Annonce
Parkering

Klar besked fra 1.600 borgere: Jagten på gratis parkeringspladser gør livet surt for lokale beboere

Formand for Amager Øst Lokaludvalg, Susanne Møller, på Hedegaardsvej, hvor parkeringen - især da luftfarten var normal - kan være ret massiv. Foto: Hanne Bjørton
Metropendlere, flyrejsende og firmabiler går efter gratis parkering i beboelseskvarterer uden for den københavnske betalingszone. Amager Øst Lokaludvalg har taget temperaturen på problemet og fået over 1.600 svar fra utilfredse borgere.

- Jeg synes, det er underligt, at der ikke er parkeringszone længere ud end til Øresundsvej. Alle os, der bor på den betalingsfri side, kan ikke parkere hvor vi bor, men må typisk gå op til en kilometer, før man kan finde plads. Det skyldes til dels håndværkere, der parkerer firmabiler. Og før Corona alle dem, der ikke vil betale for parkering i lufthavnen. Vi der bor i området ser/så ofte folk komme (fra parkerede biler) med kufferter til og fra metroen.

Sådan skriver Elise Navntoft til os. Hun har reageret på Amager Bladets opfordring til læserne om at skrive til os med spørgsmål om livet på Amager eller noget, der bare undrer.

Vi har servet problematikken videre til formanden for Amager Øst Lokaludvalg, Susanne Møller, der har fingeren på pulsen, når det gælder beboeres parkeringsproblemer i områder med attraktiv, gratis parkering.

Lokaludvalget tog nemlig problemet op, efter at have holdt kaffemøder ved metrostationerne. Her fortalte mange borgere, at de havde svært ved at finde parkering tæt på boligen, fordi pladserne var optaget af metropendlere, fortæller lokaludvalgsformanden. Hun mærker også selv problemet på Hedegaardsvej, hvor hun bor.

- Før corona gik det helt grassat med folk, der parkerede i gaderne for at slippe for parkeringsafgift i lufthavnen, når de skulle ud at rejse. Det var så grelt, at hvis folk søgte på nettet efter gratis parkering, så kom Hedegaardsvej op som en mulighed, fortæller hun.

De mange parkerende udefra holdt helt op til hjørnet af beboernes indkørsler.

- Så man var nødt til at køre vinkelret ud, helt uden udsyn. Folk bliver jo så desperate efter at finde parkering, at de også begynder at parkere ulovligt. Så kan det lige pludselig blive et problem at få tømt sit skrald, og man kan også frygte, at udrykningskøretøjer får problemer med at komme frem, siger Susanne Møller.

Annonce

Massiv reaktion

Lokaludvalget har oparbejdet et digitalt borgerpanel med omkring 4.000 borgere i Amager Øst, som hjælper udvalget med at kvalificere mange debatter. Og i december besluttede lokaludvalget at lægge en føler ud til panelet for at se, hvor mange der er ramt af parkeringsproblemerne.

- Det er vores fornemste opgave som lokaludvalg at spørge bredt ud til borgerne, og det betød, at vi fik bekræftet problemerne. Vi har fået over 1.600 svar, siger Susanne Møller.

Lokaludvalget arbejder nu på at systematisere de mange henvendelser under nogle konkrete overskrifter.

- Der er forskellige problemer alt efter, hvor i bydelen man bor, men metrostationer er en af overskrifterne. Metroen er en god ting, men det blev aldrig planlagt at anlægge parkeringshuse tæt ved stationerne, så nu går det ud over beboerne i nærområdet.

- En anden overskrift er beboere tæt på betalingszonen. Der skriver folk typisk, at de er plaget af massiv parkering, så de ikke selv kan finde en plads, når de kommer hjem fra arbejde. Der er også en overskrift, der handler om parkerede arbejdsbiler og varevogne, siger Susanne Møller.


Før corona gik det helt grassat med folk, der parkerede i gaderne for at slippe for parkeringsafgift i lufthavnen. Det var så grelt, at hvis folk søgte på nettet efter gratis parkering, så kom Hedegaardsvej op som en mulighed

Susanne Møller, formand for Amager Øst Lokaludvalg


Problemet med massiv parkering i kanten af parkeringszonen, som Elise Navntoft skrev til Amager Bladet om, er ikke let at løse.

- Det er komplekst, for hvis man udvider med en tre timers-zone, så er det borgere på nogle andre veje, du generer, siger lokaludvalgsformanden.

Når besvarelserne er analyseret, vil lokaludvalget præsentere teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune for det færdige resultat.

- Man må se på, hvad der er hensigtsmæssigt at gøre, og hvad der er uhensigtsmæssigt. For eksempel er man nødt til at sende parkeringsvagter ud noget hyppigere, siger lokaludvalgsformanden.

Annonce

Konservativ mærkesag

Susanne Møller er også politiker og stiller op for Konservative ved kommunalvalget. Og med den kasket på peger hun på en særlig mærkesag.

- Der er en kæmpeproblematik i forhold til parkering i Københavns Kommune, som vi i Konservative har rejst flere gange: Hver gang der skal bygges nye lejligheder, skal man lade være med at give dispensation fra byggenormen for, hvor mange parkeringspladser der skal anlægges. Virkeligheden viser, at når der kommer nye lejligheder, kommer der nye biler. Men det røde flertal vil ikke være med, siger Susanne Møller.

Hun forventer, at parkeringsproblemerne kommer på tapetet op til kommunalvalget i november.

- Vi er ved at planlægge valgmøde, og der kan det meget vel blive et af temaerne, siger Susanne Møller, igen med lokaludvalgskasketten på.

_

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Amager

200 kilo sprængstof afsløret på Amager

Annonce