Mariager/Bramming / Gørding / Vejrup: Hov - der mangler noget!
Sådan har opmærksomme læsere måske tænkt, hvis de er kørt ad Brammingborgvej mellem Bramming og Gørding, og har kigget mod nord lige der, hvor vejen krydser den for længst nedlagte jernbane mod Grindsted. Der, hvor blinklyssignalerne endnu står - uden at blinke.
I de senere år er sporet, hvor der for mere end 50 år siden kørte iltog til Grindsted, Silkeborg og Randers, vokset til. Så meget, at arealet, hvor der tidligere lå skinner, var tæt overgroet af buske og mindre træer.
Men nu er der ryddet for bevoksning. Og skinnerne er fjernet.
Nyt liv på veteranbane
- Dem skal vi bruge til vedligehold, siger Katrine Blåberg Andersen, som er nytiltrådt driftsbestyrer ved foreningen Mariager - Handest Veteranjernbane.
Hun fortæller, at der både har været professionelle og frivillige fra veteranbanen inde over arbejdet med at fjerne skinnerne - et arbejde der er sket efter aftale med Esbjerg Kommune.
- Sporet på Mariager - Handest Veteranjernbane er ejet af Mariagerfjord Kommune, men det er foreningen bag veteranbanen, som vedligeholder banen for kommunen. Vi er også de eneste, som benytter sporet, fortæller Katrine Blåberg Andersen.
Veteranbanen langs den sydlige del af Mariager Fjord kunne fejre 50 års jubilæum sidste år. Veterantogene kører på en strækning, der åbnede i 1927 og lukkede for almindelig trafik i 1966. Det er stadig de originale skinner fra 1927, som ligger i sporet. En god del af dem er slidt og trænger til at blive skiftet ud.
Kulturhistorie
Det er her, skinnerne fra Grindstedbanen skal bruges. Det er nemlig ikke længere nemt at finde gode brugte skinner med så små profiler, som blev benyttet i de gode gamle dage. Og ganske vist er skinner på Grindstedbanen i et lidt større profil, end skinnerne på Mariager - Handest Veteranjernbane, men de kan udemærket bruges på banen.
- Det er jo kulturhistorie, vi arbejder med, og vore medlemmer er skarpe på at skaffe ting, vi kan bruge, som ellers går til skrot. Det er vigtigt for os at få kommunerne til at forstå, at det - som eksempelvis skinnerne her - er bevaringsværdige, og det er lykkedes i det her tilfælde, siger Katrine Blåberg Andersen.
I første omgang er skinnerne, der er fjernet fra sporet mellem Bramming og Vejrup, transporteret til stationen i Handest, hvor de ligger i depot frem til arbejdet med at udskifte skinner på veteranbanen begynder.
Grindstedbanen
Grindstedbanen er 39,9 kilometer lang og går fra Bramming til Grindsted. Banen blev indviet den 1. november 1916. Det sidste passagertog kørte på banen den 22. maj 1971, mens det sidste godstog kørte den 3. juni 2012.
Der er i de senere år fjernet et par kilometer af jernbanen, hvor den havde tilslutning til stationen i Bramming. Så der er cirka 38 kilometer jernbaneskinner tilbage.
Esbjerg, Vejen, Billund og Varde kommuner overtager nu Grindstedbanen. Det er planen, at der skal laves en rekreativ sti på banelegemet.
Kort før nytår har Mariager Handest Veteranjernbane overtaget tre km af Grindstedbanens skinner til brug på veteranbanen.