Annonce
Viborg Nyt

Fremtidens bæredygtige bolig bygges med tang og tomat

I 2018 flyttede de første beboere ind i træ-etagebyggerierne på Lisbjerg Bakke i Aarhus. Boligerne er bygget ud fra et bæredygtigt perspektiv og konstrueret i holdbare materialer, som kan genanvendes.
Byggeriet er en stor klimasynder, men i fremtidens bolig er bæredygtighed tænkt ind fra starten.
Annonce

En etageejendom konstrueret i træ med isolering lavet af tang. Sådan kan din fremtidige bolig komme til at se ud.

Byggeriet er en af de brancher, de udleder allermest CO2, og derfor bliver der arbejdet på livet løs for at skrue op for mere grønne og bæredygtige materialer.

Det kan komme til at give naturmaterialer en regulær renæssance i boligbyggeriet.

- I øjeblikket er det et tema at bygge i træ. Det har bæredygtighedsmæssige fordele, fordi det optager CO2, mens det vokser, og er altså et lager af CO2, forklarer Niels Morsing, som er centerchef for Træ og Biomaterialer hos Teknologisk Institut.

I London laver man allerede træbyggeri i 10-12 etagers højde i stedet for at bruge betonelementer.

Der laves også forsøg med helt andre typer af naturmaterialer som tomatstængler, som er et affaldsprodukt i landbruget, der kan bruges til plader. Opskyllet tang og biomasse kan bruges til at lave isolering.

Nikolaj Sveistrup er CEO hos Urban Agenda og associeret partner i Instituttet for Fremtidsforskning, og han fremhæver genanvendelse og upcycling som to tendenser, der kommer til at præge fremtidens byggeri.

- På sigt er målet, at vi ikke har noget spild, så derfor er fokus på de materialer, vi allerede har brugt, siger Nikolaj Sveistrup.

Det betyder, at der i fremtiden skal tænkes i materialer, der vil kunne genanvendes.

I Middelfart kan man besøge Det Biologiske Hus, som er konstrueret af byggematerialer baseret på restmateriale fra produktionen af græs, halm, tomat, tang og ålegræs med mere.

Det er et eksempel på genbrug og upcycling af biologiske overskudsmaterialer fra landbrugsindustrien, som ellers primært ville afbrændes til energiproduktion.

Fakta: Husbyggeri

- Byggeriet bidrager med omkring 39 procent af de samlede klimapåvirkninger globalt.

- Cirka 11 procent heraf stammer fra forbrug af materialer til nybyggeri og renovering af eksisterende byggeri.

- Omkring 28 procent stammer fra driftsenergiforbrug til den samlede bygningsmasse.

- Bygge- og anlægssektoren står for omkring 40 procent af det producerede affald i Danmark. Affaldsgenereringen var i 2018 på cirka fem millioner ton.

Kilder: rapporten "Klimapåvirkning fra 60 bygninger" fra Statens Byggeforskningsinstitut, "Affaldsstatistik 2018" udgivet af Miljøstyrelsen.

Husene kombineres af moduler. Og det kommer også til at gøre sig gældende for fremtidens byggeri, som sættes sammen som legoklodser, vurderer Nikolaj Sveistrup. Det betyder, at det kan skilles og sættes sammen efter behov og funktion.

At et materiale er biologisk, er ikke ensbetydende med, at det er bæredygtigt - eksempelvis hvis det rådner hurtigt. Derfor arbejder man også med behandling af materialer for at sikre en lang levetid.

Levetid er dog ikke det eneste parameter for, at noget er langtidsholdbart.

- Æstetik er helt klart også en del af fremtidens boligbyggeri. God arkitektur består af bæredygtige materialer, der kan holde længe, og som vi kan holde ud at se på, siger Nikolaj Sveistrup og fortsætter:

- Hvis man ser på, hvilke huse vi stadig har tilbage, som er 100-200 år gamle, så er det gamle, smukke murstenshuse. I de sidste mange år har man bygget i glas og stål, men nu er der igen kommet gang i murstensbyggeriet og fokus på udviklingen af holdbart træbyggeri i ny nordisk stil.

Æstetik er helt klart også en del af fremtidens boligbyggeri. God arkitektur består af bæredygtige materialer, der kan holde længe, og som vi kan holde ud at se på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Ejendomsmægler går imod tendens

Viborg Nyt

Bliv en del af Viborgs historie

Viborg Nyt

Soppefesten bliver til Droppefesten

Viborg Nyt

Nye p-pladser på vej i banebyen

Annonce