Lunde/Frøstrup: 30-årige Niels Møller er oprindelig uddannet pædagog, men i dag er han iværksætter og autodidakt bager i en voksende forretning "Møllers hjemmebag", der har til huse i København, men idegrundlaget for firmaet skal findes i det vestjyske.
- Jeg brænder for nye ideer og har en kæmpe passion for bagning. Jeg kan godt lide at gøre folk mætte og glade med kvalitetsbagværk. Desuden udvikler jeg på gamle opskrifter sammen med min bedstemor i Lunde, siger Niels Møller, hvis bedstemor er 90-årige Edith Brarup, der også er en del af forretningen.
- Bedste har inspireret mig siden barndommen, især når det handler om at bage, siger Niels, der bruger bedstes håndskrift - en fin skråskrift - i firmaets logo.
- Vi elsker både Bedste og hendes gamle opskrifter, som vi sammen udvikler på og giver et lille twist - ofte for at fremhæve smagen og for at give det nyt liv, siger Niels.
Niels MøllerVi elsker både bedste og hendes gamle opskrifter, som vi sammen udvikler på og giver et lille twist. Ofte for at fremhæve smagen og for at give det nyt liv.
Pernille fotograferer og markedsfører
Når Niels Møller siger "vi" i en sætning, er det, fordi hans forlovede Pernille Ølgod og mor til hans nyfødte også er en del af Møllers hjemmebag.
- Pernille og jeg har begge gået på gymnasiet i Varde, men det var først senere, at vi blev kærester, siger Niels, der er glad og stolt af Pernilles evner som fotograf og marketingkoordinator i deres firma.
- Det er en ren velsignelse at kunne arbejde sammen om noget, som fylder så meget i hverdagen, og så er Pernille eminent til at strukturere en travl hverdag, siger Niels, der står tidligt op og i dag ælter boller og bager kager i et delekøkken i Kødbyen på Vesterbro.
Kvinder som forbilleder
Fra barnsben har Niels Møller suget til sig af viden om gode råvarer og godt bagværk.
- Jeg har æltet boller sammen med min mor Connie, og vi hentede friske råvarer i køkkenhaven i Frøstrup. Både min mor, bedstemor og farmor har brugt masser af tid i køkkenet, og det har smittet af, siger Niels, der fra helt lille af har hjulpet til i køkkenet og også har haft et job på nabogården dengang med at passe kvæg.
- Det job med køerne gav mig en forståelse af, hvordan vores mælkeprodukter produceres, og hvor de gode råvarer kommer fra, siger han.
Det bliver i familien
Melet til det økologiske bagværk kværner Niels selv, og mange af ingredienserne i bagningen og for eksempel fyld i sandwich er "familiære".
- Kornet køber jeg fra min onkel Hardys økologiske kornproduktion i Årre, den koldpressede rapsolie, som jeg bruger i surdejsbollerne, er fra min fætter Esbens økologiske landbrug på Rudholm ligeledes i Årre. Spegepølserne til vores catering er fra min fars produktion på Landlyst ved Frøstrup. Og det grønne - for eksempel rabarber og hindbær - er fra min mors kæmpestore køkkenhave, siger han og fortsætter:
- Møllers hjemmebag er et "fra jord til bord" koncept, hvor processen er så gennemsigtig for kunderne som muligt. Indholdet er altid økologisk, hjemmelavet og varierer efter sæson, siger Niels og tilføjer, at de også får honning fra Pernilles morbror Kristian i Varde.
Begyndelsen
Møllers hjemmebag startede som salg hjemmefra bopælen, fordi Niels og Pernille savnede et bageri i nærheden i et nybygget område i København.
- Vi stod ude på gaden med en lille vogn og delte smagsprøver ud på blandt andet småkager og råbte glædelig jul efter folk. Det gjorde vi hver weekend i december 2019, siger han.
Det følgende forår udvidede parret med en lille "butik" med salg til naboerne foran deres altan, hvor Pernille havde sat skilte op.
- I løbet af året voksede køen til vores lille "butik", og så begyndte vi at pakke brødet i vores egne æsker med navn på, siger Niels, der har mange loyale gengangere i kundegruppen.
- Pernille tog springet og startede op som selvstændig bryllupsfotograf i 2018, og det gav mig skubbet til også at sige mit pædagogjob op for at starte på drømmen om at være bager på en ny måde, siger Niels.
Parret begyndte at tage ud til markeder.
- Vi har deltaget blandt andet til Ribe Dyrskue, til Broens Gadekøkken i København, Varde Å-dag og julemarkeded i Tistrup. Interessen for vores butik er vokset i takt med disse tiltag, slutter Niels, der i dag sælger brød, sandwich og kager, som han bringer ud på sin ladcykel. Desuden er der tre brød-pick-up-steder i København.