Annonce
Viborg Nyt

Klumme: Oplev detaljerne i Viborg historie

Anders Kristensen

Viborg: I de næste uger - eller så længe lager haves - kan du få fingre i en gratis håndbog for alle interesserede i historie og Viborg.

Bogen indeholder 100 historiske ståsteder i Viborg skrevet og ikke mindst gået af den legendariske "Bymand", Jesper Overgaard. Bogen er en guide over Viborgs mange skjulte kroge. Bogen er blandt andet tænkt som inspiration til den, der selv vil gå på opdagelse men også en guide for guider.

Det er bymanden Jesper Overgaard, der er forfatter, og det er hans femte bog om vidt forskellige emner, der alle har Viborg som omdrejningspunkt. Denne gang går Bymanden målrettet efter at lede byvandrere og andet godtfolk på rette vej. Men er man mere til en bænk eller stol, er bogen også læseværdig.

Annonce

Bogen opstod vist lidt tilfældigt, detalje for detalje. Jeg opdagede historierne og forklaringerne på Facebook, som "Dagens talende detalje". Nogle af dem har også optrådt som "bagateller" på folkebladets bagside. Og som Jesper Overgaard siger, så er det en kendt sag, at den, der stirrer ud i horisonten, blot ser det tomme ingenting. Arkitekt Mies van der Rohe sagde, at "Gud findes i detaljen", og i den ånd har Jesper Overgaard skrevet denne lille finurlige bog.

Jesper Overgaard oplyser også at mange af hans venner, har opfordret ham til at gøre oplevelserne, stederne og detaljerne til en bog, så alle kan se det helt tæt på. Dette ønske er nu sket fyldest, og bogen er kommet på gaden.

Bogen er trykt af bogtrykker Per Nørhaven, som også har udnævnt sig som lokal mæcen. Det sker ofte og tak for det. Per Nørhaven stillede én betingelse: Bogen skal være gratis og dermed til glæde for alle. Men samarbejdet og velviljen i Viborg stopper ikke her. Museumsinspektør Lars Agersnap Larsen fra Viborg Museum, har haft til opgave at markere de 100 ståsteder på et kort. Da detaljerne blev beskrevet, var det i spredt og tilfældig orden, hvilket godt kan gøre bogen svær at finde rundt i, men med en museumsmands orden er der nu styr på det - helt ned i mindste detalje.

Med denne bog slås der også et slag for Viborg-guiderne, der gennem Viborg Museum lader sig engagere til faste ture og temature gennem Viborg historie. En anden af mine helte ud i Viborgs historie, er Henning Pedersen, og han er ved at arrangere en guidetur i samarbejde med undertegnede. Den går i sporene af Viborgs historie og ikke mindst perioden, hvor kongerne blev hyldet i Viborg. Det kan du læse mere om i en kommende klumme.

Du kan få bogen med i lommen, hvis du besøger Viborg Museum og Skovgaard Museets fælles infokiosk i kunstmuseets have. Du kan også slå forbi det lille Antikvariatet Viborg, i Jernbanegade 35. Bymanden står i øvrigt som en del af Viborg Museums sommerprogram for to “detaljeture”. Så kom ud og oplev de små detaljer i Viborgs historie.

Noget helt andet

Vil du tage del i historien så kan du også kaste dig ud i Viborg Museums mordgådejagter, som er for hele familien – eller for en gruppe venner eller kollegaer. Du kan også købe en guidetur under navnet "Bryg og brosten", og snart vil du kunne opleve en "Beer Walk", som er ved at blive fremstillet i regi af Vi er Viborg. Det bliver en guidet tur igennem Viborgs ølkultur og historie.

Kig ind på hjemmesiden www.vierviborg.dk eller de to apps Pindle og GOvisit og se, hvad der ellers sker for dig og din familie.

Hvis du har et spørgsmål om kultur i Viborg kommune, eller gerne vil have dit arrangement omtalt - så skriv til e-mail: anders@kulturselskabet.nu.


Som Jesper Overgaard siger, så er det en kendt sag, at den, der stirrer ud i horisonten, blot ser det tomme ingenting. Arkitekt Mies van der Rohe sagde, at "Gud findes i detaljen", og i den ånd har Jesper Overgaard skrevet denne lille finurlige bog.

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

Viborgenser scorede jackpot: Vandt 150.000 kroner i Varelotteriet

Annonce
Annonce
Viborg Nyt

De magiske væsner er flyttet ind på Hjultorvet - og man må gerne lege mellem dem

Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Viborg Nyt

Fire lokale projekter får støtte fra LAG Skive-Viborg

Viborg Nyt

Klumme: Hvem møder dine børn på nettet?

Viborg Nyt

To klinikker er flyttet under samme tag i Viborg

Viborg Nyt

Viborg Museum åbner dørene i den gamle landsretsbygning: Hør planer og status for det ny museum

Viborg Nyt

Fra centret og ud i hele kommunen: Sommerpas til børn har fået vokseværk

Viborg Nyt

Vinger over Viborg 2021

Viborg Nyt

Klumme: Tålmodighed og struktur

Viborg Nyt

6200 cyklister triller ind i Viborg: DGI Hærvejsløbet melder om deltagerrekord

Viborg Nyt

Sur smiley: Pizzeria snød på vægten, og rengøringen haltede

Viborg Nyt

Klumme: To slags pas giver børn og unge adgang til masser af oplevelser

Viborg Nyt

EM-succes giver logistiske problemer: Storskærm bliver formentlig flyttet

Viborg Nyt

Salt, sprød eller sød tand? Vi guider dig gennem Snapstings madboder

Viborg Nyt

Trods mindre tilskud end ønsket: Viborg skal være julebyen

Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Lokale pengeinstitutter med i fusion - bliver til Sparekassen Danmark

Viborg Nyt

Hundredvis 'vendte tilbage til livet' til 80’er-nostalgi på Nytorv

Viborg Nyt

Legater til tvillinger fra Viborg Katedralskole

Viborg Nyt

3300 har hørt far Anton råbe: "E….mil"

Viborg Nyt

Klumme: Hyldest til kvindelige former

Viborg Nyt

Borgermøde om detailhandel aflyst

Viborg Nyt

Afghanske vikinger afløser italiener på Gl. Skivevej

Annonce