Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Kommuner skal dyste om at skabe mere vild natur

Sommerfugle og andre insekter har det svært i den danske natur. Derfor har Miljøministeriet lavet en konkurrence mellem danske kommuner om, hvem der kan skabe mest vild natur. Arkivfoto: Martin Ravn
Miljøminister Lea Wermelin har opfordret alle landets 98 kommuner til at være med i en konkurrence om at blive Danmarks vildeste kommune.

Aabenraa: Frem mod slutning af 2022 skal kommunerne i Danmark dyste om, hvem der kan skabe mest vild natur.

Miljøminister har inviteret alle 98 kommuner med i en konkurrence, der skal få kommunerne til at gøre mere for en rigere natur og bedre biodiversitet.

- Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Da Hjørring Kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen, sagde miljøminister Lea Wermelin (S), da konkurrencen blev offentliggjort.

Kommunerne skulle tilmelde sig konkurrencen i marts, og i slutningen af 2022 kårer et dommerpanel den vildeste kommune ud fra en række forskellige parametre.

Kommunerne skal ikke bare gøre noget på deres egne arealer, men også involvere borgerne i omlægningen til en mere mangfoldig og insektvenlig natur.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til en natur- og biodiversitetspakke til bl.a. mere urørt skov og naturnationalparker, som skal være med til at skabe mere vild og sammenhængende natur. Ligesom en række ministerier såsom Forsvarsministeriet, Transportministeriet, Kirkeministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet arbejder for vildere natur på statens arealer.

Om konkurrencen

Dommerpanelet består af Miljøminister Lea Wermelin, tv-værten Frank Erichsen og biologen Morten DD Hansen, der skal kåre vinderkommunen. Vinderen udvælges baseret på bl.a. idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter/kubikmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om den vilde naturs evner og egenskaber. En kommune kan også vælge at fokusere på noget helt femte.

Et filmhold følger konkurrencen, og optagelserne vil blive sendt i 2023 som anden sæson af ”Gi os naturen tilbage” på DR. Mere end 500.000 seere fulgte med i første sæson, der blev sendt i efteråret 2020.

Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne ”Sammen om et VILDERE Danmark”, hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

Kilde: Miljøministeriet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce