses med krohunden Aiko. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Finn og Lone Steffensen driver på 22. år Nymindegab Kro ved den jyske vestkyst. Tiden er ifølge parret ved at være moden til at lade næste generation komme til. Snakken om at lade datteren Trine Steffensen og hendes kæreste, Mike Brinch Stage, tage over har faktisk stået på længe, men det er ikke helt så ligetil at slippe sit livsværk.

Nymindegab: - Jeg har jo stået nytårsaften, hvor oliefyret var stået af, og der ikke var nogen til at hjælpe mig, hvor jeg skilte skidtet ad og fik det til at køre. Det er ikke nødvendigvis, fordi jeg har hænderne skruet ordentligt på, men jeg har lært lidt med årene, siger Finn Steffensen og læner sig frem i stolen.

I mere end 20 år har Finn Steffensen drevet Nymindegab Kro sammen med sin kone, Lone Steffensen. Det har været 20 år med lutter sorte tal på bundlinjen, men også 20 år, hvor der er blevet knoklet. Alle ugens dage. Fra tidligt til sent.

Parret synes begge, de har nået en alder, hvor de gerne vil trappe lidt ned og lade datteren Trine Steffensen og hendes kæreste, Mike Brinch Stage, tage over. Snakken om et generationsskifte har stået på længe. Det er nemlig ikke nemt at videregive noget, som man har brugt lang tid på at bygge op.

I de snart 21 år, som Finn og Lone Steffensen har drevet Nymindegab Kro, har de brugt et tocifret millionbeløb på forbedringer af kroen, blandt andet på nye værelser som dette her. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Natur, mad og en hund

Nymindegab Kro ligger naturskønt med udsigt over Nyminde Strøm. Da Finn og Lone Steffensen, som begge er uddannede kokke, overtog kroen i 2000, var det netop naturen, de forelskede sig i.

- På det tidspunkt havde vi restaurant i Middelfart, som vi solgte. Ejendomsmægleren vidste, at vi var på udkig efter noget andet, og han viste os alle mulige steder. Dengang var kroen her gammel og slidt, men vi kunne godt se, at den lå godt. Vi endte altså herovre og er i gang med vores 22. sæson. I den tid har vi investeret mange millioner i stedet, fortæller Finn Steffensen.

- Folk bliver aldrig trætte af naturen. Den forandrer sig hele tiden. Det er ikke som med en seværdighed, hvor der ikke er mere at komme efter, når man har set den. Stranden, plantagen og den friske luft, det er noget, alle kan lide. Nu mere end nogensinde, tilføjer Lone Steffensen.


Der knokles for at blive færdig med renoveringerne, og både Finn og Lone Steffensen hjælper til, hvor de kan. De timer, de selv arbejder, sparer de i løn til håndværkere, lyder ræsonnementet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

-

Annonce

At turde give slip


Folk bliver aldrig trætte af naturen. Den forandrer sig hele tiden. Det er ikke som med en seværdighed, hvor der ikke er mere at komme efter, når man har set den. Stranden, plantagen og den friske luft, det er noget, alle kan lide. Nu mere end nogensinde.

Lone Steffensen, medejer af Nymindegab Kro


Fra førstesalen høres banken og saven fra en mindre hær af håndværkere, som er i gang med at istandsætte gangarealerne. Her roder alle steder. Alle gangarealer skal laves om. Nye døre. Nyt låsesystem. Alt bliver rykket op og lavet nyt. Vægge og loft.

Mike Brinch Stage står for den daglige service i restauranten. Trine Steffensen er køkkenchef. Næste generation er sådan set klar til at tage mere ansvar, men de to generationer er ikke nødvendigvis enige om, hvad dette ansvar indebærer.

Det var den smukke natur, der overbeviste Lone og Finn Stefensen om, at de skulle overtage Nymindegab Kro for snart 21 år siden. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Kan de så finde ud af at styre det, hvis vi ikke er her, eller vil det hele bliver kørt i sænk i løbet af et par år? De vil ikke køre det, som vi har gjort. Lone og jeg har altid tænkt, at jo mere vi arbejder, jo mere tjener vi. Det har betydet, at vores børn har lidt afsavn, fordi vi har arbejdet så meget. Vi havde for eksempel aldrig fri i weekenderne. Det er jeg ikke sikker på, at Mike og Trine vil, nu hvor de har fået Karl. Det skal jeg have forståelse for, siger Finn Steffensen, der heller ikke er helt sikker på, hvad han selv vil, når han på et tidspunkt giver ansvaret fra sig:

- Det handler om at turde give slip. Nogle gange kommer det op til overfladen, at det går for langsomt med det her generationsskifte, men det er svært. Jeg vil da gerne blive ved med at arbejde lidt. Måske hjælpe dem i køkkenet. Jeg vil også gerne spille golf og cykle, men jeg skal også være sikker på, at jeg ikke bliver fattig, når jeg bliver gammel, og kan opretholde et nogenlunde anstændigt liv.

Annonce

To ord for det samme

Den gennemgribende renovering som er i gang giver også anledning til diskussioner. Ud over gangarealerne bliver der også indrettet en ny vinkælder. Vin er Mike Brinch Stages helt store passion, og han vurderer, at de har en af de største vinsamlinger på Vestkysten.

- Vi har mere end 400 vine på kortet og flere i kælderen. Nogle er ret sjældne, og idéen er at lave et eksklusivt vinrum, hvor vi kan invitere gæster ned og give dem en unik oplevelse, siger Mike Brinch Stage, der selv har tegnet indretningen af den kommende vinkælder.

De to generationer på Nymindegab Kro har forskellige syn på, hvordan kroen skal drives i fremtiden. Nuværende ejer Finn Steffensen (t.h.) er vant til at tage fra med hænderne, mens ”svigersønnen” Mike Brinch Stage mere er orienteret mod markedsføring og sociale medier. Foto: Birgitte Carol Heiberg

- Det er så her, vi ikke helt kan blive enige om, hvordan det skal se ud. Det har noget med økonomi at gøre. Mike har nogle idéer, og det ser virkelig flot ud på papiret, men det er denondestejlemig også dyrt. 200.000 kroner bare for reoler og lys, siger Finn Steffensen.


Nymindegab Kro

Blev overtaget af Finn og Lone Steffensen i 2000. I de seneste år har parret været i gang med at planlægge en overdragelse til datteren Trine Steffensen og hendes kæreste, Mike Brinch Stage.

Kroen blev officielt landevejskro i 1862. I sidste halvdel af det 19. århundrede begyndte Nymindegabmalerne at leje sig ind på kroen i sommermånederne, hvor de lavede en masse skitser, som senere blev færdiggjort hjemme i København. Malerne benyttede kroen indtil omkring første verdenskrig, og mange af deres værker findes i dag på Nymindegab Museum.

I 1936 udbrød der brand i laden, og ilden bredte sig til hele kroen, som efterfølgende brændte ned til grunden.

I 1937 blev der opført nye krobygninger, nogle hundrede meter vest fra de oprindelige bygninger.

I forbindelse med den seneste renovering på Nymindegab Kro får vinkælderen også en ordentlig overhaling. Foto: Birgitte Carol Heiberg


- Jeg tror, vi et langt stykke hen ad vejen er enige om, i hvilken retning vi skal, vi er bare ikke altid enige om hvordan, hvornår, og hvor meget det skal koste, tilføjer Finn Steffensen, med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce