Annonce
Ugeavisen Bramming

Hjælp til folket i kulissen

Tobias Kippenberger står i spidsen for et nyt projekt, der skal klæde unge på til at kunne agere på egen hånd i kulturlivet Foto: Tue Sørensen
Unge kulturfolk får en hånd til at stable events på benene. Lokal fond og Business Esbjerg bakker op.

Initiativ: Der er gang i den på scenen. Orkesteret banker numrene ud over kanten, og publikum er ellevilde. Der danses og synges med. (Altså når det ikke lige er coronatid). Der klappes efter det sidste nummer. Musikerne går af scenen. Så er det slut. Eller?

Men så skal der køres instrumenter ud, kassen skal gøres op, gæsterne skal gelejdes ud. En koncert eller en teaterforestilling er ikke bare det der sker, mens musikken spiller, eller teaterstykket bliver spillet. Det er også alt det udenom. Økonomien, der skal passes, aftalerne, der skal laves med spillestederne, kommunikationen med omverdenen og medierne og eventuelt særaftaler, der skal laves med politi og myndigheder.

Listen er lang med opgaver, der skal laves, når der skal sættes kulturgang i by og land, og det kan være svært at overskue, alt det der skal huskes.

Annonce

Men nu får kulturglade unge en mulighed for at få indblik og forståelse for, hvad der kræves, når der skal stables kulturarrangementer på benene.

I et samarbejde mellem Esbjerg Kulturelle Ungdomsfond, Johan Hoffmann Fonden og Business Esbjerg, koncertarrangøren Smash!Bang!Pow! og sangeren og kulturudvikleren Tobias Kippenberger, som mange vil kende som forsanger bandet The Floor is Made of Lava, er planen, at 25 unge i alderen fra 16 til 30 skal gennemgå et forløb med 11 dage fordelt over ti måneder, skal lære unge hvordan man kommer i gang med at blive kulturel iværksætter.

Det kan dække over at lave Gadeteater, arrangere festivaller og mad-events. Kun fantasien sætter grænser. Men det primære er, at det er de unge, der selv tager initiativet.

-Lokal forankring har altid været en hjørnesten i etableringen af stærke kulturevents. Esbjerg ligger i forvejen inde med en stærk kulturhistorie på tværs af musik, billedkunst, litteratur, sport og meget andet, og når dertil lægger den stærke kulturelle infrastruktur, som Esbjerg har som by, så tror vi på at det her kan blive nøglen,, der er med til at låse op for byens fulde kulturelle potentiale og fremtid., siger Kippenberger, der ganske vist bor i København, men som har trådt sine barnesko i Esbjerg. Han gik på Vestervangskolen, spillede fodbold i Spangsbjerg IF og dannede sit band her sammen med kammeraterne, inden storbyen kaldte.

Alle genrer

Det her er ikke begrænset til musikere. Det kan være kunstnere, kokke, dansere eller alle, som kan gemme under overskriften kultur. Det er dem, der står i kulissen og får tingene til at ske, som vi henvender os til, siger Tobias Kippenberger.

Tanken er, at man igennem en række temadage med erfarne folk, der arbejder med kultur professionelt til hverdag, får et indblik i hvad der kræves for at drive stedet.

-Samtidig håber vi, at deltagerne på kryds og tværs danner nye netvæk, der kan bruges fremover, når der skal skabes nyt her i byen. Vi tror på, at skal noget vokse og udvikle sig, så kræver det en lokal forankring og opbakning samtidig med, at der er nogen, der ved, hvad der kræves for at føre ideerne ud i livet, siger Tobias Kippenberger.

Annonce

Skabe selv

Når temadagene er gennemført, er det meningen at deltagerne hver især skal i praktik på et kultursted og her selv lave et arrangement med baggrund i, hvad man har lært undervejs.

Initiativet er blevet døbt ”Flags” og refererer til, at der skal sættes flag ned i den virtuelle jord for at markere, at her er der skabt noget nyt og ungt i et samarbejde mellem kulturlivet og forretningslivet.

Allerede nu kan man melde sig til forløbet, der i første omgang skal eksistere i tre år.

Inde på hjemmesiden www.Esbjergflags.dk kan man læse mere om projektet, og her kan man også tilmelde sig. Det koster 2.000 kroner pr. deltager at være med.


Kultur skal have lokal forankring, og det vil vi gerne være med til at udvikle

Tobias Kippenberger, ide- og kulturvikler
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Når boblerne brister

Annonce