Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Puk færdes i verdens brændpunkter: Nu får hun sønderjysk kulturpris

Modtageren af Rødekro Kulturpris er i år journalist og forfatter Puk Damsgård, der senest har udgivet bogen "Arabica". PR-foto
Efter corona-nedlukningen er uddelingen af Rødekro Kulturpris tilbage i storform. Årets modtager har normalt sin base i Kairo.

RØDEKRO: - Jeg skal være ude i verden og fortælle historier. Det er sådan jeg er skruet sammen.

Det siger årets modtager af Rødekro Kulturpris, journalist og forfatter Puk Damsgård

Man kan møde hende til prisoverrækkelsen, som foregår mandag 22. november kl. 15.30 på Rødekro Bibliotek. Samme aften kan man høre hende fortælle om sit arbejde i verdens brændpunkter ved et arrangement på Røde Kro kl. 19.30.

Annonce

I de seneste måneder har man kunnet følge livet i Afghanistan og Pakistan tæt via Puk Damsgårds reportager til Danmarks Radio. Hun træder også ind de steder, hvor journalister ikke er velkomne, og hvor man slet ikke er vant til at se en kvindelig og blond en af slagsen.

- I ganske mange år har du taget os med til verdens brændpunkter, ofte som en flue på væggen, blandt meget forskellige mennesker, miljøer og kulturer. Du er vore øjne. Du udfordrer både dig selv og os med dine personlige rejseberetninger i både tv, radio og i dit forfatterskab, lyder det i begrundelsen fra bestyrelsen for Rødekro Kulturpris.

Fra Kairo til Rødekro

Puk Damsgård har været DR-korrespondent i Mellemøsten siden 2011, og ved siden af reportagerne har hun flere bogudgivelser bag sig. Sidste år udkom ”Arabica”, hvor hun beretter fra en reportagerejse på flere tusinde kilometer fra Kairo i Egypten med containerskib og derefter i bil på tværs af Yemen.

I 2015 modtog Puk Damsgård Cavling-prisen for sit arbejde i Mellemøsten og for bogen ”Ser du månen Daniel” om den danske freelancefotograf Daniel Rye, som blev taget til fange i 398 dage af Islamisk Stat i Syren. Bogen har også dannet grundlag for en film med samme titel.

Puk Damsgård er født og opvokset på en gård ved Næstved, men har nu base i Kairo. Og snart kan man altså møde hende i Rødekro og høre om hendes oplevelser.

Vil man deltage i aftenarrangementet, skal man hente billetter på Rødekro Bibliotek. Billetterne er gratis og frigives mandag 15. november kl. 17.30-18. Der er et begrænset antal til rådighed, og man kan højst afhente to per person.

Annonce

Corona gav prisstop

Rødekro Kulturpris er blevet uddelt siden 1988, og sidste år var skuespiller Bodil Jørgensen modtageren. Normalt uddeles prisen i foråret, men på grund af corona blev uddelingen sidste år skubbet til oktober, da det var muligt at holde et beskedent arrangement. Det fortæller kulturprisens formand, Claus Helsbøl.

Og dette efterår er det muligt at overrække kulturprisen helt uden restriktioner. Det betyder dog ikke, at uddelingen nu er flyttet permanent til efteråret.

- Det vi ikke lagt os fast på, det skal jo bare være en gang om året, siger Claus Helsbøl.

Rødekro Kulturpris

  • Prisen på 25.000 kr. uddeles årligt til en dansk kulturpersonlighed, hvis virke har været til gavn for det kulturelle liv i Danmark.
  • Første modtager i 1988 var forfatteren Bjarne Reuter. Sidste år var det skuespiller Bodil Jørgensensen og året før skuespiller Peter Mygind.
  • Kulturprisen sponseres af områdets handels- og erhvervsliv, og den er organiseret som en selvejende institution.
  • Man kan se mere på kulturprisens hjemmeside roedekrokulturpris.dk

Du er vore øjne. Du udfordrer både dig selv og os med dine personlige rejseberetninger i både tv, radio og i dit forfatterskab.

Fra betyrelsens begrundelse
Puk Damsgård har i de seneste måneder sendt reportager fra blandt andet Afghanistan, hvor Taliban nu vinder frem. PR-foto
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Kom med indenfor - her er alt du skal vide om den nye politistation

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Vartegn på Sønderstrand revet ned: - Et stykke kulturhistorie er væk

Annonce
Ugeavisen Aabenraa

OL-sprinter inspirerede unge i sin barndomsklub

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Jazzband fyrer op under Tour-fest i Felsted

Ugeavisen Aabenraa

Nedrivning af 150 år gammel vandmølle rykker et skridt nærmere: - Det er et stykke historie, der går tabt

Ugeavisen Aabenraa

Engelbrecht og Jürgensen fejrer grundloven på historisk plads i Sønderjylland

Ugeavisen Aabenraa

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Ugeavisen Aabenraa

Snart forsvinder det store klokketårn fra bybilledet: Risiko for nedstyrtning betyder nyt fundament til 16 millioner kroner

Ugeavisen Aabenraa

Stigende energipriser rammer Arena Aabenraas badegæster

Ugeavisen Aabenraa

Kunne du tænke dig at se den nye politistation indefra? Nu har du chancen

Annonce