Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Det er blandt andet projektgods i form af store vindmølletårne til Vestas, der udskibes fra Aabenraa Havn og er med til at hive omsætningen i vejret. Foto: Aabenraa Havn.
Omsætningen på Aabenraa Havn steg med 54 procent det første halvår af 2021. Nye aktiviteter er på vej, og det får havneformand Erwin Andresen til at tro på, at Aabenraa kan tiltrække højteknologiske arbejdspladser og uddannelser.

AABENRAA: Der er blevet lastet og losset som aldrig før på Aabenraa Havn siden nytår. I alt er  1,1 millioner tons gods røget over kajen på blot et halvt år.

Til sammenligning var omsætningen på Aabenraa Havn på 1,7 millioner tons i hele 2020, og her var der endda tale om en stigning på 19 procent i forhold til året før.

Den store aktivitet viser sig også på overskuddet. På de seks måneder, der er gået siden nytår, har havnens resultat af den primære drift været 8,8 millioner kroner.

Annonce

Optimisme

Det flotte resultat giver anledning til optimisme - både hos havnedirektør Henrik Thykjær og hos formanden for havnens bestyrelse, Erwin Andresen.

Det er nemlig ikke alene fuld damp på kedlerne på den gamle havn i Aabenraa, der sker også ting og sager hos Aabenraa Havns datterselskab, Aabenraa Industrihavn på Enstedværkets tidligere grund på den anden side af fjorden.

Her har flere virksomheder valgt at slå sig ned - blandt andet Linde Gas, som har planer om et stort power to-x anlæg. Her skal der produceres brint og andre grønne brændstoffer ved hjælp af strøm og vand.

Det er blandt andet grus og skærver fra de mange grusgrave i Sønderjylland, der udskibes fra Aabenraa Havn. Foto: Aabenraa Havn.

- Sammen med de store biogasanlæg og solcelleanlæg, der er på vej, så passer det fint ind i kommunens ambition om grøn vækst, siger Erwin Andresen.

- Der bliver brug for højtuddannede medarbejdere, og det kan måske betyde, at vi kan få nye teknologiske uddannelser til kommunen, vurderer han.

Havnedirektør Henrik Thykjær er enig:

- Vi kommer til at se flere nye grønne aktiviteter på Aabenraa Havn end dem, vi har i dag. De vil blive ledsaget af mange nye tekniske arbejdspladser og måske også uddannelser. Hvis vi spiller vores kort rigtigt i Aabenraa, kan vi sætte gang i en positiv vækstspiral, der vil kunne tiltrække en helt ny arbejdsstyrke til Aabenraa og Sønderjylland, mener han.

Annonce

Vandmotorvejen

Havneformand Erwin Andresen, der også er medlem af byrådet for Slesvigsk Parti, lægger vægt på, at den stigende omsætning på havnen i Aabenraa, er et udtryk for, at gods transporteres med skib fremfor lastbiler.

- Som det ser ud nu, vil udskibningen af vindmølledele fortsætte på samme niveau i resten af 2021. Når konjunkturerne er gode, er det vigtigt, at så meget gods som muligt transporteres ad vandmotorvejen, pointerer han.

Selvstændig havn

Aabenraa Havn ejes af Aabenraa Kommune, men der er tale om et selvstændigt selskab, der drives på markedsvilkår. Den har status som selvstyrehavn, og det betyder, at kommunens og havnens økonomi ikke må blandes sammen..

Alle havnens indtægter skal gå til nye investeringer og udvikling af havnen.

Byrådet vælger havnens bestyrelse, der består af fire politikere og tre repræsentanter for erhvervslivet.

- Nogle af de vindmølledele fra Valmont i Hjordkær, der udskibes fra havnen i Aabenraa, er så store, at de slet ikke kan transporteres på landjorden, tilføjer Erwin Andresen.

En stor del af det gode resultat på Aabenraa Havn skyldes også, at der er gode tider for de såkaldte bulkvarer. Det er for eksempel cement, skærver og grus til byggeindustrien og korn og foderstoffer, som udskibes i løs vægt.

Alt i alt var omsætningen på Aabenraa Havn det første halvår på 21,1 millioner kroner, og det er en stigning i forhold til første halvår af 2020 på 52 procent.


Hvis vi spiller vores kort rigtigt i Aabenraa, kan vi sætte gang i en positiv vækstspiral, der vil kunne tiltrække en helt ny arbejdsstyrke til Aabenraa og Sønderjylland.

Havnedirektør Henrik Thykjær.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vær den gode pårørende: Tal om sygdommen og hjælp sådan her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Biblioteket anbefaler: Find de gode historier til børnene

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Kanoner fyres af for sidste gang

Ugeavisen Aabenraa

Sommerlæsning: Slug disse klassikere i din ferie

Ugeavisen Aabenraa

Hyld én, der hjalp dig godt hjem: Home uddeler priser med fokus på medmenneskelighed

Ugeavisen Aabenraa

Hjælp kommunen og vind en præmie: Kan du finde på det perfekte navn til nyt hus?

Ugeavisen Aabenraa

Ny forskning: Disse kulhydrater forpurrer dit vægttab

Ugeavisen Aabenraa

Tidligere DGI-formand fortrød: Tove stiller ikke op for Venstre

Ugeavisen Aabenraa

Havneformand: Travl havn giver håb for hele kommunen

Ugeavisen Aabenraa

Louise ledte efter kærligheden i nyt TV2-program: Sådan er det gået hende

Ugeavisen Aabenraa

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Ugeavisen Aabenraa

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Ugeavisen Aabenraa

Ny bar er lige på trapperne: Den er opkaldt efter en bulldog

Ugeavisen Aabenraa

Søstre løber med kronprinsen

Ugeavisen Aabenraa

Derfor er lokale supermarkeder løbet tør for Chabeso: Kultsodavandens dage kan være talte

Ugeavisen Aabenraa

Opfordring til kommunens unge: Lad jer teste

Ugeavisen Aabenraa

Læs hvordan: Danskere har tjent formuer på at opkøbe udlejningsejendomme i Flensborg

Ugeavisen Aabenraa

Brænd krudt af: Fem motionslege for hele familien

Ugeavisen Aabenraa

Lars fik en god oplevelse: Ankom til Raubling i god form og højt humør

Ugeavisen Aabenraa

- Streamer du ulovligt? Spot faresignalerne i tide

Ugeavisen Aabenraa

Direktør fejrer jubilæum: - Jeg har ikke bagt mange speltboller eller klassens-time-kage

Ugeavisen Aabenraa

Unge tager føringen: Genbrug er blevet prestige

Ugeavisen Aabenraa

Familien Eskildsen klemt i det hurtige boligmarked i Aabenraa: Er flyttet ind hos konens bror, mens de venter på drømmehuset

Annonce