Annonce
BYLIV

Skæve boliger skal opføres på Kofoeds Skole

Robert Olsen viser overborgmesteren, hvor de skæve boliger kan placeres - tæt på multihallen. Foto: Jan Jeppesen.
Københavns overborgmester Lars Weiss (S) håber på politisk opbakning til at få opført 12 skæve boliger til unge hjemløse hos Kofoeds Skole. Forstander Robert Olsen har udset sig et areal, hvor boligerne kan tilføre skolen en ny dimension.
Annonce

Behovet for at bygge skæve boliger til byens unge hjemløse er stort, men Københavns Kommune må virkelig have den store lup fremme for at finde ledige byggegrunde. Derfor er overborgmester Lars Weiss (S) klar til at opføre 12 boliger på en del af Kofoeds Skoles grund, der ligger ud til Jenagade.

Torsdag formiddag - i bidende koldt vejr - fik Lars Weiss en varm velkomt af skolens forstander Robert Olsen, der bød på rundvisning og en forsmag på, hvor og hvordan de kommende boliger kan placeres.

De unge hjemløse fylder mere og mere i statistikkerne. Det er de såkaldte sofa-sovere, der kommer fra socialt belastede hjem, og som ikke lige passer ind i en almindelig etageejendom, og som slet ikke har råd til at komme ind på boligmarkedet.

- København skal være en by med plads til alle. Vi skal tage hånd om byens mest udsatte borgere, og derfor skal vi skabe boligtilbud, som passer til byens hjemløse, så de kan leve med eget tag over hovedet, siger Lars Weiss.

Kofoeds Skole har siden 1928 været stedet, hvor arbejdsledige og socialt udsatte kunne få støtte og tilbud om en aktiv hverdag. I dag Kofoeds Skole dagligt cirka 500 voksne brugere. Den er en del af lokalsamfundet og har blandt andet socialøkonomisk butik, café og cykelværksted.

Der kommer allerede i dag unge hjemløse på Kofoeds Skole, blandt andet på Kontaktstedet i kælderen.

- Vi vil gerne have 12 skæve boliger tæt ved Kofoeds Skole. Det giver mulighed for at skabe en synergi mellem de unge i boligerne og de sociale tilbud, som findes her. Kofoeds Skole ser det som en naturlig udvikling i bydelens sociale dimension, siger Robert Olsen.

Målgruppen er unge hjemløse, som vil have gavn af lokalt forankret socialfaglig støtte. Og Lars Weiss foreslår også, at der skal tilknyttes en social vicevært til boligerne; en funktion, der bl.a. kendes fra fixerummet i Kødbyen, og som både kan hjælpe beboere og sørge for god dialog med naboer.

Annonce

Kofoeds Skole har et godt brand

- Nu skal jeg passe på med at love for meget, men jeg håber på politisk opbakning, og at vi kan få det finansieret med overførelsesssagen til marts. Jeg tror, det betyder noget, vi kan etablere boligerne på Kofoeds Skole, som er en vigtig institution med et godt brand, siger Lars Weiss til Amager Bladet.

Robert Olsen peger på, at det er kommunens socialudvalg, der har foreslået placeringen hos Kofoeds Skole.

- Jeg er også enig, at placeringen vil give en god synergieffekt i forhold til de andre aktiviteter vi har på skolen, og at de kan få de basale fornødenheder som mad og tøj. Vi har også peget på, at det er vigtigt at skabe en social base i en bydel, hvor der sker en kraftig udvikling af specielt ejerboliger. Over de sidste ti år er der blevet 72 procent flere gadehjemløse, så vi vil gerne være med til at løfte den store opgave med at få en større andel af yngre hjemløse ind i fællesskabet, siger Robert Olsen.


Placeringen er ideel. Holmbladsgade-kvarteret har alle dage været kendt for rummelighed, og det DNA ligger her stadig.


Annonce

Hurtig eksekvering

- Vi etablerer også skæve boliger til unge hjemløse andre steder i kommunen. Behovet er så åbenlyst, at der er bred enighed om at løfte opgaven. Vi burde i hvert fald kunne løfte finansieringen. Det skal være ordentlige boliger, men det skal jo ikke være arkitekttegnede boliger, så vi kan få en relativ hurtig eksekvering på opførelsen, forklarer Lars Weiss, og tilføjer:

- Placeringen er ideel. Holmbladsgade-kvarteret har alle dage været kendt for rummelighed, og det DNA ligger her stadig.

Robert Olsen er ikke bange for reaktionerne hos naboerne i de dyre ejerlejligheder, der er skudt op i området.

- Vi har været her i mange år, så folk, der køber en ejerbolig ved udmærket godt, vi ligger her, og at de bliver naboer til nogle skæve eksistenser. Kofoeds Skole åbner sig mere og mere op mod kvarteret, så mange har allerede fået et positivt indblik i, hvad vi udretter. Jeg er ikke spor nervøs for reaktionerne, siger forstanderen.

Skæve boliger på Kofoeds Skole

Overborgmesteren vil finansiere boligerne i forbindelse med den såkaldte overførselssag, den ’lille budgetforhandling’, der ligger i foråret 2021.

De samlede anlægsudgifter er 13,6 mio. kr., hvoraf kommunens anlægsudgifter er 4,1 mio. kr., statslig finansiering på 5,2 mio. kr. og realkreditlån på 4,0 mio. kr. Herudover skal der afsættes 0,3 mio. kr. årligt til en social vicevært og 2,8 mio. kr. til rehabiliteringsindsatsen til gruppen.

Der er i alt behov for 36 skæve boliger i København. De to andre grupper á 12 boliger er finansieret i tidligere budgetter og er planlagt til opførsel på Strødamvej og Scherfigsvej på Østerbro.

Skæve boliger er en boligform til borgere, som har svært ved at passe ind i et almindeligt boligmiljø.

Boligerne er små et- eller to-rums boliger, fordelt på fem bebyggelser-

En sagsbehandler indstiller borgeren til en skæv bolig. Kommunens boliganvisningsudvalg skal godkende indstillingen, hvorefter borgeren kommer på venteliste.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONA

Første plejehjemsbeboer er smittet

112

Redningsaktion i Kastrup: 60-årig mand død

Annonce