Annonce
Brædstrup Avis

Gammel købmandsgård bliver forvandlet

Baggården bag Bredgade 8 i Brædstrup rummer stadig den gamle købmandsgårds-atmosfære, så de kommende beboere får et unikt gårdmiljø. Foto: Peter Hald
Kendt Bredgade-ejendom i Brædstrup skal renoveres, og der bliver plads til to nye butikker.

Brædstrup: Nu er der igen en markant bygnings-fornyelse på vej i Brædstrup. Ejendommen på Bredgade 8, der indtil september 2015 rummede en Sydbank-filial, er nu for 4,5 millioner kroner blevet overtaget af PHC Ejendomme efter Leo Nørgaard Invest, og det driftige ejendomsudvikler-par Helle Voldby og Peter Pørtner Voldby, sætter snart gang i en større renovering af bygningen - denne gang med Marlon-direktøren Martin Ladegaard som medinvestor.

- Jeg har forsket lidt, og bygningen har en spændende historie. Den har spillet en central rolle i byens handelsliv. Her har engang været købmandsgård - faktisk er der stadig en stald til heste i bagbygningen, fortæller Helle Voldby.

Utroligt nok er den gamle hestestald stadig bevaret i en bagbygning ved Bredgade 8. Her studerer Helle Voldby fra PHC Ejendomme de solide gamle træstolper ved båsene. Foto: Peter Hald

Planen for bygningen minder om det, som PHC Ejendomme satte i gang med Brædstrups gamle vaskeri - nemlig at modernisere ejendommen og give den nyt liv og nye funktioner - samtidig med at bygningens historiske præg bevares.

Der bliver tale om en kombination af lejligheder og erhvervslejemål. Der er to butikslokaler i stueetagen, og her er PHC Ejendomme allerede i gang med forhandlinger med interesserede parter.

Aftalen med en erhvervslejer faldt på plads forleden, så det står fast, at der åbner butik i de gamle Sydbank-lokaler 1. oktober. Endnu venter man dog med at melde ud, hvilken type butik der bliver tale om.

Der venter også en del arbejde.

- Vi regner med, at det vil tage et års tid at renovere bygningen, hvor det tog halvandet år med vaskeriet, fortæller Helle Voldby.

De to butikslokaler i Bredgade 8 har stået tomme i et stykke tid og har tidligere rummet en fodplejer og outlet-butikken Diskonto Lagersalg, der lukkede i juli 2020.

Og som nævnt har Sydbank haft en filial i bygningen indtil 2015, da filialen blev nedlagt, og Sydbank solgte ejendommen. Et levn fra bank-fortiden er, at der stadig er en Dankort-automat på sydgavlen.

Annonce

Købmandsgårds-miljø

Set fra gaden virker Bredgade 8 ved første øjekast som en helt almindelig "standard-ejendom", men går man en smut ind i baggården, får man en fornemmelse af det unikke gamle købmandsgårds-miljø.

De stemningsfyldte bagbygninger fører tankerne tilbage på en svunden tid, hvor grovvarer blev bragt ud med hestevogn, og i den ene længe er den gamle stald med solide træ-spær bevaret. Her har der engang stået heste og prustet, mens de ventede på at blive sat i arbejde.

Helle Voldby har talt med to lokalhistorisk kyndige folk, Christian Nielsen og Regnar Brønd, og hun har på den måde fundet ud af en hel del:

- Jeg ved nu med sikkerhed, at købmanden hed Martin Sørensen - han var født i Vrads sogn i 1878, og han havde købmandsforretning og kro i Grædstrup, hvorefter han overtog købmandsforretningen på Bredgade 8 i 1918 efter Købmand Kopps. Martin Sørensen beskæftigede fire personer i forretningen, som solgte korn, grovvarer, kolonial, isenkram, støbegods og brændsel. De solgte også meget fin te, som de fik hjem fra England, og det var meget populært i de lidt finere kredse. Martin Sørensens søn blev også købmand, og de passede butikken sammen, indtil sønnen var 60 og købmanden 85, fortæller Helle Voldby.

- Christian Nielsen fortalte mig, at når de store gårdejere fra sognet kom til byen for at handle, spændte de hestene fra vognen og satte dem i spiltovene i baghuset. Når gårdejerne havde handlet deres varer, blev de inviteret på middag oven over forretningen i købmand Martin Sørensens privatbolig, inden de igen vendte hjemad, tilføjer hun.

- Helt klart har stedet været omdrejningspunkt for handelslivet i byen, men det har været svært at finde oplysninger på skrift. Vi kan se, at forhuset er opført i 1901, og bagbygningerne kom til i 1944, siger Helle Voldby.

Annonce

Brænderi i baghuset

Med hjælp fra lokalhistorikerne er det lykkedes Helle Voldby at finde ud af, at der på et tidspunkt blev indrettet brændevins-brænderi i baghuset, og en lokal ølbrygger ved navn Johansen leverede øl til købmanden.

- Ølbryggeren Johansen havde et lille bryggeri oppe i den anden ende af byen i en af Reenbergs bygninger, men havde samarbejde med købmanden, der kunne sælge hans øl. Det er sjovt at tænke på, at der engang var Johansens bryggeri i Brædstrup - og nu har vi så Olsens Bryghus i det gamle vaskeri, siger Helle Voldby.Det er sjovt at tænke på, at der engang var Johansens bryggeri i Brædstrup - og nu har vi så Olsens Bryghus i det gamle vaskeri.

Helle Voldby, ejendomsudviklerHelle Voldby har forsket i den gamle købmandsgårds historie og fundet ud af, at stedet engang været omdrejningspunkt for handelslivet i Brædstrup, Arkivfoto: Peter Hald

Hun understreger, at den kommende istandsættelse vil ske med stor respekt for bygningerne, og hun ser frem til resultatet.

- Der kan laves spændende ting, blandt andet med de gamle fritliggende spær, og vi kan skabe et hyggeligt gårdmiljø til stor glæde for beboerne, siger hun.

Bredgade 8 har tidligere rummet en Sydbank-filial. Den lukkede i 2015, men siden har der været butikker, senest Diskonto Lagersalg, der lukkede sidste år. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

BHK fandt lotteri-vinder

Annonce