Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Stolthed på sygehuset: Har udviklet banebrydende metode, hvis baby bliver født med numsen først

Uddannelsesansvarlig overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler, i Aabenraa, Kamilla Gerhard Nielsen, til venstre, har været en af foregangskvinderne i Europa på at få ændret håndteringen af de fødsler, hvor baby ligger med numsen nedad. Sødefødsler har været et kontroversielt emne blandt fødselslæger, men i Aabenraa har man udviklet en metode, så kvinderne kan føde naturligt. Her står Kamilla Gerhard Nielsen med den dukke, der bliver brugt i undervisningen i metoden. Foto: André Thorup
Læger og jordemødre fra hele Danmark har lært af, hvordan personalet på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa håndterer sædefødsler, så kejsersnit undgåes. Det er nemlig ikke farligt, som mange tror. Det er endda bedre for både mor og barn.

Aabenraa: Et ophold i New Zealand for fem år siden har nu gjort, at Sygehus Sønderjyllands fødeafdeling i Aabenraa er blevet pioner på naturlige sædefødsler, hvor baby bliver født med numsen først.

Det var uddannelsesansvarlig overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler, Kamilla Gerhard Nielsen, som for fem år boede og arbejdede et år i New Zealand og her tilfældigt stødte på en ny metode til naturlige sædefødsler og tog den med hjem til Danmark.

- Før jeg skulle hjem til Danmark, ringede jeg rundt til forskellige fødeafdelinger for at høre, hvor jeg kunne arbejde videre med det, og det blev Sygehus Sønderjylland, fordi jeg kunne høre, hvor optaget man er af naturlige fødsler. Her kunne jeg komme med gode og ordentlige idéer og få lov til at føre dem ud i livet, forklarer Kamilla Gerhard Nielsen, som stammer fra Sjælland.

Annonce

I 2016 flyttede hun og familien til Aabenraa for, at Kamilla Gerhard Nielsen kunne arbejde med det, hun brænder for, og siden er det gået stærkt på fødeafdelingen.

Dengang valgte 25 procent af de kvinder, hvor baby lå med numsen nedad, at føde naturligt. Nu ligger tallet på 75 procent, og det er der flere årsager til. Den vigtigste er den metode, som er blevet udviklet på afdelingen, og som alle ansatte er blevet undervist i og føler sig trygge i, og den tryghed spreder sig til den fødende.

Tyngdekraft og håndegreb

Metoden består af fire håndgreb udviklet af en engelsk jordemoder, en flytning af den fødende fra liggende på ryggen til enten stående eller oppe på alle fire, og af fem minutters reglen. Sidstnævnte er den maksimale tid, det må tage fra barnets underkrop titter ud, til hovedet skal være ude.

- Når man kommer op og stå, så kommer tyngdekraften, og barnet roterer bedre end hvis man ligger ned. Det glider ud. I den "gamle" udgave lå kvinden ned, og jordemoderen og lægen rørte ved baby hele tiden. Nu rør vi ikke længere ved babyen før til allersidst, og når den kommer ud. Og hvis den ikke kommer ud af sig selv, så ved vi præcist, hvad vi skal gøre, forklarer Kamilla Gerhard Nielsen.

- Når man kommer op og stå, så kommer tyngdekraften, og barnet roterer bedre end hvis man ligger ned. Det glider ud, fortæller Kamilla Gerhard Nielsen om den nye metode, hvor moderen skal stå op i stedet for at ligge ned under en sædefødsel. Foto: André Thorup

Der er fire situationer som f.eks. en arm, der har svært ved at passere eller et hoved, der sidder fast, men udviklingen af et håndgreb til hver situation gør, at jordemødre og læger ved præcist, hvad de skal gøre. De håndgreb er med til at gøre hele forskellen på fødestuen.

- Med fødsler gælder det om at sprede tryghed, og vi udstråler ro, fordi vi har den her metode. For os er den fødende en medspiller, og vi er sammen om det her. Hvis der er komplikationer taler vi derfor også højt og tydeligt om det, så alle ved, hvad der foregår. Det gør folk trygge, siger overlægen.

