Annonce
Viborg Nyt

Låner baghaven ud til fremmede mennesker

Shelteret, bålplads og de to siddepladser er til fri afbenyttelse, hvis man bestiller hos Heines Thorsager og Mette Christiansen via "Brug min baghave". Foto: Morten Pedersen
"Brug min baghave" er en sammenslutning af mennesker, der enten gerne vil låne eller udlåne en plads i haven - helt uden at der er penge involveret.
Annonce

Viborg: Ni steder inden for Viborgs bygrænse tilbyder det. Omkring 30-40 i Viborg Kommune. Og på landsplan er tallet 1578.

Haver, som privatpersoner tilbyder at låne ud som soveplads - kvit og frit.

Drevet af hjælpsomhed og åbenhed over for gæster tilbyder folk over hele Danmark, at man kan tage en enkelt overnatning, når man er på vandretur, cykler gennem landet eller på en eller anden måde er på gennemfart.

Blandt dem er Heines Thorsager og Mette Christiansen. Ægteparret fra Viborgs sydby er blandt de 1578, der tilbyder en bid af haven til fremmede. De meldte sig til ordningen sidste år og har allerede haft over 10 sovende gæster i baghaven.

- Det er jo hyggeligt at møde nye mennesker, fortæller Heines Thorsager om baggrunden for, at familien på i alt fem inviterer folk ind på deres grund.

- De er velkomne til at benytte toilettet, hvis vi er hjemme - og de er også velkomne til at få et bad, fortæller Heines Thorsager videre.


Vi brugte ikke shelteret nok selv. Når det nu står her, kan andre lige så godt få glæde af det.

Heines Thorsager


Annonce

Shelter med strøm

Brug min baghave-konceptet er naturligvis en primitiv måde at overnatte på, men mange mennesker ønsker netop denne form, der jo samtidig er ganske gratis.

Som Brug min baghave skriver på hjemmesiden: ”Det eneste, man som gæst kan forvente, er et stykke græs. Resten er bonus. Men netop her kan Henies Thorsager og familien faktisk tilbyde bonus.

Bruges til forside

Af de 1578 haver er 246 udstyret med et shelter, og her er Heines Thorsager og Mette Christiansens have iblandt.

Der er trukket strøm ud til shelteret, og foran er et lille hyggeligt bålsted, som også kan bruges på det nedsunkne niveau, som dermed adskiller sig lidt fra resten af haven på den skrånende grund.

- Vi brugte ikke shelteret nok selv. Når det nu står her, kan andre lige så godt få glæde af det. Og vi kan se, at der endnu ikke har været nogen af vores gæster, der har slået telt op endnu. De har også strøm til deres mobiler og computere, og der er lys og madrasser klar derinde, siger Heines Thorsager.

Dertil er placeringen god for mange gæster. Der er blot få hundrede meter til Fakta og Sønæs, og på den anden side af huset går Hærvejsstien lige forbi.

- Så hvis man går ad Hærvejen, er det jo nemt lige at gøre et stop her hos os.

Annonce

Filosofiske Frederik

Og det er der altså en hel del, der vælger at gøre.

En 60-årig mand på en stor motorcykel sov i shelteret natten til torsdag, i weekenden var der to unge damer forbi, mens en familie på fem har bestilt plads den 16. juli.

- Man kan lige være to voksne og tre børn, fortæller Heines Thorsager, der selv har testet shelteret med familiens tre børn.

- Men der er ikke meget plads til at vende og dreje sig, konstaterer han også med et smil.

At gæsterne sætter pris på Heines Torsager og Mette Christiansens baghave og shelter, har parret blandt andet mærket ved, at folk vender tilbage til deres have.

- Vi har haft en ung gut på 22 år fra Nordsjælland forbi. Frederik hedder han, og han boede her i to dage. Han var på vej rundt på cykel, og da han kom her, sad han bare lidt for sig selv og filosoferede og læste bøger, fortæller Heines Thorsager og fortsætter:

- Fra os tog han videre til Skagen, og da han havde været oppe at vende, skrev han til os for at høre, om han måtte overnatte her igen. Det måtte han selvfølgelig gerne, og der inviterede vi ham så op på aftensmad, siger Heines Thorsager med et nik op mod huset.

- Frederik var en hyggelig fætter, og man kan se, at han har stiftet bekendtskab med mange inde på hjemmesiden, da der er billeder af hans gamle herrecykel mange steder.

- Han er i Thisted nu, efter han lige har været på Sjælland og fejre søsteren, der blev student - og jeg regner da bestemt ikke med, at det er sidste gang, vi ser ham, lyder det med et smil fra Heines Thorsager.

Regler for "Brug min baghave"

Målgruppe:

1 Primitivt rejsende, der er på vej fra A til B.

2 Udgangspunktet er en enkelt overnatning.

3 Netværket er ikke for festivalgæster, luksusrejsende eller campister.

4 Det er rejsende, der er gående, cyklende, på MC, i bil eller på hest, og vil sove i telt, shelter eller køje.

Rejsende:

1 Altid have kontakt med haveejer inden besøg.

2 Det er helt op til den enkelte haveejer, hvad der tilbydes.

3 Respekter et nej, respektfuldt.

4 Du kan kun forvente et stykke græs.

5 Udgangspunktet er en enkelt overnatning.

6 Efterlad kun et smil og dit fodspor.

Haveejer:

1 Overnatning skal være 100 % gratis.

2 Mindre gebyr for bad, strøm er ok.

3 Vær tydelig.

4 Du har ret til at sige fra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg Nyt

Udskældte pudebump er fjernet

Annonce