Annonce
Den lille Avis

Her er Skipper Skræk-spinat og edamame-bønner blevet et hit

Frokosttid i børnehaven Skovhuset i Nørre Snede. Pædagog Connie Damborg serverer fiskefrikadeller og edamame-bønner for Leon og Cornelius. Foto: Peter Hald
Ny madordning i Højderyggens Daginstitution er kommet godt fra start. Vigtigst af alt: Børnene spiser med sund appetit.

Nr. Snede: Børnene i børnehaven Skovhuset har en god appetit. Og appetitten er vokset, efter at Skovhuset ligesom de fire andre børnehaver under fællesbetegnelsen Højderyggens Daginstitution - Børnehuset i Klovborg, Regnbuen i Hampen og Ejstrupholm Børnehus - har fået madleverancer udefra. Det betyder, at madpakkerne blev afløst af et frokostmåltid suppleret med mad om formiddagen og eftermiddagen.

- Vi kan se, at børnene har fået mod på at smage nye ting. For eksempel edamame-bønner, som vi fik her til frokost, fortæller pædagog Connie Damborg, da avisen var på besøg i Skovhuset forleden.

- Det er gået over al forventning med mad-ordningen - det er meget positivt, understreger hun.

Annonce

Dagtilbudsleder Marianne Nielsen er glad for, at der hele vejen rundt var flertal i forældrebestyrelserne for at indføre den nye madordning. Og ordningen fungerer godt, fastslår hun:

- Børnene spiser mere, og de får nye madvaner og tør prøve noget nyt. Vi har heller ikke fået utilfredse meldinger fra forældrene, siger hun.


Børnene spiser mere, og de får nye madvaner og tør prøve noget nyt.

Marianne Nielsen

Energi på den gode måde

Skovhusets "madmor", pædagogmedhjælper Mette Husum, er med til at klargøre maden, når den kommer fra leverandøren Monas A/S, og hun er ikke i tvivl om, at mad-ordningen har en sundhedsmæssig gevinst:

- Der er altid grøntsager med, pålægget er hjemmelavet, og der er noget rigtig godt rugbrød. Det er sund og solid mad, der giver energi på den gode måde og skaber bedre humør. Vi oplever ikke længere den der "sukker-energi", hvor børnenes blodsukker farer op og ned, siger Mette Husum.

Skovhusets "madmor" Mette Husum (til venstre) og dagtilbudsleder Marianne Nielsen er glade for de nye og meget rummelige køleskabe i køkkenet. Foto; Peter Hald

Når først børnene får prøvet noget nyt, ender det ofte med, at de virkelig får smag for det:

- Her til formiddag var der en pige, der erklærede, at hun ikke var spor sulten. Men da hun så fik smagt kyllingesalaten, endte det med, at hun alligevel spiste ni halve stykker rugbrød med kyllingesalat, fortæller Mette Husum.

Nogle gange skal der bruges pædagogiske tricks for at få børnene til at prøve for dem uvante grøntsager:

- Da vi første gang skulle spise en salat med spinatblade, var mange af børnene skeptiske, og de ville ikke spise det. Så forklarede jeg, at det var "Skipper Skræk"-blade, man fik muskler af. Børnene kendte dog ikke Skipper Skræk - han er jo ikke ligefrem fra deres generation - men jeg fandt et par YouTube-videoer, og så fangede de budskabet. Det virkede, og spinatblade er blevet spist lige siden, fortæller Marianne Nielsen muntert.

- Den erfaring viser, at måltiderne er en pædagogisk aktivitet, som vi kan få meget sjov ud af. I det hele taget er måltider utroligt vigtige også socialt, og det er skønt at se, at børnene går op i det, og at de er flinke til at hjælpe med at rydde op, siger hun videre.

Fisk, hjemmelavet pålæg, solidt rugbrød og masser af grønt er nogle af grund-elementerne i den nye madordning. Der vanker også varm mad to gange om ugen - det er som regel klassiske retter såsom boller i karry og spaghetti med kødsovs.

Nye store industrikøleskabe i børnehavens køkken betyder, at opbevaringen sker under meget hygiejniske forhold, og der er næsten intet madspild, da det pålæg og de grøntsager, der ikke spises til frokost, kan serveres til eftermiddagsmaden.

Marianne Nielsen er ikke i tvivl om, at madordningen er kommet for at blive, og næste skridt kunne måske blive, at også skolerne begynder at overveje noget lignende, filosoferer hun.

Ud over at Højderyggens Daginstitution nu er med i madordningen, så fortsætter en række andre børnehaver i Ikast-Brande Kommune med at benytte den. Det gælder Kongevejens Børnehus, Vestbyens Børnehus, Vibereden, Bording Børneby, Engesvang Børnehus og Brande Børnehaverne.

Maden er rettet an på små praktiske fade, der er nemme at sende rundt ved bordet. Grøntsager er en fast bestanddel af maden. Foto: Peter Hald
Annonce
Den lille Avis

Herrer vil ikke stå i skyggen af damerne: Håndboldklub vil fokusere mere på seniorherrer og har ansat to nye trænere

Annonce
Den lille Avis

FDF'erne i Hampen og Gludsted fejrer 40 års jubilæum

Annonce
Den lille Avis

Angelika siger farvel til sin blomsterbutik - kroppen trænger til en pause

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Massiv opbakning til nye boligprojekter, flere seniorboliger - og et medborgerhus

Den lille Avis

Dårligt internet og afsides beliggenhed tvinger lokalhistorisk arkiv til at flytte væk fra skovmuseum

Den lille Avis

Du ved, hvad du har - stem nej til at fjerne forbeholdet

Den lille Avis

Gigantiske glasfugle svæver højt under loftet på skole

Den lille Avis

Vibeke er ny borgerrådgiver og skal være med til at styrke forståelsen mellem borgerne og kommunen

Den lille Avis

Måske kan Hærvejs-turisme puste nyt liv i gammelt museum

Den lille Avis

Idyllisk skovmuseum er truet af lukning. Frivillige vil kæmpe for at bevare det

Den lille Avis

Håndboldklubbens store loppemarked gøres klar

Annonce