Annonce

Kejsersnit har mange ulemper

Fødeafdelingen i Aabenraa har ry for at lade fødsler foregå naturligt og laver derfor fødeplaner i stedet for planlagte kejsersnit. Det gør sygehuset, fordi der er mange ulemper ved kejsersnit, og det giver en bedre start på livet for barnet at være født naturligt.

- Kejsersnit er en stor operation. Den er ikke ukompliceret, og et kejsersnit giver en 25 procents øgning i risikoen for, at barnet dør i livmoderen ved næste graviditet, selvom risikoen stadig er meget lille for, at et barn dør under graviditeten . Børnene får også en øget risiko for autoimmune sygdomme såsom sukkersyge. Vi tror på, at der er en værdi i at føde normalt for kvinden, fordi selvom vi ikke taler så højt om vores fødselsoplevelser, så glemmer man den jo aldrig. Det gør noget ved kvinden at føde normalt - de har det, som de har løbet et maraton og vundet, fortæller Kamilla Gerhard Nielsen.

For fem år siden stødte Kamilla Gerhard Nielsen tilfældigt på en ny metode til oprejste sædefødsler, da hun arbejdede i New Zealand. Den ville hun gerne udvikle på, når hun skulle hjem til Danmark, og valget faldt på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, hvor hun fik lov til at føre sine idéer ud i livet. I dag har metoden bredt sig til hele Danmark, Norden og Europa. Foto: André Thorup

I dag får alle fødende - om det er sædefødsler med et enkelt barn eller tvillinger - tilbudt en normal fødsel. Det sker kun 20 år efter, at et studie i år 2000 slog fast, at sædefødsler var farlige for børn. Forskningen har siden mødt meget kritik, da det ikke kunne overføres til vestlige forhold. Frygten for, at hovedet sidder fast, eller navlestrengen bliver klemt, holdt ved i mange år, men det er der også styr på med den nye metode.

- Jeg har selv i 20 år sagt, at det var farligt, men i dag ved vi, at vi kan vende hovedet længere oppe, så det ikke sidder fast i bækkenet, og vi ved, at alle børn kan klare, at deres navlestreng er klemt i fem minutter. Det er derfor, vi har udviklet fem minutters reglen. Men derfor tænker mange stadig, at det er farligt at føde baby med numsen først naturligt. Hvis alle ved, hvad de skal gøre, er vi ikke bekymrede, forklarer overlægen.

Annonce

Stor cadeau til os

I dag fødes børn med numsen først naturligt på 15 ud af 20 danske fødeafdelinger samt i Norge, Belgien, Frankrig, Tyskland og andre europæiske lande. Mange af jordemødrene og lægerne herfra har været i Aabenraa for at lære den nye metode, og det vækker naturligvis begejstring på fødeafdelingen, at det er her, at én af de store nyskabelser inden for obstetrikken er udviklet.

- Metoden er med i de nationale retningslinjer nu, og det er en stor cadeau til os. Vi er stolte over, at vi er med til at udbrede noget nyt, som kan komme kvinder til gavn, og som giver færre dårlige børn efter sædefødsler. Jeg rejser rundt i Danmark, Norge og Island og underviser i det, og folk er meget begejstrede. Jeg er overrasket over hvor hurtigt, det er gået, for normalt tager det en generation, før nye metoder bliver accepteret, siger Kamilla Gerhard Nielsen.

På fødeafdelingen i Aabenraa er der hvert år 1800 fødsler. Af dem er cirka 25 sædefødsler, og det er det sted i Danmark sammen med Herlev Sygehus, hvor der fødes flest børn med numsen først.

Sædefødsler

Når barnet ligger med numsen nedad, får alle kvinder tilbudt, at man prøver at vende barnet.

Hvis det ikke lykkedes, kommer de kommende forældre til en samtale om fødslen, hvor de får forklaret risiko og fordele ved en naturlig fødsel.

