Annonce
Den lille Avis

Gammel fabrik blev til moderne boliger

Nama Parken i Nørre Snede skiller sig markant ud fra andre lokale boligprojekter ved at gå i højden. Selve byggeriet er gået ret hurtigt, men forberedelserne tog mange år. Foto: Peter Hald
Ole Nørgaard Andersen, tidligere direktør for maskinfabrikken Nama, var med til at forvandle det tidligere industriområde til et stort boligprojekt.
Annonce

Nr. Snede: Ingen kan undgå at bemærke de store byggekraner midt i Nørre Snede. Kranerne knejser over en byggeplads, hvor der som noget ganske bemærkelsesværdigt for den midtjyske by med godt 1800 indbyggere opføres to fire-etagers boligblokke. Et tydeligt tegn på at Nørre Snede er under forvandling.

De to etage-ejendomme med i alt 26 boliger kaldes Nama Parken.

Nama - en sammentrækning af Nørgaard Andersen Maskinfabrik - er et velkendt navn i Nørre Snede, da maskinfabrikken var en af Nørre Snedes vigtigste arbejdspladser i 70 år.

Men tiderne skiftede, fabrikken gik konkurs og måtte lukke, og de gamle fabriksbygninger stod tomme og triste hen i nogle år.

Imidlertid arbejdede nogle ihærdige Nørre Snede-borgere i kulisserne for at få gang i det boligprojekt, der i dag er blevet en realitet på Nama-grunden. I slutningen af oktober er lejlighederne klar til indflytning.

En af disse iværksættere var såmænd den tidligere Nama-direktør Ole Nørgaard Andersen. Han solgte sin fabrik i 2007, men de efterfølgende ejere havde ikke samme sikre hånd med virksomheden som Andersen-familien. Oprindeligt var det Ole Nørgaard Andersens far Karl, der stiftede fabrikken helt tilbage i 1944, og efter faderens sygdom i 1974 blev sønnen direktør.

Annonce

Projekter opstår ikke af sig selv

Efter salget i 2008 skiftede Nama ejere et par gange, men det endte hver gang med konkurs, og i januar 2015 var det helt slut med fabrikken.

Nama lå på Spættevej meget tæt på det centrale torv i Nørre Snede, så beliggenheden kunne ikke være bedre til et boligprojekt. Men det krævede grundige forberedelser.

Sammen med flere andre erhvervs- og foreningsfolk i Nørre Snede havde Ole Nørgaard Andersen dannet selskabet Nørre Snede Byinvest ApS, og her havde man både kræfterne, ideerne og pengene til at gøre noget ved sagen.

Ole Nørgaard Andersen er optimistisk på Nørre Snedes vegne. Byen har gode fremtidsudsigter, mener han. Foto: Peter Hald

- Sådan et projekt som Nama Parken opstår jo ikke af sig selv. Nogen skal turde gøre noget, lægge arbejde i det og finde pengene, understreger Ole Nørgaard Andersen.

- I en by som Nørre Snede skal vi ikke regne med, at der kommer nogle stor-investorer udefra. Vi skal selv sætte gang i tingene, tilføjer han.

Som flere andre inkarnerede Nørre Snede-borgere havde Ole Nørgaard Andersen bemærket, at byen trængte til noget nyt og moderne boligbyggeri.

- Så fik vi ideen om at bruge Nama-grunden, og i Nørre Snede Byinvest gik vi i gang med forhandlinger med det selskab, der ejede grunden på det tidspunkt. Der gik faktisk halvandet år med forhandlinger, og i mellemtiden holdt vi kortene tæt ind til kroppen, fortæller han.


I en by som Nørre Snede skal vi ikke regne med, at der kommer nogle stor-investorer udefra. Vi skal selv sætte gang i tingene

Ole Nørgaard Andersen


Sideløbende med disse forhandlinger blev der etableret kontakt til boligselskabet Domea, og det viste sig, at Domea var interesseret i at bygge tæt-lave almennyttige boliger på Rosendalsvej tæt på Nama-grunden. Det er nu blevet til bebyggelsen Rosenhaven, der også snart står indflytningsklar.

Annonce

Et puslespil

Det hele lyder så ligetil, men det har været noget af et puslespil at få de nye boligprojekter på plads.

- Vi skulle jo være sikre på, at der ikke var forurening på stedet, og der blev også tjekket for arkæologiske fund. Heldigvis var der ikke forurening eller noget arkæologisk af værdi i undergrunden. Ikke mindst skulle vi også have kommunen med på ideen, forklarer Ole Nørgaard Andersen.

Endnu en brik i puslespillet faldt på plads, da ejendommen Bredgade 10 blev sat til salg.

- Det var et dødsbo, og heldigvis valgte arvingerne at handle med os. Vi kunne rive huset ned og dermed råde over et vigtigt areal, hvor der blandt andet skal være parkeringspladser. Desuden tager hele byggeriet sig nu pænere ud set fra Bredgade, siger Ole Nørgaard Andersen.

Den 74-årige tidligere Nama-direktør bor selv på Ege Allé sammen med hustruen Signe. Men de to flytter snart over i en lejlighed i Nama-parken, og deres parcelhus sættes til salg.

Det er en effekt, man ser flere steder i byen. Der er en hel del seniorer ligesom Signe og Ole Nørgaard Andersen, der vælger at skifte deres parcelhus ud med en mere overkommelig lejlighed. Det åbner så muligheden for, at børnefamilier kan rykke ind i parcelhusene.

Annonce

Plads til forbedring

- Nørre Snede har gode fremtidsudsigter. Vi kan sagtens tiltrække flere børnefamilier, for vi har jo en fin ny velfungerende skole, og byen ligger fantastisk rent trafikalt, siger Ole Nørgaard Andersen.

Men Nørre Snede skal ikke hvile på laurbærrene, understreger han.

- Der er plads til forbedring. Vi kunne godt bruge et overnatningssted i Nørre Snede og også et nyt spisested. Og vi har jo stadigvæk en del faldefærdige ejendomme. Her har lokalrådet heldigvis været på banen. Problemet med de gamle ejendomme er imidlertid, at det er drøndyrt at rive gamle huse ned - det kan nogle gange løbe op i millionbeløb, siger Ole Nørgaard Andersen.

Ud over Nama Parken har Ole Nørgaard Andersen også haft stor indflydelse på moderniseringen af Nørre Snede Vandværk. Her er han med i bestyrelsen, og den 5. september vil han være at finde på vandværket, når det er tid til den officielle indvielse af den nye vandværksbygning, der er fyldt med topmoderne teknik.

Så trods sine 74 år er han en mand med øjnene rettet mod fremtiden. Noget nær det eneste område, hvor han skuer tilbage, er når det gælder biler, Ole Nørgaard Andersen bruger nemlig en del af sin tid på at køre i en velholdt Austin-Healey veteranbil, der er fra årgang 1966.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Menighedsråd er på plads

Den lille Avis

Købmandsgård skal sælges

Den lille Avis

Parkeringsbåse vækker debat

Den lille Avis

Lokalhistorisk bog er på vej

Annonce