Annonce
Den lille Avis

Redegørelse: Centralisering rammer landområder

Antallet af tomme huse stiger på landet. Arkivfoto: Soffi Chanchira Larsen
Centralisering har skadet udviklingen i landdistrikter, viser undersøgelse.
Annonce

Danmark: Skoler, sygehuse og andre offentlige institutioner forsvinder fra de områder, der ligger uden for de store byer.

Samtidig stiger antallet af tomme huse på landet, og væksten mellem land og by er skævt fordelt.

Sådan lyder konklusionen i regeringens årlige regional- og landdistriktspolitiske redegørelse.

- Redegørelsen viser, hvor skadelig centraliseringen er for vores land. I alt for mange år har politikerne lyttet til Finansministeriets regnemodeller, der gang på gang viser, at stort er godt, og småt er skidt. Det skal vi tage et opgør med, hvis den udvikling, som regeringens redegørelse skitserer, skal ændres. Stordriftstanken skal kort sagt erstattes med mere regionalt, kommunalt og lokalt ansvar, siger Kim Ruberg, formand for organisationen Balance Danmark.

- Skruerne skal nu stilles om til fordel for hele Danmark. Vi har helt konkret foreslået, at et samlet Folketing vedtager en forpligtende vision for et Danmark i balance og når til enighed om mindst 50 konkrete og finansierede initiativer, der understøtter visionen og strategien. Det væsentligste er dermed ikke kortvarige tilskud på isolerede områder, men en samlet og sammenhængende plan for hele landet, som rækker ind i fremtiden og vender udviklingen på den lange bane, udtaler Kim Ruberg i en pressemeddelelse.

Balance Danmark peger specifikt på uddannelsesområdet som et område, der trænger til en bedre fordeling:

- I dag ligger 81 procent af alle videregående uddannelsespladser i de fire store byområder. Det tal skal ned, hvis vi skal have skabt et Danmark i bedre balance. Vores råd til hele Folketinget er derfor, at man vedtager en politisk plan og strategi for et decentralt Uddannelsesdanmark, hvor udbuddet af videregående uddannelser i langt højere grad tager udgangspunkt i et regionalt perspektiv, så vi får de erhvervsmæssige styrkepositioner, der varierer fra område til område, til at spille bedre sammen med uddannelserne, siger Kim Ruberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Den lille Avis

Parkeringsbåse vækker debat

Annonce
Forsiden netop nu
Den lille Avis

Lokalhistorisk bog er på vej

Den lille Avis

Klassisk koncert på museum

Den lille Avis

Fodboldtræner blev hædret

Annonce