Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Man skal selv tage initiativet, lyder det gode råd fra en by på landet: I Kliplev sørger de selv for nye legepladser

Sådan ser forsiden til beskrivelsen af Kliplev lege og aktivitetsplads ud. Projektet har fået 500.000 ved Aabenraa Kommunes bæredygtighedspulje, og lokalrådet vil have vild beplantning på legepladserne, så børnene også kan lære om biodiversitet. Illustration: Kliplev Lokalråd
Børnefamilierne i Aabenraa kunne sikkert godt tænke sig en legeplads som samlingssted, men hvem skal sørge for, at det sker. I Kliplev har de selv taget initiativet og fået samlet penge ind til nye legepladser.

Kliplev: Der sker ikke noget, hvis man sætter sig tilbage i lænestolen og venter på, at kommunen kommer og opfylder de ønsker, man har til udvikling i sin by.

Det har borgerne i Kliplev for længst indset, og derfor er deres lokalråd særdeles aktive med diverse projekter for at gøre byen attraktiv.

Det seneste projekt er Kliplev lege- og aktivitetsland, som er en renovering af de to eksisterende legepladser i byen på Midtløkke og Kirkegårdsvej. Her har lokalrådet indtil nu samlet næsten 800.000 kroner ind via Aabenraa Kommunes bæredygtighedspulje og fonde.

Annonce

- Det har været et stort arbejde at skaffe pengene, men det var et ønske fra borgerne, da legepladserne var nedslidte og ødelagte. Vi har valgt at bevare begge legepladser, da børnenes sikkerhed er vigtig for os, og de skal ikke cykle over jernbanen for at komme på legeplads, fortæller Eskild Thaysen og Søren Frederiksen fra Kliplev Lokalråd.

Håber de bliver et samlingssted

Lokalrådet har prøvet at tilgodese så mange borgere som muligt på de nye pladser. På Kirkegårdsvej bliver der derfor også bygget en bålhytte, som f.eks. krolfspillerne også kan bruge.

- Vi håber, at denne investering gør, at pladserne bliver brugt og bliver et samlingssted i byen. Det handler også om at forblive en attraktiv by. Vi er meget interesserede i at få de yngre familier til byen, når de ældre borgere sælger deres huse. Vores industriområde udvikler sig også, og vi forventer derfor lidt mere bosætning i Kliplev de kommende år. Vi oplever allerede en større efterspørgsel på boliger. Husene bliver solgt hurtigt, og lejeboligerne er hurtigt lejet ud igen. Vores daginstitution Klippigården fik også penge på næste års budget til renovering og udvidelse, så der er mange positive ting i gang i vores by i øjeblikket. Man kan se, at der sker noget herude, siger Eskild Thaysen, som er formand for lokalrådet.

Annonce

Tag selv initiativ

Arealet til lege- og aktivitetspladsen på Kirkegårdsvej har lokalrådet lejet ved menighedsrådet, og det erkender Eskild Thaysen er nemmere ude i de mindre byer end inde i Aabenraa.

- Vi er i nærheden af hinanden, så der er kortere afstand. Men man skal ikke vente på kommunen, men selv tage initiativ til det, man gerne vil have lavet. Der kommer ikke nogen og gør det for én, er hans råd til andre.

Sådan har de gjort i Kolding, Fredericia og Skagen

Mange børnefamilier i Aabenraa kører til Kolding Legepark eller Madsbyparken i Fredericia. Begge er byparker med masser af mulighed for leg for børnene og hygge for hele familien, og de er gratis.

Kolding Bypark blev igangsat som et arbejdsløshedsprojekt af daværende borgmester Knud Hansen. Kolding Kommune anlagde legeparken på byparkens areal i 1988. Her er der mooncarbane, en sø med robåde og vandcykler, rutsjebaner, legehuse bygget som Koldinghus, aktivitetshus, grillsteder, iskiosk og toiletter.

Madsbyparken i Fredericia har hvert år over 400.000 gæster og er dermed områdets største turistattraktion for børnefamilier. Her skal man betale for at leje båd og spille minigolf, men ellers er alt andet gratis. Madsbyparken blev også opført som et beskæftigelsesprojekt i 80'erne, hvor der var høj arbejdsløshed.

