Annonce
Ugeavisen Bramming

Historisk bog om Laumanns Bramming

”Laumanns Bramming – fotografier fra 1960erne” er på 420 sider i formatet 24,5 x 27,5 cm. Forsidebilledet er Laumanns foto-forretning i Storegade, som er sat ind på bordeauxrød baggrund. Foto: Kirsten Enevoldsen

BRAMMING: Igen i år er det lykkedes Bramming Byhistoriske Arkiv at udgive et kvalitetsprodukt om stationsbyen, som både nuværende og tidligere brammingensere vil nærstudere. ”Laumanns Bramming – fotografier fra 1960erne”: 320 sider – adresser, bygninger, boliger, forretninger med tilhørende små oplysninger om de borgere, der har boet, levet og arbejdet her.

Det er en fin bog at holde i hænderne, blade i og gå lidt på husjagt i. Laumann har i bogen formået at give et fotografisk dækkende billede af 1960’erne og 1970’erne – perioden, hvor Bramming ændrede sig fra at være en mindre stationsby til at blive den store by, der var det naturlige midtpunkt for kommunesammenlægningerne, der førte til kommunalreformen i 1970. (At der så skete endnu en ”revolution” med 2007-reformen må afvente en ny bog.)

En del af de afbildede huse er faldet for tidens tand, men gengiver i det fine tryk både historiske detaljer og byggestil. Hertil kommer så de præcise informationer om opførelsesår og beboere. Bogen er helt givet et værdifuldt historisk værk.

Annonce

Det er Poul Søgaard Pedersen, der netop er flyttet til Horsens, men ellers har boet i Bramming i henved 30 år og været aktiv i Arkivet i mange år, der har systematiseret de mange, mange fotos, som er en gave, Arkivet i 2020 modtog af nu afdøde fotograf Flemming Laumanns børn: Tusindvis af negativer, sort/hvide og farve – samt en del positive billeder.

Flemming Laumann, hvis egen fotoforretning i Storegade 28 er valgt som forsidefoto på bordeauxrød baggrund, er født i Kolding i 1934 og død i Bramming i 2008. Han var oprindelig uddannet bager, men tog senere fotografuddannelsen. Laumann fik næringsbrev som fotograf i Bramming i 1959, hvortil han og hustruen Else så flyttede og havde flere adresser i det centrale Bramming. Han nåede at fejre sit 30 års fotograf-jubilæum, før han lagde op.

Flemming Laumann var et engageret medlem af Bramming Mandskor, og han og fru Else forærede koret et fint flygel. Ved sin død havde han været aktiv i Mandskoret i 48 år.

Brammings mangeårige bibliotekar, Stig Hegn, der bor i Jedsted, er arkivleder i Bramming Byhistoriske Arkiv. Han har presset på for udgivelsen, og han har været inde over teksterne i samarbejde med Poul Søgaard Pedersen.

Bogen er trykt hos Holger Brørup Hansen, KOPI & PRINT i Bramming, og udgives med støtte fra ejendomsmæglerfirmaet ejendrøm og tømrer- og bygningssnedker Jens Ove Jensen. På udgivelsesdagen i sidste uge modtog Arkivet også 5.000 kroner fra Bramming Plast Industri (BPI).Annonce
Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Annonce
Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Annonce
Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Ugeavisen Bramming

Pensionist

Ugeavisen Bramming

Rejsegilde skulle rigtig fejres: Hele seks kranse over det nye spejderhus

Ugeavisen Bramming

Susanne styrer Brammings nye dagligstue

Ugeavisen Bramming

Troels og Anne Katrine er vild med det vilde

Ugeavisen Bramming

Kommunen er godt i gang med vilde, grønne initiativer

Annonce