Annonce
Brædstrup Avis

Unik udstilling: Da paven landede med helikopter ved Øm Kloster tæt på Gl. Rye

Pave Johannes Paul II holdt en friluftsmesse ved Ømborgen, et katolsk lejrcenter, der ligger tæt på det sted, hvor Øm Kloster lå. Foto: Adolf Meister
Udstilling i Gl. Rye fortæller om det verdenshistoriske pave-besøg ved Ømborgen i 1989.

Gl. Rye: Den 7. juni 1989 fandt der en verdenshistorisk begivenhed sted på Ømborgen, det katolske lejrcenter i nærheden af Gl. Rye. Denne sommerdag i 1989 fik Ømborgen besøg af ingen ringere end den katolske kirkes daværende overhoved, pave Johannes Paul II, som landede med helikopter og holdt en frilufts-messe på stedet.

Det var historisk af flere årsager. Dels var pave Johannes Paul II den første pave nogensinde, der besøgte Danmark, og dels ligger Ømborgen, der er et populært lejrcenter, kun få hundrede meter fra resterne af Øm Kloster, der engang var et af de mest betydningsfulde klostre i Danmark.

Pavens besøg gik ikke stille af sig. Det gav anledning til en vældig debat og masser af kritik i aviserne, fordi danske kirkeledere og kirkelige foreninger takkede nej til et såkaldt økumenisk (mellemkirkeligt) møde med paven. Mange mente, at de danske kirkeledere burde have sagt ja til pavens invitation.

Annonce

Imidlertid var de lokale borgere i Gl. Rye og omegn langt mere imødekommende overfor paven end de danske kirkeledere, og blandt andet fik Øm Kloster Museums daværende leder Holger Garner anledning til at hilse på pave Johannes Paul II.

Udstilling åbner bededag

Pavens besøg på Ømborgen er aldrig blevet glemt i Gl. Rye, og nu er det tid at genopfriske minderne. Den 13. maj - det er Store Bededag - åbner en udstilling med titlen ”Dengang Paven landede i Gl. Ryes baghave ved Ømborgen 1989” i Gl. Rye sognehus Skt. Sørens Hus på Præstegårdsvej 3 i Gl. Rye. Der er denne dag fernisering fra klokken 15 til 17, og når man ikke det, så varer udstillingen helt frem til 13. august.

I sognehuset kan man studere dette stykke moderne Danmarkshistorie, hvor lokale borgere i Gl. Rye og omegn har bidraget med indtryk og fortællinger om, hvad de har set og oplevet, da paven landede.

Udstillingens arrangør Trine Hansen fra Kunst- og Kulturgruppen i Gl. Rye har blandt andet interviewet flere af øjenvidnerne til begivenheden, blandt andre redaktør Knud Jakobsen fra Midtjyllands Avis, og de interviews vil man kunne se på plancher.

Knud Jakobsen var faktisk i audiens hos paven før besøget, så han var briefet godt og grundigt. Han mødte endda paven personligt.

Der bliver også masser af fotografier, både lokale amatørfotos og pressefotos. Man kan også se malerier og kunst.

Annonce

Reformationen begyndte i Gl. Rye

Der er en meget vigtig kirke-historisk krølle på begivenheden. Det var nemlig i Gl. Ryes kirke, at Danmarks daværende magtelite reelt besluttede at skifte fra katolicisme til protestantisme. I 1534 fandt der et kongevalg sted i Gl. Ryes kirke, og det var en skelsættende begivenhed for hele Danmark. Den jyske adel valgte hertug Christian til konge under navnet Christian 3. Og hertug Christian, der havde overværet Martin Luthers optræden på rigsdagen i Worms, var blevet ivrig protestant, så efter 1534 var det reelt slut for katolicismen i Danmark.

Det fik nogle år senere den kedelige konsekvens, at det store og flotte Øm Kloster blev revet ned, og stenene blev brugt til at bygge Skanderborg Slot med. I dag er der stort set intet tilbage af klostret, men der er et udstillingshus og en række gravpladser på klosterpladsen, der ligger ud mod Mossø.

Annonce

Katolsk multikunstner

Udstillingen i sognehuset handler også om kunst. Man kan nemlig opleve en af Danmarks mest anerkendte kunstnere og modelbyggere indenfor religiøse og kosmiske fortolkninger og symboler. Den katolske pater Adolf Meister viser nogle af sine værker frem i Skt. Sørens Hus og måske på Gl. Rye Mølle. Han var kunstneren og arkitekten bag pave-alteret ved friluftsmessen på Ømborgen i 1989 samt de 10 friser-malerier, der var malet rundt om alterbordet og korset. De kan den dag i dag ses i vinterkirken ved Ømborgen.

Adolf Meister var kunstneren og arkitekten bag pave-alteret ved friluftsmessen på Ømborgen i 1989. Arkivfoto

Der vil være mulighed for at møde Adolf Meister til ferniseringen den 13. maj fra kl. 15 til 17.

De lokale ”Pave-breve” vil også være at se på udstillingen. De blev lavet i anledning af pave-besøget i 1989.

Udstillingen vil have åbent for publikum i Skt. Sørens Hus på udvalgte dage sommeren over i maj, juni og juli udenfor de arrangementer, der normalt afholdes i Skt. Sørens Hus.

Datoerne offentliggøres senere på Gl. Ryes Facebook-side samt i trykte brochurer i maj.

Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Kultursamvirke deler penge ud

Annonce
Brædstrup Avis

Ældre Sagen tager på tur til Løgumkloster og Gram Slot

Annonce
Brædstrup Avis

Loppemarked og havensdag søger udstillere

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Løbeklub jubler over rekordløb til Den Genfundne Bro: Det er vores største succes nogensinde

Brædstrup Avis

Hidsige traktorer trak godt 2000 gæster til landsby

Brædstrup Avis

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Brædstrup Avis

Mor til teenagere og byrådsmedlem vil hjælpe unge med at skabe mere tryghed i nattelivet

Brædstrup Avis

Kun én gudstjeneste

Brædstrup Avis

Ildsjæle har været med til at tænde lys i andre menneskers liv - nu har de været gift i 60 år

Brædstrup Avis

Horsensegnens Kulturfestival for 5. gang i Østbirkhallen

Brædstrup Avis

Havetur til mange smukke haver

Brædstrup Avis

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Brædstrup Avis

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Annonce