Sygehus Sønderjylland filmer med forældrenes tilladelse næsten alle naturlige sædefødsler til undervisningsbrug, og de kommende forældre ser en fødsel ved samtalen.

Det er kun børn, der vejer mellem 2500 og 4000 gram, som bliver anbefalet en naturlig sædefødsel.

Der er 60 jordemødre og 20 læger ansat på fødeafdelingen i Aabenraa, og de er alle uddannet i den nye metode. Der er lavet videoer til alle fire situationer, så de kan vedligeholde deres viden på området.

I Aabenraa har tre kvinder født tvillinger ved naturlig sædefødsel.

I 2018 var 120 jordemødre og læger fra Danmark på kursus i Aabenraa for at lære metoden.

Danmark er et af de eneste lande, hvor næsten alle fødeafdelingerne tilbyder naturlige sædefødsler efter den nye metode .

Hvis baby ikke kommer ud indenfor de fem minutter, så bliver den taget med en tang. Det er kun sket en gang i de seneste fire år.


Vi er stolte over, at vi er med til at udbrede noget nyt, som kan komme kvinder til gavn, og som giver færre dårlige børn efter sædefødsler.

Kamilla Gerhard Nielsen


Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Har du set det? 100-årig kiosk på gågaden er blevet frisket op

Annonce
Annonce
Ugeavisen Aabenraa

Ny gourmetpris i Sønderjylland: Hvilken restaurant får du mest ud af besøge for max 1500 kroner?

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Aabenraa

Sjældne øl bliver serveret i Aabenraa: Mad Scientist overtager hanerne hos Malt & Grape

Ugeavisen Aabenraa

Fællessang på Storetorv er tilbage: Mindes Kim Larsen med hygge, god musik og grin

Ugeavisen Aabenraa

Fik en pris for gejst, godt humør og vilje: Men egentlig er Fleur ret genert

Ugeavisen Aabenraa

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Aabenraa

Jeg undrer mig stadig over Bodenhoffs Kilde: Gør noget ved den - ellers fjern den

Ugeavisen Aabenraa

Rapport lækket: Omstridt specialskole ramt af skimmelsvamp

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde er unik i Sønderjylland: Men det kræver frivillige at få den til at blive flot igen

Ugeavisen Aabenraa

Bodenhoffs Kilde har været en smuk plet i skoven: Beviset hænger på Jyttes væg

Ugeavisen Aabenraa

Lokkemad: SønderjyskE uddeler 500 gratis sæsonkort

Ugeavisen Aabenraa

Kohberg kæmper en hård kamp: Svært at finde faglærte bagere

Ugeavisen Aabenraa

Har du set dem? Nye lokale vandfontæner får opmærksomhed i resten af Danmark

Ugeavisen Aabenraa

Fem arkitektoniske perler: Hvilken har du som favorit

Ugeavisen Aabenraa

Se video og billeder af kronprinsens løb med 18.000 sønderjyder: - Sønderborg har mit hjerte

Ugeavisen Aabenraa

Alle er med: Forsigtig aftale om kommunens økonomi

Ugeavisen Aabenraa

Hurtig oplevelse til udsatte børn: Kian kørte 300 kilometer i timen

Ugeavisen Aabenraa

Karsten bliver ved til kroppen siger stop: Glæden ved arbejdet er lige så stor som for 47 år siden

Ugeavisen Aabenraa

Sønderhav har fået ny pølsedronning: Folk strømmede til Bentes pølsevogn

Ugeavisen Aabenraa

Nyt supermarked har alt godt til verdenskøkkenet

Ugeavisen Aabenraa

Desperat hotel mangler en kok: Udlover nu en stor dusør

Ugeavisen Aabenraa

Lukas blev kørt ned i morgentrafikken: Anerkender dem, der hjalp ham, med en gave

Ugeavisen Aabenraa

Se billederne: Børn og voksne fik sig rørt i det flotte sensommervejr

Annonce