Annonce
Bjerringbro Avis

Løjerlige ting og sager med på museums-udstilling

På Gudenådalens Museums sommerudstilling kan man få et herligt gensyn med nogle af de ting, der før hørte til på Madsen Hotel ikke mindst de karrygule veste, som tjenerne bar. Foto: Christine Krüger Hansen
Bjerringbros gamle hotel - eller i hvert fald effekter derfra, er kommet med på udstilling.

Bjerringbro: Der er guld fra gemmerne - eller i hvert fald en lang række finurlige sager i montrerne, når Bjerringbros eget lokale museum, Gudenådalens Museum åbner op til årets sommerudstilling fredag 6. maj.

Nogle gange skal man bare gå på loftet for at blive overrasket - her ligger ofte ting man, har glemt alt om - nogle gange det rene guld.

Sådan er det lidt på Gudenådalens Museum, hvor der kan findes mange ting frem, som ikke nødvendigvis har indgået i tidligere udstillinger.

Annonce

Men nu har museumsleder Peter Vestergaard og andre frivillige på museet forsøgt at kategorisere "guldet", og det er der kommet en finurlig lille udstilling ud af, der også byder på en masse spørgsmål.

For det er ikke alle ting, der er identificeret - og her kan museumsgæsterne gætte med i en lille quiz.

Andre af de udstillede ting er mere lige til, men vil nok hos mange gæster vække glade minder. Eksempelvis en række karrygule veste, der blev båret af tjenerstaben på Madsens Hotel kort før det ikoniske hotel lukkede.

De hænger hen over andre fine sager, der kommer fra hotellet - inklusiv en meget stor Madam Blå kaffekande og porcelæn, der er påstemplet hotellets navn.

Fra kælderens mørke

- Jeg har selv hentet tingene nede i kælderen på hotellet, lige inden det blev overdraget til kommunen. Ellers var det blevet smidt ud, siger Peter Vestergaard.

Peter Vestergaard med en typisk kasse fyldt med gamle sager, som museet ofte får indleveret fra lokale borgere. Foto: Christine Krüger Hansen

Museets magasin gemmer også på en lang række forskellige kaffebryggere fra forskellige perioder. Ved siden af en ombygget mælkejunge, der har været brugt til kaffebrygning i Bjerring Forsamlingshus, står en lille hvid maskine, med navnet Café Duo påtegnet.

- Den maskine har min kone engang for mange år siden vundet i en konkurrence i Familie Journalen - det var det nye sort den gang. Men den tager tager cirka 20 minutter at brygge to kopper kaffe, så den blev hurtigt stillet væk, siger Peter Vestergaard og griner.

Mange af de udstillede ting har noget at gøre med madproduktion, og heriblandt er der, for de mere moderne mennesker, nogle særdeles mystiske apparater.

- Hvad tror du det her er?, siger Peter Vestergaard og viser en mærkeligt udseende metaldims frem, der har et form for stempel og en tud.

Annonce

Hvad er det?

Han svarer selv, for fantasien rækker ikke til at forestille sig, at der har eksisteret et køkkenredskab, der kun blev brugt til at presse sten ud af kirsebær. Og nu er den så havnet på museets udstilling.

Kan du gætte hvad det her er. Hvis ikke så kom ned på det lokale museum og få svar. Foto: Christine Krüger Hansen

- Vi får mange mærkelige ting, og det er ikke alt, vi kan identificerer, siger Peter Vestergaard og peger hen på en kasse fyldt med gamle ting og sager, som på fin vis illustrerer, hvordan en typisk kasse med indleverede ting kan se ud.

På sommerudstillingen er dog også effekter, som er veldokumenterede.

Vi får mange mærkelige ting, og det er ikke alt, vi kan identificerer

Peter Vestergaard, museumleder på Gudenådalens Museum

På en tavle hænger nogle ualmindelige fine billeder af nogle af de møbler, som B8 for mange år siden producerede. Det var Martin Bach, der startede møbel- og inventarproduktion på Bjerringbro Savværk, efter at han overtog stedet i 1914.

- Ja man kan godt foranlediges til at tro, at det er fotografier, men de er altså tegnet i hånden, siger Peter Vestergaard med stor ærbødighed i stemmen.

Museet har åbent tirsdag, onsdag, lørdag, søndag og helligdage fra den 1. maj og frem til 31. august, hvor man kan opleve både særudstillingen samt museets permanente udstillinger, der omfatter emner som landboliv, oldtid og vikingetid samt en lang række traditionelle håndværk.

Annonce
Bjerringbro Avis

Diamantbryllup fejres i det missionshus, som mureren selv byggede

Annonce
Bjerringbro Avis

Lokal forening får penge til amfiscene

Annonce
Bjerringbro Avis

Ingrid er et ekstra sæt ører og øjne og hjælper folk med de svære samtaler

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Folkemusik i kirken

Bjerringbro Avis

Strøtanker & Guldkorn: Lys i vinduerne 4. maj

Bjerringbro Avis

Nyt startsted, længere løberuter og en ny bro: Mange gode grunde til at løbe med i Danmarks smukkeste motionsløb

Bjerringbro Avis

Sweethearts afløser Rocazino på lokal festival

Bjerringbro Avis

Ny formand for Landboforeningen Midtjylland

Bjerringbro Avis

Den guddommelige Komedie i Bjerringbro

Bjerringbro Avis

Oprydningsdag på vandet

Bjerringbro Avis

To storke på eng ved Bjerringbro

Annonce