Annonce
Viborg Nyt

Dyrlæge: Hundelort kan give mennesker infektioner

Hundelorte kan bringe sindene i kog. Men kan de også gøre kroppen syg? Vi har spurgt en dyrlæge. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Viborg: Ingen tvivl om, at det er ulækkert at skulle til at fjerne stinkende hundeafføring fra sko og beklædning.

Men er det egentligt farligt?

Det har vi spurgt Tina Møller Sørensen, der er adjunkt og dyrlæge i almen medicin for familiedyr på universitetshospitalet for familiedyr på Københavns Universitet, om.

Annonce

- Du kan være uheldig at blive syg af at have rørt hundeafføring, hvis du får en mikroskopisk mængde på fingrene i forbindelse med, du for eksempel forsøger at fjerne hundelort fra dine sko. Men det skal indenbords, inden det kan smitte, siger hun.

Det med at få hundeefterladenskaberne indenbords kan ske, hvis børn ikke får vasket hænderne grundigt nok og så får mikroskopiske mængder hundebæ ind i mund, næse eller øjne. Ligesom ved overførsel af mange andre typer smitte.

Maveonde og opkast

Der er altid tarmbakterier E-coli i hundeefterladenskaber. Det kan man få et maveonde eller kaste op af, fortæller Tina Møller Sørensen.

Der ud over kan der være campylobacter eller salmonella i hundeefterladenskaber alt afhængig af, hvad hunden har spist.

Den meget omtalte giardia-parasit, der ofte smitter hunde imellem, er det dog usandsynligt, man samler op fra den lokale hundebæ, selvom der er guardia-stammer, mennesker kan blive syge af.

- Studier fra udlandet viser dog, at den form for Guardia, som hunde typisk får, nærmest kun rammer hunde, siger Tina Møller Sørensen.

Hun påpeger, at man også kan være uheldig at få forskellige rundorm og bændelorm fra hundeefterladenskaber, hvis man kommer til at indtage dem. Men som hun siger:

- Det er nok mere ulækkert end det er farligt, selvom der selvfølgelig altid er en risiko.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ny erhvervsrådgiver i EDC Erhverv

Viborg Nyt

Sejlcenter havde standerhejsning

Annonce