Hvis du har været i Skagen de seneste år, er du sikkert kommet forbi byens store legeplads ved Kappelborg tæt på gågaden. Her var der i mange år et stort ønske om et offentligt samlingssted, hvor familier og turister med børn kunne mødes.

Repræsentanter fra en række lokale foreninger med Skagen Erhvervsforening i spidsen gik i gang med arbejdet. De ønskede ikke en traditionel legeplads, men en oplevelsesplads, som samtidig kunne fortælle byens historie. De samlede 1,6 millioner kroner ind hos fonde og lokale virksomheder, og den store plads blev indviet i 2013. I dag er pladsen sammen med den nærved liggende skaterbane blevet det ønskede samlingspunkt i byen, hvor der altid summer af liv og aktivitet.

Arbejdet på Kirkegårdsvej er begyndt. Her skal der være gynger, tårnsystem med hængebro og rutsjebane, trampoliner, motorikområde, marked- og legekøkken område, borde bænke sæt og overdækket opholdssted.

Da man i Skagen ville gøre drømmen om et samlingssted for familier og turister til virkelighed, gik Skagen Erhvervsforening foran og samlede penge ind til den oplevelsesplads ved Kappelborg i centrum af byen. Den er i dag et hit hos både børn og voksne og et sted, der altid summer af liv og aktivitet. Foto: Mette Christine Schulz

Det handler også om at forblive en attraktiv by. Vi er meget interesserede i at få de yngre familier til byen, når de ældre borgere sælger deres huse.

Eskild Thaysen


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Verdens bedste o-løbere skal dyste i Aabenraas snørklede gader: Du kan også løbe med

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ordblinde Lars skriver sine dæmoner ud i sin første krimi: Selvfølgelig skulle den foregå i ungdommens Aabenraa

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Nu skal årets mester findes: Afgørelsens time i løb på Padborg Park

Ugeavisen Aabenraa

Her får du overblikket: Det kan du opleve i Aabenraa i efterårsferien

Ugeavisen Aabenraa

Løvbjerg forvandler grillbar til flaskerum: Giver flere fordele til kunderne

Ugeavisen Aabenraa

Tommy blev ved med at prikke til chefen: Nu har han fået opfyldt drømmen om at blive selvstændig ved at købe chefens klinikker

Ugeavisen Aabenraa

Ingen adgang for voksne: Restaurant Bloom var børnenes for en aften

Ugeavisen Aabenraa

Juletog bliver til spøgelsestog: Kører i gågaden til Halloween

Ugeavisen Aabenraa

Efter 11 år på Storetorv er det slut: Julehjertebyen flytter

Ugeavisen Aabenraa

Efter endnu en aften med et fyldt Storetorv: Nu bliver Kim Larsen-fællessang en tradition

Ugeavisen Aabenraa

Opbakningen halter: Husk at din støtte kan give resultater og lokal stolthed

Ugeavisen Aabenraa

225 gæster overvældede direktør: Havnen åbner helt sikkert dørene for naboerne igen

Ugeavisen Aabenraa

Kommunens arkitektur blev hædret: Hængende Ly løb med to priser

Ugeavisen Aabenraa

Sønderjysk topatlet må vende hver en krone: Søger efter sponsorer for at nå stort OL-mål

Ugeavisen Aabenraa

10. Aabenraa ramt af stor nedgang i elevtallet: Efterskolerne trækker ekstra i år

Ugeavisen Aabenraa

Efter syv måneders vejarbejde: Nu åbner Løgumklostervej snart igen

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder: Kim Larsens sange fik hyggen frem i regnvejret

Ugeavisen Aabenraa

Bind og Bloom inviterer børnene på fin middag: Overskuddet går til udsatte børn og unge

Ugeavisen Aabenraa

Hvor er den gode legeplads i byen? Børnefamilierne mangler et samlingssted i Aabenraa

Ugeavisen Aabenraa

Man skal selv tage initiativet, lyder det gode råd fra en by på landet: I Kliplev sørger de selv for nye legepladser

Ugeavisen Aabenraa

Kenneth får altid det samme spørgsmål fra sine børn på 4 og 7 år: Far, hvor er de gode legepladser henne?

Ugeavisen Aabenraa

Jane har givet sig selv en udfordring: Skal gå en maraton på god grundform og stædighed

Ugeavisen Aabenraa

2 år, 3 måneder og 13 dage efter: Endelig fik skyttebrødre en ny konge

Annonce