Annonce
Viborg Nyt

Borgmester på byvandring: - Fantastisk med så mange, der tager ejerskab

Borgmester Ulrik Wilbek har sammen med direktør i Vi er Viborg, Helle Sørensen, været på rundtur i midtbyen for at få en førstehåndsberetning om status på butikker og restaurationer. Foto: Morten Pedersen
Viborgs midtby skal ifølge borgmester Ulrik Wilbek passes og plejes - og det bliver den blandt andet ved, at de lokale forretninger selv tager ejerskab.

Viborg: Det er ikke ualmindeligt at se Ulrik Wilbek spadsere ned gennem Viborgs gågader.

Men da han tirsdag middag skridtede vejen mellem Sct. Mathias Centret, Café Baghuset og Tøjeksperten Døssing af, var det ikke for at fylde indkøbsposer med varer eller maven med mad.

Jo, der var servering på Café Baghuset, men formålet var et ganske andet. Borgmesteren skulle tage pulsen på midtbyens detailhandel og restaurationsliv.

Annonce

For der er sket meget det sidste halve år, siden corona-restriktioner igen lukkede landet, inden der klatvis blev åbnet hen over foråret.

- Jeg har haft 30 erhvervsbesøg de sidste to måneder. Jeg mærker en stor iværksætterånd, og det er fantastisk med så mange, der tager ejerskab for såvel sig selv som hele byen. Det oplever jeg også i detailhandlen. Nogle er kommet hurtigere ovenpå efter corona end andre, men alle har idéer og noget, de gerne vil for sig selv såvel som for byen, lyder det fra Ulrik Wilbek.

Klokken 11.30 var det Café Baghuset, der fik besøg, hvor borgmesteren ud over sin frokost også fik en beretning om, hvordan caféen vil bruge det nye torv til musik og liv. Foto: Morten Pedersen

På sin tur havde han talt med ejerne af Sct. Mathias Centret, der kunne fortælle lidt om planerne om at udvikle centret i fremtiden. På Café Baghuset hørte han om planerne for det lille torv, der bliver anlagt foran caféen, og hos Tøjeksperten Døssing fremhævede han den ånd af iværksætteri og lokalarrangement hos Michael Døssing, som altid har præget butikken og Døssings øvrige virke i byen.

- For mig er der ikke så meget nyt i det, jeg har oplevet på turen. Men jeg er positiv stemt over, hvor mange der byder ind med ting, der skal hjælpe byen lige så meget som deres egen butik. Et sted som Café Baghuset kunne sagtens læne sig tilbage og sige: "Vi har en fin forretning. Der er fyldt til frokost hver dag og godt besøgt om aftenen - amen." Men det gør de ikke. De tænker fremad. De vil have endnu mere gang i byen og udnytte, at den parkeringsplads, som allerflest kører til, skal have sit eget torv med masser af liv, siger borgmesteren, der også har noteret sig, at mange nye butikker er åbnet på det seneste.

Det rigtige valg

En anden agenda for Ulrik Wilbeks vandring i bymidten var at høre detailhandlerne og restauratørerne om planerne for at ”skrumpe bymidten” - altså indskrænke området, hvor man må have butik i Viborg.

- Jeg har endnu ikke hørt fra nogen, som mener, at det er en dårlig idé. Men er det fordi, at folk er enige i, at det er en god idé? Det har jeg hidtil fået bekræftet alle de steder, jeg har spurgt. Handlen skal ind til bymidten, og nu er den danske regering også kommet med et forslag på landsplan om, at bymidterne skal reduceres. Det hænger jo meget godt sammen med det, vi allerede arbejder for her i Viborg, fortæller Ulrik Wilbek.

Michael Døssing og Tøjeksperten har tidligere været med til at arrangere kulturelle begivenheder i byen. Og det er blandt andet initiativer som det, der skal sikre, at Viborg fortsat kan have en levende midtby. Foto: Morten Pedersen

Men hvis man samler butikker i midtbyen, kan man så ikke frygte, at dem, der ejer bygningerne i byen sidder og slikker sig om munden med udsigt til, at de kan leje ud til højere priser?

- Jeg har ikke indtryk af, at ejendomsbesiddere har kunnet holde priserne oppe de seneste år på grund af butiksdøden. Jeg tror snarere, at man rammer det rigtige niveau for priserne - der hvor udlejerne får det, de skal have, mens lejerne har nok gang i salget til, at det kan betale sig at have forretningen kørende.


Et sted som Café Baghuset kunne sagtens læne sig tilbage og sige: "Vi har en fin forretning. Der er fyldt til frokost hver dag og godt besøgt om aftenen - amen." Men det gør de ikke. De tænker fremad.

Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg Kommune


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Borgermøde om detailhandel aflyst

Viborg Nyt

Forårskoncert i Houlkær Kirke

Annonce